Şarjınız Daha Çok Dayansın – iOS 18 Şarj İpuçları

iOS 18 güncellemesini yükledikten sonra normalden daha hızlı bir şekilde şarjınız bitiyor olabilir. Bu üzücü de olsa maalesef bir gerçektir. Çünkü yeni güncelleme ile kullanmakta olduğunuz iPhone artık daha fazla özelliğe kavuştu. Yeni özellikler yüzünden iPhone’un aynı anda yapmış olduğu işlem sayısı da arttı. iOS 18 sonrasında iOS 17 kadar şarjınız belki dayanamaz ancak size bu yazıda paylaşacağım ipuçları ile iOS 18’i ilk yüklediğiniz güne göre şarjınız daha uzun süre dayanabilir. İşte iOS 18 şarj ipuçları

Vokal Kestirmeler

Ayarlar > Erişebilirlik > Vokal Kestirmeler menüsünü açın. iOS 18 ile birlikte gelmiş bu özelliği belki tanıyor olabilirsiniz. Şive ile konuşanlar için çok işe yarayan bu özellik aynı zamanda kısa kelimeler kullanarak iPhone’a bir işinizi yaptırmak istiyorsanız kullanabileceğiniz güzel bir özelliktir. Pratikte güzel olan bu özellik arka planda mikrofonu sürekli olarak kullanmaktadır. Bu sebepten dolayı bu özellik açıkken iPhone’un şarjı normalden çok daha hızlı bitebilir.

Mesaj Efektleri

iOS 18 güncellemesi ile birlikte Mesajlar uygulamasına bir çok yeni efekt geldi. Bu yeni efektler günlük kullanımda sizi mutlu edebilir ve arkadaşlarınız ile eğlencenize eğlence katabilir ancak bu efektler de her güzel şey gibi şarjınızın hızlı bitmesine neden olabilir. Ayarlar > Erişebilirlik > Hareket menüsü altından Mesaj Efektlerini Otomatik Oynat özelliğini kapatabilirsiniz. Göz hassasiyeti olanlar için bu özelliği kapatmak faydalı olabileceği gibi şarjınızın daha uzun süre dayanması için de bu özelliği kapatmak doğru olacaktır.

Bildirimleri Azaltın

iOS sürümü fark etmeksizin iPhone’a aldığınız bildirimleri azaltın derim. Her bildirim için uygulama arka planda işlem yapacaktır. Aynı zamanda her bildirim geldiğinde iPhone’un ekranı açılacaktır. Bildirim geldiğinde uygulama ile etkileşime de girebilirsiniz. iPhone’u kullandıkça doğal olarak şarjı azalacaktır. Ben size iPhone’u kullanmayın demiyorum ama hayatınızda iPhone’u elinize almak için önemli olmayan bildirimleri fark edin ve bunların şarjınızı azaltmasına izin vermeyin diyorum.

Ses Eylemleri

Ayarlar > Erişebilirlik > Dokunma > AssistiveTouch > Ses Eylemleri bu özellik sayesinde Assistivetouch özelliği açıkken bazı sesleri çıkarttığınız zaman iPhone’a seçmiş olduğunuz işlemi yaptırabilirsiniz. Bu sesleri iPhone algılayabilmek için arka planda mikrofonu kullanabilmektedir. Arka plandaki bu mikrofon kullanımı da şarjın normalden hızlı tükenmesine neden olabilir. Bu sebepten dolayı bu seslerden birisinde Yok seçimi haricinde bir seçim varsa bence Yok olarak güncelleyin.

iOS 18 Şarj İpuçları Göz Takibi

Ayarlar > Erişebilirlik > Göz Takibi özelliği gerçekten işe yarayan bir özelliktir. Gözleriniz ile iPhone’u kontrol edebilirsiniz. Bu kimisi için tahmin edebileceğimizden çok daha yararlı bir özelliktir. Ancak bu özellik tahmin ettiğinizde çok fazla şarj tüketmektedir. Eğer bu özelliği gerçekten kullanmıyorsanız ben kapatmanızı öneririm. Sadece kullanacağınız zaman açmak iPhone’un şarjının daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.

5G Özelliklerini Kapatın

5G ülkemizde maalesef kullanılmıyor. Bu sebepten dolayı iPhone’un da zaman zaman 5G şebekesi üzerinden çalışmayı denemesini ben kapatın derim. Sonuçta garibim sinyal alamayacak. Ayarlar > Hücresel > Seçenekler > Ses ve Veri menüsünü açıp LTE ya da 3G seçmenizi öneririm. 5G ile ilgili seçenekler yüzünden şarjınız daha kısa süre dayanabilir.

App Store Otomatik İndirmeler

Arka planda şarjı çok tüketen şeylerden bir diğeri de otomatik indirmelerdir. Ayarlar > App Store menüsünü açın. Bu menü üzerinden Güncellemeler ve Uygulama İndirmeleri özelliğini kapatmanızı öneririm. Hazır bu menüyü açmışken Hücresel Veri üzerinden otomatik indirmeleri kapatmanız da iyi olacaktır.

Arka Planda Uygulamaları Yenile

Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile menüsünden kesinlikle Arka Planda Uygulama Yenile özelliğini Wi-Fi olarak seçin. Çünkü hücresel veri üzerinden arka planda uygulamaları yenilemek Wi-Fi üzerinden yenilemeye göre çok daha fazla şarj tüketecektir. Aynı zamanda bu listede bulunan uygulama listesinde mümkün olduğu kadar fazla uygulamayı kapalı tutun. Arka planda yenilenmeyen uygulamalardan bildirimler gelmeye devam edecektir.

Wi-Fi Daha Az Şarj Tüketir

Mümkünse internette olan işlemlerinizi hücresel veri yerine Wi-Fi üzerinden gerçekleştirmenizi iOS sürümü fark etmeksizin öneririm. Özellikle 5G kullanılabilen bir bölgedeyseniz size gönül rahatlığı ile şunu söyleyebilirim: Wi-Fi kesinlikle hücresel veriden daha az şarj tüketmektedir. Eğer Wi-Fi iyi çeken bir konumdaysa ve telefonunuz tam çekmiyorsa kesinlikle Wi-Fi, 4G internet bağlantısından da az şarj tüketmektedir.

Ayarlar > Hücresel menüsünü açıp en aşağıya doğru inerseniz iCloud Drive ve iCloud Yedekleme özelliklerini göreceksiniz. Belgeleri ve verileri iCloud’a hücresel veri üzerinden göndermek Wi-Fi ile göndermeye göre daha fazla şarj tüketecektir. Aynı zamanda iCloud Yedekleme işlemini Wi-Fi yerine hücresel veri üzerinden yapmak da şarjınızın daha çabuk bitmesine neden olacaktır. Benden size tavsiye bu 2 özelliği kapatın.

Dokunuş

iPhonelar’da şarjı çok tüketen bir diğer şey de Taptic Engine denilen titreşim motorudur. Dokunma hissiyatında titreşim yapabilen bu donanım çok kullanıldığı zaman şarjı hızlı tüketecektir. Bu sebepten dolayı iPhone’un dokunmalarını mümkün olduğu kadar azaltmanızı öneririm. Ayarlar > Ses ve Dokunuş > Dokunuşlar menüsünü açın. Zil sesi ve bildirimler ile dokunuşlar biliyorum çok önemliler ancak kapatırsanız şarj daha uzun süre dayanacaktır.

Aynı zamanda Ayarlar > Ses ve Dokunuş > Sistem Dokunuşları ve Ayarlar > Ses ve Dokunuş > Klavye Geri Bildirimi menüsündeki Dokunuş özelliğini de kapatabilirsiniz. Açıkçası ben her 2 dokunuş özelliğini de açık tutuyorum. Ancak sizin için iPhone şarjının daha uzun süre dayanması dokunuşlardan daha önemliyse kapatabilirsiniz.

Hep Açık Ekran

Hep Açık Ekran özelliğine sahip bir iPhone modeliniz var ise Ayarlar > Ekran ve Parlaklık > Hep Açık Ekran menüsü altından iOS 18 şarj ipuçları kapsamında Hep Açık Ekran özelliğini kapatmanızı öneririm. Her ne kadar ekran yenileme hızı 1Hz’e kadar düşüyor olsa da Hep Açık Ekran çok fazla şarj tüketmektedir.

Şarj Sınırını Açın

Bu konu şarjınızın daha uzun süre dayanması ile ilgili değil ancak bataryanızın ömrü daha uzun olsun isterseniz Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı ve Şarj Etme menüsünden kesinlikle %100 harici bir limit seçin. Böylelikle bataryanız tam şarj olmayacaktır ancak bataryanızın sağlığı daha yavaş düşecektir, bundan emin olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir