Üniversite İçin MacBook Alınır mı ?

Bu güne kadar MacBook kullanmak hep bir statü göstergesi olarak görülmüştür. Belki bu sebepten dolayı belki de MacBook’a olan merakınız ya da hevesinizden sonra üniversiteyi kazanınca fırsat bu fırsat deyip üniversite için MacBook alınır mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Sizin için deneyimlerim ve bilgilerime dayanarak bu soruyu cevaplamak istiyorum.

MacBook ve Bilgisayarlara Yabancı Değilim

Şu anda M2 çipe sahip bir MacBook Air kullanıyorum. Bu cihazdan önce son nesil Intel çipli MacBook Pro sahibi oldum. Onun öncesinde de 2014 yılında satın almış olduğum MacBook Air’ı çok uzun yıllar kullandım. Bu sebepten dolayı MacBooklara yabancı birisi değilim. Bilgisayar camiasına yabancı mısın diye soranlar için de bir bilgisayar mühendisi olduğumu ve 6 yıldır yazılım geliştiricisi olarak çalıştığımı söylemek isterim. Bu şekilde bilgi vermemin sebebi hava atmak değil kendimce bu konuda yorum yapabilecek kadar bilgi ve deneyime sahip olduğumu söylemek istiyorum.

Üniversite İçin MacBook Alınır mı?

Bu sorunun cevabı hangi bölümü okuduğunuza bağlı olarak değişir. Ben bilgisayar mühendisliği okurken 2014 model bir MacBook Air kullandım ve gerçekten zorlandım. Bunun sebeplerine geleceğim. Ancak ilk olarak işin olumlu tarafına bakalım.

Uzun Kullanım Süresi

MacBook modelleri yapıları gereği gerçekten çok efektif çalışan cihazlardır. Bilgisayar ya da yazılım mühendisliği okumayıp çok da grafik tabanlı bir bölüm okumuyorsanız sizin için bilgisayar internette araştırma yapsın, Pdf ve çeşitli dökümanları açsın ve şarjı uzun süre dayansın başka bir şey yapmasa da olur.

Bir tabletin yapabildiği işlemleri yaptıktan sonra MacBook bataryası ölü 2. el bir cihaz değilse gerçekten sizi çok mutlu edecektir. Bu sebepten dolayı grafik ve yazılım tabanlı bir bölüm okumuyorsanız bence MacBook üniversite için alınır.

Kolay Taşınabilirlik

Lenovo Thinkpad serisi ve Huawei’in son zamanlarda başarılı olduğu kolay taşınabilir laptopların belki de duayeni MacBook sayılabilir. Fansız MacBook modelleri ince yapıları ve hafif yapıları ile gerçekten kolay taşınabilir bir yapıdadır. Üniversite içerisinde anfiden kütüphaneye giderken büyük ekran kartlı ağır bir bilgisayarı taşımak yerine hafif ve ince yapılı bir MacBook’u taşırken çok mutlu olursunuz.

Fiyat

Eğer kısıtlı bir bütçeniz varsa MacBook almak sizi biraz zorlayabilir. Kısıtlı bir bütçe ile eski bir MacBook almanızı pek önermiyorum. Hele bir de bu kadar para verdim bilgisayarım çok uzun ömürlü olsun istiyorsanız bence eski MacBook modellerine pek yanaşmayın. Apple’ın eğitim indirimlerine bir göz gezdirin derim. Ya da temiz az kullanılmış 2. el MacBookları inceleyebilirsiniz. Bir çok MacBook kullanıcısı bir heves ile yeni bilgisayarlarını alıp Windows alışkanlığı nedeniyle kullanamayıp satacaktır.

Yazılım ve Bilgisayar Mühendisleri

Okuduğunuz ya da okuyacağınız bölümün ders içeriklerine kesinlikle bakın. Örneğin veritabanı dersi Microsoft SQL üzerinden veriliyorsa MacBook kullanmak işinizi biraz zorlayacaktır. Evet, imkansız değil ancak biraz zorlanabilirsiniz.

Web programlama gibi dersler genellikle Microsoft teknolojileri ile işleniyorsa gene zorlanırsınız. Evet, Mac için de Visual Studio var ancak .net framework gibi kütüphanelerin Mac için desteği çok zayıftır. WPF, Windows Form veya MVC uygulamalarını MacBook üzerinde geliştirme işi sizi çok zorlayacaktır.

Mobil uygulama geliştirme ve oyun geliştirme gibi seçmeli dersler MacBook kullanırken problem olmayacaktır. C ile programala yapılan ve network gibi bazı dersler de problem olmayacaktır. Ancak zaten ağır bir müfredat ile boğuşurken bilgisayarda bazı işlemleri takla attırarak yapmak yerine Windows işletim sistemli bir bilgisayar almanızı ya da Parallels Desktop gibi uygulamalar ile Windows kullanmanızı öneririm.

Sonuç

Grafik tabanlı bir bölüm okuyacaksanız üst seviye ekran kartına sahip bir bilgisayara ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bence bu işlemleri Apple’ın M serisi çipleri de yapabilirsiniz ama hayır güçlü bir ekran kartına ihtiyacım var derseniz buna bir şey diyemem.

İnternet araştırması ve döküman işleri ile uğraşacaksanız üniversite için MacBook alabilirsiniz. Ancak yazılım ve bilgisayar mühendisi adayları için ben üniversitede MacBook kullanımını pek önermiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir