HomePod mini İnceleme Videosu – HomePod mini Alınır mı

Selamlar herkese, canlı yayınlarda süper teşekkürler ile parasını topladığımız 2 adet HomePod mini elimize geldi ve bu cihazları bir süredir inceliyorum. HomePod minilerin merak edildiğini biliyordum ancak bu kadar da merak edildiğini pek tahmin etmiyordum. Videonun başındayken şunu söyleyeyim tahmin edildiği veya abartıldığı kadar ben bu cihazları beğenmedim. Hatta kendim para vererek bile alacağımı sanmıyorum. Size bu videoda HomePod mini inceleme notlarımı aktaracağım.

Kutu Açılışı

Bu cihazın kutu içeriğini pek şimdi konuşmayacağım. Çünkü cihazın kutu içeriğini beraber 18 Eylül tarihinde düzenlemiş olduğumuz canlı yayında konuşmuştuk hatta kutularını canlı yayında beraber açtık. Ancak gene de bir kaç yorum yapayım:

  • İlk olarak iPhonelar’ın kutusundan bile bir şarj adaptörü çıkmayıp bu cihazın kutusundan çıkması yorumsuz. Evet, cihaz tamamen priz bağımlısı olduğu için bu şekilde bir adaptör kutu içerisinden çıkıyor ama gene de yorumsuz. Sonuçta ben bu cihazı 4 bine alıyorum ve adaptör zaten yaklaşık 1.000 TL ancak iPhone alıyorum 70 – 80 bine ve adaptör kutudan çıkmıyor. Adaptöre bu kadar takılıyorum çünkü ucuz bir adaptör değil.
  • Kutunun genel olarak tasarımı de cihazı almış olduğunuz renge göre değişiklik gösteriyor.
  • Kutu içerisinden sticker da çıkmıyor.

Tasarım

Adından da anlayacağınız üzere çok büyük bir cihaz değil ancak küçük olduğu için size kalitesiz bir cihaz hissiyatı da vermiyor. Yuvarlak bir dizayna sahip. Ancak ölçülerine baktığınızda tam bir yuvarlak değil de biraz elips bir cihaz diyebilirim. Cihazın etrafı delikli bir tekstil malzemesi ile kaplanmış. Bu malzeme yüzünden cihaz kutudan ilk çıktığında hiç güzel kokmuyordu. Alt tarafı ise kaymaz bir silikondan oluşuyor. Bu silikonun üzerinde de Apple logosu bulunuyor. Bu tasarım formu ile evin hangi odasına koyarsanız koyun doğru rengi seçtiğiniz sürece çok sırıtacağını düşünmüyorum.

HomePod mini’nin arkasında bulunan kablonun bir şekilde sökülebilir olmasını isterdim. Çünkü cihazı taşıma gibi ihtiyaçlarda bu kablonun kırılma olasılığı sökülemediği için artacaktır. Aynı zamanda eğer bu kablo evcil hayvanların gazabına uğrarsa rahatça kabloyu değiştirebilirdik. Kablo da cihazı almış olduğunuz renge göre boyanmış şekilde geliyor. Fakat turuncu için gelen kablo önce beyazmış da sonradan turuncuya boyanmış gibi duruyor. Örgü olan bu kabloları boyarken daha fazla renk verselerdi sevebilirdim.

Cihazın kutusundan beyaz 20 wattlık adaptör çıkıyor dedik. Bu adaptör doğal olarak beyaz renktedir. Ancak kutudan çıkan siyah kablo ile birleşince çok kötü bir görüntü ortaya çıkıyor.

HomePod üzerinde herhangi bir ekran bulunmamaktadır. Ekran yerine kendisini renkler ile ifade etmeyi deneyen bir görüntü birimi var diyebiliriz. Bu kısmın plastik bir yapıda olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Ekrana benzeyen bu kısmın görsel efektlerini ben başarılı buluyorum.

Ekran görevi gören bu kısım aynı zamanda dokunmatik bir kontrolcü gibi davranıyor. Bu kısma basılı tutarak Siri’yi açabilirsiniz. Tek dokunma ile oynatılan medyayı devam ettirebilir ya da duraklatabilirsiniz. Çift dokunarak bir sonraki şarkıya, 3 defa dokunarak bir önceki şarkıya geçiş yapabilirsiniz. Bu kısımda parmak izlerinin kalıyor olması biraz rahatsız edici bir durum.

Bu küçük cihaz karşımıza beyaz, sarı, turuncu, mavi ve uzay grisi renkleri ile geliyor. Video içerisinde gece mavisi ve turuncu renkli modelleri görebilirsiniz.

Kurulum

Kurulum işlemlerine başlayabilmek için doğal olarak bu cihaza elektrik vermeniz gerekiyor. Cihazı prize bağladıktan hemen sonra cihaz tamamen kendine gelmiyor bir süre beklemeniz gerekebiliyor. Cihaza elektriği verdikten sonra yanına kullanmakta olduğunuz iPhone’u yakınlaştırmanız gerekiyor. HomePod mini kendine geldikten sonra kurulumu kolay bir şekilde ilerletiyorsunuz. Bazen bu kurulum çok uzun sürüyor ancak ilerliyor. Bu arada kurulumu iPad üzerinden de yapabiliyorsunuz.

Burası işin kolay kısmı. Ancak kurulum sonrasında HomePod’a yazılım güncellemesi yüklemek benim için tam bir işkence oldu. HomePod’lara yaklaşık 1 GB büyüklüğünde güncelleme geldi. Ancak bu güncellemenin kurulum aşaması hiç iyi geçmedi. Güncellemenin ne kadarı indi ne kadarı kuruldu ne kadar kaldı ekranda göremedim. Cihazları geceden sabaha kadar açık bıraktım ancak uyandığımda konfigüre ediliyor dedi. Cihazları bu sebepten dolayı sıfırlamak zorunda kaldım. Açıkçası bu kadar küçük cihaza 1 GB boyutunda güncelleme mi gelir diye düşünüyorum. Aynı zamanda cihaza güncelleme yükleme işleminin daha stabil olmasını isterdim.

Aynı zamanda HomePod içerisinde bulunan WiFi teknolojisi çok yeni sayılmaz. Bu sebepten midir bilemem ancak iPhone’un internet konusunda şov yapabildiği hatta benim de canlı yayını yaptığım arka odada AirPlay özelliğini kullanamadım. AirPlay’e bağlanamıyor hatası aldım. Sonrasında HomePod minileri salona taşıdığımda bu sorun çözüldü.

HomePod mini İnceleme Özellikler

Bu cihaz prize bağlı olarak çalışmaktadır. Hiç bir şekilde kendine ait bir bataryası yoktur. Bunu baştan söyleyeyim çünkü bu cihazı Bluetooth hoparlör gibi düşünenler vardır. HomePod’u dışarıda kullanmak isterseniz: HomePod’u öncelikle yeteri kadar güçlü bir powerbanke bağlamanız gerekiyor. Ardından HomePod ve iPhone’u aynı Wi-Fi ağına bağlamanız gerekiyor.

HomePod mini içerisinde Apple S5 çip bulunmaktadır. Cihaz üzerinde toplamda 4 adet mikrofon bulunuyor. Aynı zamanda cihaz üzerinde sıcaklık ve nem sensörü bulunuyor. Bu sensörler sayesinde evin durumuna bağlı olarak akıllı ev aksesuarlarınızı kontrol edebilirsiniz. Ev uygulamasından ve Siri üzerinden de güncel değerleri takip edebilirsiniz.

HomePod mini’de Wi-Fi 4.0 ve Bluetooth 5.0 teknolojileri bulunuyor. Bu teknolojiler artık günümüz çağına göre eski kaldı diyebiliriz. Bu sebepten dolayı HomePod mini’nin kablosuz bağlantı menzili de bir çoğumuzun şu günlerde kullandığı cihazlar kadar güçlü değil.

Bu cihazın en ön plana çıkan özelliği dahili olarak Siri desteğine sahip olmasıdır. Siri sayesinde arama yapabilir, bildirimlerinizi cevaplayabilir, akıllı ev aksesuarlarınızı yönetebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. iPhone’da bulunan Siri’den daha yetenekli bir Siri var diyemem. Ancak Apple Intelligence desteği geldiği zaman HomePod’a da gelirse gerçekten HomePod’un yapabildikleri bir anda üst seviyeye çıkacaktır. Ancak şu an için Siri’den webde bunu buldum veya sonuçları iPhone’a aktarıyorum gibi çeşitli dönüşler alabilirsiniz.

Ama özünde Siri ile evinizi sanki akıllı eve dönüştürüyor gibi hissedebilirsiniz. Özellikle bir kaç tane de akıllı ev aksesuarı alırsanız bu duyguyu daha fazla yaşabilirsiniz. Ev uygulaması üzerinden HomPod’un bazı ayarlarına erişebiliyorsunuz. Bu ayarlardan kişisel istekleri açmadığınız sürece HomePod üzerinden telefon görüşmesi ve anımastıcı ekleme gibi işlemler yapamazsınız.

HomePod mini İnceleme

2 HomePod mini stereo ses modundayken Siri’yi aktif ederseniz Siri sadece tek 1 cihazda aktive oluyor. Diğer cihazda medya çalmaya devam ediyor. Bu da diğer cihazdaki Siri’nin algılama performansını etrafta ses olduğu için düşürüyor. Stereo modundayken cihazlar arası ses yüksekliğini farklı şiddetlerde ayarlayabilmekte güzel. Çünkü cihazlardan birisine daha yakınsanız her ikisi de aynı yükseklikte olursa çok doğru bir ses duyamazsınız.

iPhone’um nerede? komutu sayesinde HomePod mini’den iPhone’da Bul uygulaması üzerinden ses çalmasını sağlayabilirsiniz. Ev içerisinde iPhone’u nereye koyduğunu benim gibi unutanlar için güzel bir özellik diyebilirim.

iPhone’da bir şarkıyı açıp ardından telefonu HomePod mini’ye dokundurarak medyayı HomePod’da devam ettirmek tatlı bir olay. Ancak zaman zaman AirPlay başlatılamadı hatası alıyorum. HomePod mini’nin bağlı olduğu Wi-Fi ağına bağlı herhangi bir kullanıcı da AirPlay özelliğini kullanarak Apple cihazında çalınan medyayı HomePod mini’ye aktarabilir. iPad, MacBook, Apple TV ve iPhone için bu olay gerçekten çok başarılı çalışıyor. HomePod mini direkt olarak Windows’u desteklemiyor ancak Windows desteği için 3. parti uygulamalar kullanarak biraz işkenceyi göze alırsanız başarabilirsiniz.

Bu cihazın diğer bir ön plana çıkan özelliği de interkom özelliğidir. İsterseniz yan odada olun isterseniz de kilometrelerce uzakta olun, bu özelliği kullanabilirsiniz. Bu özelliği iPhone ile veya HomePod’lar arası kullanabilirsiniz. Hey Siri interkom deyip söylediğiniz cümleler sesin aktarıldığı HomePod’da duyulmaktadır. Bu özellik eğer bir kardeşiniz var ise sabote edilmeye çok açık bir özelliktir.

Ses algılama özelliği sayesinde sizi HomePod mini tanıyabiliyor. Böylelikle size farklı türde müzikler çalıp farklı türde cevaplar verebiliyorken diğer kullanıcılara da farklı türden müzikler çalıp cevaplar verebiliyor. Ses algılama özelliği sayesinde evde bir siren ya da farklı türden ses algılandığında sizin iPhone’unuza direkt bildirim gönderebilmektedir.

Müzik Kalitesi

Cihazda Neodinyum mıknatıs ve Ful range sürücü bulunmaktadır. Çift pasif radyatörü olan bu hoparlör sisteminin watt değerini Apple açıklamıyor ancak 20 watt RMS güce sahip diyebiliriz. Bu cihazın 360 derece ses verebildiğini de unutmadan söyleyeyim. Cihaz tek başına mono ses veriyor. Ancak bizim örneğimizde olduğu gibi 2 adet alırsanız gerçekten başarılı bir şekilde stereo ses deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bu hoparlörlerin gerçekten çok küçük boyutta olduğunu genellikle seslerini yorumlarken unutmamaya çalıştım. Ancak ben bu hoparlörleri pek beğenmedim. Karşılaştırırken genellikle bu fiyat bandı ve biraz altındaki kablosuz hoparlörleri düşündüm. Ancak benim beklediğimden ses biraz daha tiz bir yapıda diyebilirim. Evet, sesler net ancak ben daha tok ve baslı sesleri severim. Ses o kadar tiz geldi ki acaba ayarlarda bası azaltı mı açtım diye düşündüm. Ses yüksekliği konusunda da beni tatmin etmediler. Standart bir odada kapıyı kapatırsanız evet gerçekten güçlülüler ancak evin salonunda sesi sonra aldığımda çok daha yüksek bir ses beklerdim.

Film izlerken sesi çok basslı bir kişi var ise HomePod ayarlarından bassları azalt demeniz gerekebiliyor. Ancak bunu eklemeleri bile güzel bir detay. 2 tane alarak ambiyans yaratabilirsiniz ancak ben kesinlikle film izlemek için soundbar tercih ederdim. 2 adet bile alsanız 1 sound barın yerini tutmaz ama bir çok televizyonun hoparlöründen daha iyi ses alırsınız diyebilirim. Eğer yapılabiliyorsa bu cihazlardan 4 tane alıp onları bir birine bağlardım.

360 derece ses verebiliyor olması sayesinde hoparlörün neresinde olursanız olun benzer bir ses duyabiliyorsunuz. Açıkçası bu özellik hoşuma gitti.

Spotify ve Youtube Müzik gibi uygulamalardan çaldığınız müziği da HomePod mini’ye aktarabiliyorsunuz. Ancak sesli komut konusunda kesinlikle Apple Müzik çok daha başarılı diyebilirim. Spotify ya da YouTube Müzik kullanırken cihaz üzerindeki kontrolcüleri kullanabiliyorsunuz.

Yorumlarım

Bu cihazları eğer kablosuz hoparlör oldukları için alırsanız çok mutlu olmazsınız. Çünkü bu paralara prize bağlı olmadan da kullanabileceğiniz ve ses kalitesi çok daha iyi olan kablosuz hoparlörler var. Üstelik bu hoparlörlere 1 GB büyüklüğünde güncelleme de gelmiyor. Bu cihazları akıllı ev konseptine girişiyorum ben diyerek alacaksanız mutlu olursunuz.

Ancak burada da şunu söylemem gerekiyor. Ne kadar çok Apple cihazına ve Apple servisine sahipseniz HomePod mini’yi kullanırken o kadar mutlu olursunuz. Aynı zamanda kesinlikle Siri’nin Türkçe dil desteğinde iyileştirme gelmesi lazım ki bu cihazlar ile daha rahat anlaşabilelim. Çünkü bazı yerlerde ya sen ekranından bana bunu göster ben seçerim yarım saattir seninle didişiyorum Siri diyorum.

Bu cihaz 2024 yılında Türkiye’de satışa sunulmuş olabilir ancak aslında Ekim 2020’de tanıtıldı. Bu sebepten dolayı aslında çok yeni bir cihaz diyemem. Apple Intelligence’ın da gelmesi ile birlikte bu cihazın yakın bir tarihte yeni versiyonu gelebilir diye düşünüyorum. Satın alırken bu küçük detayı da unutmayın.

Teşekkürler

Teknotra YouTube kanalı ile ilk defa karşılaşanlar için olayı anlatayım. Kanalda belli aralıklar ile canlı yayınlar düzenliyoruz. Bu canlı yayınlarda kendimize bir veya bir kaç ürün seçiyoruz. Bu ürünlerin parasını canlı yayınlarda beraber topluyoruz ve en çok süper teşekkür gönderen kişi veya kişilere cihazın inceleme videosunu tamamladıktan sonra cihazı veya cihazları hediye gönderiyoruz. Bu kapsamda görmüş olduğunuz HomePod miniler

Bu cihazları almamızda emeği geçen ve süper teşekkür gönderen herkese çok teşekkür ediyoruz.

Alır Mıyım ?

Almam. Bir yerden hediye gelirse evde durur ancak pek kullanacağımı da sanmam. Kurulum aşamasından sonraki güncelleme adımında beni o kadar deli etti ki almam. Konfigüre ediliyor adımı bir türlü bitmedi ve buna ek olarak hard reset atmak zorunda kaldım. Apple’a kesinlikle stabillik konusunda yakışmayan bir cihaz olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda 4 yaşında olan bir cihazdan bahsediyoruz sıradan bir elektronik cihaz olsa 4 yılda yavaşlaması başlar. Acaba ülke dışında bu cihazlar satılamadı diye Apple ülkemize getirip stok mu eritiyor?

Eğer Siri’nin Türkçe dilindeki başarısı İngilizce’de olduğu kadar fazla olsaydı gene bir şans verirdim bu cihaza ancak öyle de değil. Ya cihazı İngilizce kullanmak lazım ya da Apple Intelligence Türkçe desteği gelince yeniden bir şans vermek gerekecektir. O zamana kadar ev dışında kullanamadığım bu cihazı ben pek tercih edeceğimi sanmıyorum.

Kapanış

Peki sizce HomePod miniler almaya değer cihazlar mı? Gerçekten her evde en az 1 adet HomePod mini olması gerekiyor mu? Yorumlarınızı aşağıda yorum satırında dile getirebilirsiniz ve bu şekilde videoları kaçırmamak için kanala abone olup çanı açabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir