iOS 18 Beta 5 Güncellemesi Yayınlandı – Yenilikler Neler ?

iOS 18.0 güncellemesinin tam sürat çalışmalarına devam ediliyor. Paralelde bildiğiniz üzere iOS 18.1 beta süreci de devam ediyor ancak iOS 18.1 için yeni bir beta ben bu videoyu çekerken henüz yayınlanmamıştı. Bu video içerisinde iOS 18 Beta 5 güncellemesi hakkında konuşacağız.

Güncelleme Büyüklüğü

iOS 18 Beta 5 Güncellemesi beklediğimden boyut olarak büyük bir güncelleme olarak geldi. iOS 18 Beta 4.5 güncellemesi yüklü iPhone 15 Pro için bu güncelleme 2,78 GB büyüklüğünde geldi. Sizin kullanmakta olduğunuz iPhone modeli ve yüklü olan iOS sürümüne göre farklılık gösterebilmektedir.

Sürüm numarasının sonu F harfine bürünmüş. Bu demek oluyor ki bir kaç beta güncellemesi daha göreceğiz. Ancak zaman darılıyor. Eylüle az kaldır desek yeridir.

Genel olarak bu güncelleme içerisinde yapay zeka özellikleri bulunmuyor. iOS 18.1 ile bildiğiniz üzere yapay zeka özellikleri gelecek. Aynı zamanda kamerada bir değişiklik ben göremedim. Ancak cihaz biraz daha akıcı hale gelmiş diyebilirim önceki beta sürüme göre.

iOS 18 Beta 5 Yenilikler

Fotoğraflar uygulaması bildiğiniz üzere iOS 18 ile birlikte bir çok yeniliğe kavuştu. Bunlardan bir tanesi de kaydırarak koleksiyonlar arası geçiş yapılabilmesidir. Bu gerçekten fotoğraflar uygulamasının bence kullanımını negatif yönde etkiliyordu. Benim gibi düşünen bir çok kişi de bu durumu Apple’a bildirmiş ve Apple bu özelliği fotoğraflar uygulamasından kaldırmış.

Safari uygulaması Dikkat Dağıtıcı öğeleri gizle özelliğine kavuşmuştur. Bu özellik tam olarak bir reklam engelleyici değildir. Bu özellik sayesinde web sitesi içerisinde sizin seçtiğiniz reklam ve bazı popup gibi ögeleri gizleyebiliyorsunuz.

Safari üzerinde geliştirilmeler yapılmış. Safari ile internette dolaşmak çok daha akıcı ve çok daha hızlı bir hal almış.

Apple Haritalar ve Bul uygulaması gibi bazı uygulamaların koyu mod için tasarlanan ikonları yenilenmiş. Denetim merkezinde bulunan ikonlarda küçük bir dokunuş dikkat çekiyor.

Ana ekranda basılı tuttuğumuz zaman sol yukarıda çıkan Düzenle menüsü içerisinde bir değişim bulunuyor. Burada sayfaları düzenle seçeneği eklenmiş. Buna bastığımızda tüm sayfa listesini ve ilgili odak modunda gösterilecek sayfaların seçimi gösteriliyor.

Özel Wi-Fi adresi özelliği için artık karşımızda 3 farklı seçenek var. Dönüşümlü kullan, sabit ve kapalı.

Hatalar

iOS 18 Beta 4.5 güncellemesinde bulunan şebeke problemini bu güncellemeyi yükledikten sonra hiç yaşamadım. Umarım bu sinir bozucu hatayı düzeltmişlerdir.

Yemeksepeti uygulaması bir önceki beta sürümde açılmıyordu. Bu sürümde açılabilir olmuş. Artık evde yemek olmadığında ne yiyeceğim diye düşünmeyeceğime sevindim.

Performans Sonuçları

Performans sonuçlarında bir düşüş gözüküyor olsa da benzer sonuçları her 2 sürümde de almış diyebiliriz. Pil döngüm 102 olmuş ve maksimum kapasitem hala %100. Bütün iOS 18 güncellemelerini yüklememe rağmen henüz pil sağlığımda düşüş olmadı.

Yüklemeli mi

Bu bir beta güncellemedir. Bu beta güncellemede bir çok hata giderilmiş olsa da hala bazı hatalar bulunuyor. Aynı zamanda bir sonraki beta güncellemelerde farklı hatalar da doğabilir. Ben günlük kullanıcıların beta güncelleme kurmalarını pek önermiyorum.

Güncelleme Neden Gelmedi

iOS 18.1 Beta 1 sürümünü kurduysanız bu güncellemeyi almayı beklemeyin! Matematiksel olarak düşünelim. Bu güncellemenin sürümü iOS 18.0’dır. Sizde kurulu olan sürüm ise iOS 18.1’dir. iOS 18.1 sürümü iOS 18.0’den sayısal olarak daha büyük bir sürüm olduğundan dolayı kullanmakta olduğunuz iPhone bu sürümü güncelleme olarak algılamayacaktır.

Bu güncelleme bana neden gelmedi diye bir soru kafanızda var ise iOS Beta Güncelleme Nedir ? Bu tipte güncellemeler neden yayınlanır ve kimler için yayınlanır? Bu güncellemeyi nasıl yükleyebilirim gibi soruları ele aldığım şu videoyu izlemenizi öneririm.

Sonraki Sürümler

Yeni bir public beta sürüm çok yakında gelecektir. Tam sürümü konuşursak Eylül ayında gelecektir.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir