HTC Touch 2 – Bir Tutam Nostalji

Selamlar herkese, bir süredir Bir Tutam Nostalji video serisinde bir video Dora sayesinde paylaşmadığımı fark ettim. Bu video serisinde HTC markasına ait hiç bir model göremedim. Aynı zamanda Windows Mobile işletim sistemine de sahip bir model göremedim. O zaman bu videoda HTC Touch 2 hakkında bir video çekerek hem Windows Mobile işletim sistemine sahip hem de HTC markasına sahip bir modeli konuşalım.

Cihazı Tanıyalım

Ekim 2009 yılında tanıtılan bu cep telefonu HTC Touch modelinin yerine gelmiştir. Windows Mobile 6.5 Professional sistemiyle çalışmaktadır. Fiyat ve özellik olarak çok üst seviyeleri hedeflemeyen bir modeldi. Ufak boyutu ile çok sevilmiş olsa da ufak boyutuna rağmen çok fazla özelliğe ev sahipliği ettiği ve kullanılan dokunmatik ekran teknolojisi nedeniyle çok başarılı olamayan bir modeldi.

Kutu

2009 yılını düşünürsek ideal bir kutu boyutu diyebiliriz. Kutu üzerinde genellikle koyu renklerin kullanımı ile telefonun kutusu çok daha profesyonel durmuş diyebilirim. Kutunun ön tarafında KVK bandrolü, telefonun model bilgisi ve telefonun önden fotoğrafını görmek mümkün.

Kutunun sol tarafında bazı logolar ve kutunun sağ tarafında da Windows phone logosu bulunuyor. Bu logo size Windows Vista logosunu hatırlatacaktır diye düşünüyorum. Kutunun üst tarafında herhangi bir şey yokken kutunun arka tarafında telefonun öne çıkan özellikleri Türkçe bir şekilde yazılmıştır.

Kutu aşağıya doğru açılmaktadır. Kutuyu açar açmaz telefon karşımıza çıkmaktadır. Bu platformu kaldırdığımızda telefonun şarj aleti, 3.5 mm Jack girişine sahip kulaklığı ve belgeleri karşımıza çıkıyor. Copilot live yazılımını tanıtan bir kitapçık, garanti belgesi, telefon ile uyumlu aksesuarları gösteren bir kitapçık, telefon özel bilgilerine sahip olan stickerlar, Windows lisansını gösteren bir kağıt, KVK garanti belgesi, kullanıma uygunluk belgesi ve kullanım kılavuzu derken zengin bir kutu içeriği var diyebiliriz.

Tasarım

Telefona karşıdan baktığımızda nispeten küçük sayılacak ekranı görüyoruz. Bu ekranın üst tarafında HTC yazısı ve ahize bulunuyor. Ahize içerisinde gizlenmiş şarj göstergesi için bir led bulunuyor. Ekranın altında ise 5 adet fiziksel tuş bulunmaktadır. Bu tuşlar aynı zamanda aydınlatmalıdır. Telefon görüşmeleri için başlat ve bitir tuşları, ana ekran tuşu, başlat tuşu ve geri tuşu bulunuyor. Bu telefonda ekranı kilitlemek için ayrıca bir tuş yok. Güç tuşuna 1 defa basarak telefonun ekranını kapatabilir ve uyandırabilirsiniz.

Telefonun alt tarafında bir çoğumuzun unuttuğu mini USB girişi, mikrofon ve kalemimiz bulunuyor. Kaleme sahip dokunmatik ekranlı cep telefonların birisi evet, bu cep telefonu. Kalem uzayan bir yapıya sahip değil. Telefon kadar küçük bir kalem diyebiliriz.

Telefonun sol tarafında ses yükseklik tuşları ve microSD kart girişi bulunuyor. Telefonun üst kısmında ise 3.5 mm jack girişi ve arka kapağı sökmek için bir boşluk bulunuyor.

Telefonun arka kısmında ise şaşırmayacağınız üzere kamera bulunuyor. Bu kamera hakkında ilerleyen kısımlarda konuşacağız.

Ekran

2.8 inç 240×320 pikselli TFT LCD ekrana sahiptir. Baktığımız zaman o dönemler için çok büyük bir ekran değildir. Aynı zamanda çok kaliteli bir ekran da değildir. Ancak bu cep telefonunun fiyatı çok üst seviyelerde değildi. Ekranı sayesinde cihazın fiyatı düşük tutulabildiğini düşünüyorum. Tahmin edeceğiniz üzere bu ekran gündüz parlaklığında günümüz modellerine göre biraz sınıfta kalabiliyor. Dokunmatik hassasiyetinin de çok iyi olmadığını telefonun yanında gelen kalemden anlamışsınızdır diye düşünüyorum.

Kamera

Ön tarafında herhangi bir kamerası bulunmayan bu cep telefonunun arka tarafında 3.2 megapiksellik bir kamera bulunmaktadır. Kameranın maalesef bir flaş desteği bulunmuyor. Aynı zamanda bu kamera sabit odaklıdır. Kamera uygulaması üzerinden iso gibi bazı ayarları yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda dahili kamera uygulaması üzerinde efekt seçenekleri de bulunmaktadır. Panorama çekimi veya MMS için video çekimi gibi bazı modlar dahili kamera uygulamasında bulunmaktadır. Fotoğraf ve video kalitesi hakkında pek konuşmayıp sizi örnek çekimler ile baş başa bırakayım.

Performans

HTC Touch2 modeli 528 MHz Qualcomm 7225 işlemci, 256MB RAM ve 512MB ROM’a sahiptir. O dönemleri düşünürsek aslında bu bir cep telefonu değil de bir cep bilgisayarıdır. Telefonun özelliklerini açtığımızda telefonun kaç bitlik bir mimari ile oluşturulduğunu bile görebiliyoruz. Gerçekten bu bir telefon değil de cep bilgisayarıdır.

Özellikler

Windows Mobile 6.5 Professional sistemiyle çalışmaktadır. Bu işletim sistemine ek olarak cihazda TouchFlo arayüzü bulunmaktadır. Bu arayüzü iptal edip Windows işletim sisteminin kendi arayüzünü de kullanabilirsiniz. Ara kesit videolarda gördüğünüz üzere bu telefon KVK garantisi ile ülkemizde satıldı.

3G desteği olması bu cep telefonunun bağlantı konusundaki başarılarından birisidir. Doğal olarak Bluetooth ve kablosuz ağ desteği de bulunmaktadır. Bluetooth üzerinden fotoğraf yazdırmak, kartvizit paylaşımı ve dosya gönderme özellikleri bulunmaktadır.

Windows Market Place for Mobile uygulama mağazası bu telefonda bulunmaktadır. Arka plandaki uygulamaları görebildiğiniz bir görev yöneticisi bu telefonda bulunuyor. Aynı zamanda arka plandaki uygulamaların kaç mb ram tükettiğini de görebiliyorsunuz.

QWERTY bu telefonda bulunmuyor. Bunun yerine T9 destekleyen bir klavye üzerinden işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Bu telefon içerisinde Microsoft My Phone adında bir yazılım bulunmaktadır. Bu yazılım sayesinde kişilerinizi, görevlerinizi ve telefon içerisindeki medyanızı bilgisayarınız ile senkorize edebiliyordunuz.

Kart oyunu mu? Tabiki de var sonuçta bu telefon içerisinde Windows işletim sistemi var. Doğal olarak siz de farklı oyunlar kurabilirsiniz. Windows Live ve Messenger desteği bu cep bilgisayarında bulunuyor ancak artık bu yazılımlar aktif olmadığı için maalesef kullanamıyoruz.

Multimedya yönünden başarısız bir model diyemem. FM radyo desteği bulunmaktadır. Ses kaydedici ve video kaydetme özellikleri de bulunmaktadır. Windows Medya oynatıcı sayesinde bir çok formatta multimedya öğesini bu cep telefonu oynatabilmektedir. Aynı zamanda kulaklık ile dinlenilen medyanın sesini arttırmak için Audio Booster adında bir yazılıma da sahiptir.

Ofis uygulamaları yönünden bu cep bilgisayarının başarısız olduğunu düşünmüyorsunuz değil mi? E-mail desteği, Microsoft Office uygulamaları, Adobe Okuyucu, dosya yönetici, RSS desteği ve uzak masaüstü bağlantı desteği gibi bir çok özellik bu cep bilgisayarında bulunmaktadır.

Yorumlarım

HTC markasını severim. Çünkü cihaz ve aksesuarlarında küçük dokunuşları ile telefonun çok üst seviye durmasını sağlamaktadır. Örneğin bu telefonun pili üzerindeki yazı, çok küçük bir dokunuş ama kesinlikle çok hoşuma gitti.

Bu telefonun kesinlikle çok satmamasının bir sebebi Windows 6.5 Professional işletim sistemidir. Bu işletim sistemi çok geniş çaplıdır. İşletim sisteminin telefona kattığı tüm özellikleri konuşmaya kalksak bu video çok uzar. Ancak bu kadar küçük ekranlı bir telefonda bu kadar geniş bir işletim sisteminin olması telefonun başarısını törpüledi. Buna ek olarak bir de uygulama mağazasının çok ilerleyememesi ve kapasitif olan dokunmatik ekranının kalem ile kontrol edilebilir olması da telefonun başarısını engellemiştir.

Sonuç

Artık içerisinde bulunan bir çok servisin kullanılamadığı ve maalesef tek elle kullanıma uygun olmayan arayüzü nedeniyle bu telefon haliyle günümüzde kullanılamaz. Ancak benim koleksiyonumda bu şekilde bir HTC modeli olduğu için mutluyum. Peki siz HTC’nin bu modelini biliyor muydunuz? Zamanında üretilmiş HTC modelleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir