Selamlar herkese, JBL Charge 5 Bluetooth hoparlörünü tanıyor musunuz? Baktığımız zaman kendisine çok yeni bir hoparlör diyemem. 3 yaşını doldurmuş bir model ancak bence hala başarılı bir Bluetooth hoparlör kesinlike. Sizinle bu videoda JBL Charge 5 hakkında kullanıcı yorumlarımı paylaşacağım ve biraz da size bu hoparlörü tanıtacağım.
Kutu Açılışı
Kalın ve hissiyat olarak da kalın bir kutu karşımıza çıkıyor. Kutunun bir çok yerinde cihaza ait özellikler bulunuyor. Bu özelliklere tek tek değinmeyeceğim ancak kutuyu sizin için çeşitli açılardan göstereyim.
Kutu içeriği konusunda çok zengin diyemem ancak size çok uzun uzadıya anlatmadığım bu kutu bana kendisini sevdirdi. Kutu içerisinde hızlı başlangıç kılavuzu ve garanti belgesi bulunuyor.
Kutu içerisinde şarj işlemi için sadece bir USB kablosu çıkmaktadır. Kutu içerisinden herhangi bir adaptör çıkmamaktadır. Şarj olurken bu hoparlörü doğal olarak kullanabilirsiniz ancak ben bunu pek önermemekteyim.
Tasarım
Bu kadar güçlü olup da boyutu bu kadar kompakt olmayan hoparlörler var. Aynı zamanda bu fiyata daha büyük ve ağır olup da daha güçlü olan hoparlörler de var. Boyut olarak Flip modelleri kadar küçük ve hafif diyemem ancak bu güç için taşınabilir duruyor. Yaklaşık 1 kilogram ağırlığında olan bu cihazı elle taşımak imkansız değil. Xtreme serisindeki cihazlar gibi bir askı aparatının da bu cihazda olmadığını söyleyeyim.
Kutu üstünde bulunan red dot winner 2021 yazısına da dikkat çekmek istiyorum. Bu hoparlör tasarım ödülüne sahip de bir model.
Cihaza karşıdan baktığınızda büyük bir JBL yazısını ve hemen altında şarj göstergesini görebilirsiniz. Üst tarafta kontrol tuşları bulunuyor. Bu tuşlar parti tuşu, ses yükseklik tuşları, güç tuşu, Bluetooth tuşu ve oynat – duraklat tuşu bulunuyor.
Hoparlörün alt tarafında tırtıklı bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüm ile cihazı zeminde sabitleyebilirsiniz.
Bu cihaz IP67 sertifikası sayesinde suya ve toza dayanıklı ancak kesinlikle bu hoparlörü alıp suya sokmayın. Suya soktuğunuzda hoparlörden ses gelmezse hoparlör bozuldu diye korkmayın. Suda Bluetooth sinyali yayılamayacağı için muhtemelen Bluetooth bağlantınız kopacaktır. Bu su geçirmezliği daha çok yağmur ve havuzda su sıçraması için önlem gibi düşünebilirsiniz.
Ses Kalitesi
Harman International Industries kalitesi altında JBL tarafından üretilen bir hoparlör. Bu sebepten dolayı hoparlörü iyi ve kaliteli yapabilmek için iyi 2 marka bir araya gelmiş diyebiliriz. Şunu baştan söyleyeyim: Bu hoparlör ile kapalı mekanda müzik dinlemektense açık mekanda müzik dinlemeyi daha çok seviyorum. Aynı zamanda sesin tek bir noktadan yüksek olarak gelmesi beni rahatsız eder ancak bu hoparlörde bunu yaşamadım. Stereo bir yapıya sahip olmamasına rağmen ilginç bir şekilde yaşamadım. Sizin için stereo ses öncelikli ise Xtreme 3 alacağınıza bence 2 adet Charge 5 alın ve stereo müziğin keyfine çok daha iyi bir şekilde varın.
Toplamda 40 watt rms güç verebiliyor. İçerisinde 1 adet 52×90 mm ölçüsünde 30 wattlık bir woofer ve 20 mm çapında 10 watt gücünde tweeter sürücüsü bulunmaktadır. Yan taraflarda bulunan pasif radyatörler sayesinde bassı izlemek çok keyifli oluyor.
Yüksek ses seviyelerinde net bir şekilde müzik dinleyebiliyorsunuz. Ancak gerçekçi konuşmak gerekirse %80’den sonra evet, ses bozuluyor. Ancak çok daha fazla bozulan o kadar çok hoparlör gördüm ki bundaki bozulma son derece kabul edilebilir. Tok bir bass sesi istiyorsanız genellikle ses seviyesini %50 civarında tutmanızı öneririm. Sürekli çok yüksek seslerde insanlar parti versin diye değil de orta veya ortanın biraz üstünde bir ses seviyesinde ortamı şenlendirecek bir cihaz olarak tasarlanmış.
Frekans hassasiyetini soracak olanlar için dile getireyim: 65 khz-20khz. Gecikme konusunda da benim bir şikayetim olmadı. Ev içerisinde %40 seviyesinin üstüne çok nadir çıktım.
Özellikler
Bluetooth 5.1 teknolojisini bu hoparlör kullanıyor. Güncel modellerde Bluetooth 5.3 kullanımı yaygın olsa da 5.1 teknolojisi de veri aktarım kalitesi ve düşük enerji tüketimi konusunda başarılı. Cihaz aynı zamanda çoklu Bluetooth bağlantısı yapabiliyor. Bu sayede farklı cihazlardan bağlantı gecikmesini beklemeden istediğiniz medyayı oynatabilirsiniz.
Bu hoparlörün belki de en büyük eksiklerinden birisi AUX girişinin olmamasıdır. Eğer Bluetooth desteği olmayan bir cihazı bu hoparlöre bağlamak isterseniz maalesef farklı aksesuarlar kullanmanız gerekecektir. Aynı zamanda bu hoparlörde dahili bir radyo ve NFC desteği de bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu hoparlör üzerinde bir mikrofon da bulunmadığı için telefon görüşmelerinde kendi cihazınızın mikrofonunu kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
Partybox özelliği sayesinde destekleyen JBL marka hoparlörler ile senkron bir şekilde bu hoparlör çalışabiliyor. Bu da açık mekan partilerinde gerçekten işinizi görecek bir özellik.
Bu hoparlör JBL uygulaması üzerinden yazılım güncellemeleri alabiliyor. Bu yazılım güncellemelerini alabilmek için Android işletim sistemine sahip bir cihaza ihtiyacınız yok. iPhone üzerinden de bu güncellemeleri rahatlıkla hoparlöre yükleyebilirsiniz. App Store’dan JBL Portable adındaki uygulamayı ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Bu uygulama üzerinden hoparlörün ekolayzer ayarını da yapabilmektesiniz.
JBL Charge 5 modelleri farklı ürün serilerinden oluşmaktadır. Bu ürün serileri farklı fabrikalarda üretilmektedir. Cihazın kutusunun altında bulunan seri numarasından cihazınızın ürün serisini öğrenebilirsiniz.
sert bass ve rap tarzı müzikler için: “gg”, “an”, “nd”, “tl”
klasik ve vokaller için: “tl”, “nd”, “an”, “gg” serilerini tercih edebilirsiniz.
Batarya ve Şarj Kullanımı
Hoparlör üzerinde açıkta duran bir USB-C çıkışı var. Bu çıkış sayesinde bu hoparlörü şarj edebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu hoparlörün adında bulunan Charge kelimesi sayesinde hoparlör üzerinde bulunan USB-A çıkışı sayesinde bu hoparlörü bir powerbank gibi de kullanabiliyorsunuz. Ancak buradaki USB çıkışının gücü çok yüksek değil.
7.500 mAh büyüklüğünde bir batarya bu hoparlörde bulunuyor. Li-ion olan bu batarya sayesinde ses yüksekliği ve Bluetooth çekim şiddetine bağlı olarak 20 saate yakın müzik keyfi sunduğu iddia ediliyor. Ancak gerçekçi olmak gerekirse 20 saati asla göremedim.
Yaklaşık 3-4 saate bu hoparlör tam şarja ulaşabiliyor.
Fiyat
Günümüz şartlarında 6 ya da 7 bin lira çok düşük bir ücret değil. Ancak bu cihaza ben çok para verdim ve bu cihazdan mükemmel bir ses kalitesi ve çok yüksek bir ses bekliyorum derseniz maalesef üzülürsünüz. Asgari ücretin 3’te 1’i fiyatında bu hoparlörün olduğunu ve neredeyse bu paraya sıfır bir cep telefonu ya da bilgisayar alamadığınızı hatırlayın.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.