Selamlar herkese, 2024’ün ilk canlı yayınında gelen bir soruyu bu videoda cevaplayalım. Zamanında 3 fakrlı renkte iPhone 5S’i de hayatımın belli dönemlerinde kullanmış birisi olarak bu soruyu cevaplayabilecek bilgi seviyesine sahip olduğumu düşünüyorum. Hadi bu videoda 2024 yılında iPhone 5S kullanılır mı bir bakalım.
Cihazı Hatırlayalım
iPhone 5S, Tim Cook tarafından 20 Eylül 2013 tarihinde tanıtılmıştır. iPhone 5 boyutlarında yenilenmiş bir iPhone modeliydi. Bu cihaz ile birlikte o gün iPhone 5C de tanıtılmıştı hatırlıyorum. 2016 yılında iPhone SE’nin üretiminin başlaması ile birlikte iPhone 5S’e veda etmiştik.
Kutu İçeriği
EarPods olarak isimlendirilen ancak benim için fön makinalarına benzeyen kulaklıklar bu kutudan çıkıyordu. Tabiki de data aktarım kablosu ve şarj adaptörü de bu kutudan çıkıyordu.
Tasarım
Kim ne derse desin bir akıllı cep telefonunda en çok sevdiğim boyut iPhone 5S boyutudur. iPhone 12 ve 13 mini’nin de bu boyutta çıkmasına çok sevinmiştim. Ancak bu boyuttaki bir akıllı cep telefonuna günümüz batarya teknolojisinde çok bir şey konulamadığı için bu boyuttaki cep telefonlarının sınıfta kaldığını düşünüyorum.
Tek el ile rahatça kullanılabilen iPhone 5S’in tasarımı neredeyse iPhone 5 ile aynıdır. Aralarında benim bildiğim sadece 3 fark vardır. Bunlar: renk seçenekleri, True Tone denilen hem sıcak hem soğuk ışık yayabilen flaş ve Touch ID destekli ana ekran düğmesidir. Bu 3 farka bakaran iPhone 5’i iPhone 5S’den ayırabilirsiniz.
Uzay grisi, altın sarısı ve gümüş renkleri ile karşımıza çıkan iPhone 5S, 7.6 mm kalınlığa sahip XXX gram ağırlığında olan tasarımıyla benim beğendiğim bir iPhone modelidir. Ancak günümüz şartları için konuşursak maalesef günümüz şartları için bu akıllı cep telefonu küçük kalıyor.
Ekran
O dönemlerde iPhone ekranında bir büyüme bekleniyordu. iPhone 5S’in ekran boyutunun iPhone 5 ile aynı olması çok eleştiri almıştı, hatırlıyorum. 4 inç büyüklüğünde LCD panele sahip çoklu dokunmatik Retina bir ekran bu telefonda bulunuyor. 640×1136 çözünürlükteki bu ekran maalesef günümüz şartları için yeterli değil. LCD panel olması ve nit değerlerinin çok yüksek olmaması kaynaklı artık açık mekanda çok verimli olamıyor. Artık cep telefonlarına çok fazla görev yükledik. Bu sebepten dolayı bence iPhone 5S’in ekran boyutu günümüz uygulamaları için yeterli değildir.
Bu telefonların uzun vadede ekran ve kasa arasında ayrılması ve ekranlarının kenarlardan başlayarak soluklaşması kronik problemi diyebiliriz. Özellikle beyaz sayfalarda bu soluklaşma ve ekranların kenarlardan itibaren bozulmasını görebiliyorsunuz.
Kamera
iPhone 5’e göre kamera sensörü %15 daha büyümüştür. 2.2 diyafram açıklığına sahip olan bu sensör saniyede 10 fotoğraf ve 120 FPS ağır çekim video kaydı yapabilmektedir. Bir iPhone modelinde ilk defa True Tone denilen hem sıcak hem soğuk ışık veren flaş sistemi kullanılmıştır.
8 megapiksel çözünürlükteki arka kamera ile 1080p video kaydı yapabilmektedir. Kamera yazılımında otomatik dijital görüntü sabitleme özelliği bulunuyordu.
Ön taraftaki kameraya baktığımız zaman 1.2 megapiksel karşımıza çıkıyor. 720p 30 fas çekim yapabilen bu kamera artık beni çok mutlu etmiyor. Ancak lise son zamanlarımda ön kameranın Retrica ile uyumunu çok beğeniyordum.
Açıkçası bence artık bu kamera günümüz modellerinin yanında çok güçsüz kalıyor ancak yorum sizin. Sizi karşılaştırmalı örnekler ile baş başa bırakıyorum.
Performans
Bir cep telefonunda 64 bit işlemciye sahip ilk akıllı cep telefonlarından birisi iPhone 5S’de bulunuyor. 64 bitlik bu işlemci Apple A7 olarak isimlendirilmişti. iOS 7 işletim sistemi de 64 bitlik bu işlemci ile tam optimize şekilde çalışması için geliştirilmişti. Buradaki tek problem uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını 64 bitlik bu işlemci için güncellemelerinin gerekmesiydi. Güncellemeden de tabiki de uygulamalar destekleniyordu ancak uygulamalar güncellenmeden cihazın tam performansını kullanamıyorlardı. A7 işlemci ile ilgili şunu söylemek istiyorum. Bu cep işlemci Apple tarafından tasarlandı ancak Samsung tarafından üretildi.
A7 işlemcinin yanında ivmeölçer ve jiroskoplarından gelen verileri toplamak için iPhone 5S’de M7 denilen özel bir çip bulunuyordu. 1 GB rami bulunan bu iPhone modelinin 16, 32 ve 64 GB dahili saklama alanı seçenekleri bulunuyordu. O dönemler için cihaz güçlü sayılabilir ancak bence 2024 yılı için artık güçlü bir model sayılamaz.
Özellikler
Bu cep telefonunun en ön plana çıkan özelliği şüphesiz Touch ID olmuştu. Kendisi Touch ID’nin ilk kullanıldığı iPhone modelidir. O dönemler Android işletim sistemini kullanan cihazlarda parmak izi sensörünün olması ve iPhone’a bu kadar geç gelmesi büyük eleştiri almıştı.
AirDrop hakkında kanalda detaylı bir video bulunuyor. İşte AirDrop dediğimiz o özellik ilk olarak karşımıza iPhone 5S modelinde gelmişti. Sonrasında diğer iPhone modelleri için de aktive edilmişti. Bu arada AirDrop hakkında detaylı bilgi almak için de ilgili videoyu izleyebilirsiniz.
Uygulama Desteği
iPhone 5S piyasaya çıktığı ilk gün iOS 7 işletim sistemini kullanıyordu. Bu cep telefonunun son aldığı güncelleme iOS 12.5.7 sürümüdür. Her ne kadar artık Whatsapp ile vedalaşmış olsa da bu cep telefonu hala bazı uygulamaları destekliyor. Desteklediği uygulamalar eğlence amacıyla işinizi görebilir ancak gündelik tüm yaşantınızı karşılayacak kadar fazla uygulama artık beklemeyin.
Batarya
1560 mAh büyüklüğünde bir batarya iPhone 5S’de bulunuyor. Çıktığı dönemlerde de rakamsal olarak bu batarya küçük kalıyordu. Hatta o zamanlar iPhone’a diyaliz cihazı muamelesi yapan bir kesim vardı hatırlıyorum. Maalesef bataryası 1 günü tam çıkartamıyor.
Artık iPhone 5S’lerin bataryalarının çok sağlıklı olmaması kaynaklı şarj yüzdesinde dengesizlik olabiliyor. Telefona bir bakıyorsunuz %80 şarjı var bir anda %4 azalabiliyor. Şarja bağlıyorsunuz ve tahmin ettiğinizden hızlı doluyor ve tahmin ettiğinizden hızlı bitiyor.
Sonuç
Her şey zamanında güzeldir demek istiyorum. iPhone 5S zamanının çok iyi bir akıllı cep telefonu olduğu inkar edilmez bir gerçek. Ancak artık iPhone 5S yaşlanmış bir model diyebiliriz. Çeşitli sebeplerden dolayı artık iPhone 5S tam performansı ile çalışamıyor. Çalışabilecek gibi olsa da günümüz dünyasındaki yüklü işlemler için donanım gücü maalesef yeterli değil. Bu fiyata iPhone 5S satın almak yerine Android işletim sistemi kullanan bir çok modeli tercih etmek çok daha doğru olacaktır.
Sizi anlıyorum, iPhone kalitesini yaşamak istiyorsunuz. Ancak 2024 yılında iPhone kalitesini iPhone 5S ile yaşayacağınıza bence hiç yaşamayın daha iyidir. Nostalji tadında zaman zaman bu cep telefonunu kullanacaksanız bir şey demiyorum. Ancak günlük işlerinizin hepsini iPhone 5S üzerinden yapmayı denemek sizi zorlayacaktır.
Uzun lafın kısası bence iPhone 5S artık 2024 yılında kullanılabilecek bir iPhone modeli değildir. Tabi siz de yorumlarınızı belirtin. Sizce iPhone 5S 2024 yılında kullanılır mı?
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.