iPad mini 7 bir kesim için beklenen bir tabletti ve en sonunda tanıtıldı. En sonunda diyorum çünkü bir önceki model karşımıza 2021 yılında gelmişti. 3 yıl olmuş. Bir çok cihazın yılda 1 yenilendiğini düşünürsek 3 yıl az bir süre değil. Açıkçası bir cihazı incelemeden videosunu çekmeyi pek sevmem ancak iPad mini 7 izlenimlerim hakkında çok soru geldiği için sizinle bu videoda iPad mini 7 ilk izlenimlerim hakkında konuşacağım.
İsimlendirmede Değişiklik
İlk dikkatimi çeken şu oldu: Apple iPad mini 7 ismini kullanmak yerine iPad mini (A17 Pro) ismini kullanmayı kendi web sitesinde tercih etmiş. mini bir cihaza Pro takısı konularak sanki bu cihaz Pro performans verecekmiş havasını bizlerde uyandırmak istiyor. Açıkçası bu biraz doğru biraz da doğru değil. Ancak her ne olursa olsun pro takısı bizim için olumlu bir takı olduğu için ve bu iPad mini modelinin diğer iPad mini modellerinden ayrı tutulmak istenmesi nedeniyle farklı bir isimlendirmeye gidildiği aşikar.
Tasarım
Bir önceki nesilde pembe renk seçeneği bulunurken bu nesilde pembe renk yerine karşımıza mavi renkli model gelmiş. Ancak bunun haricinde tasarım konusunda ben hiç bir değişiklik göremedim. Boyutlar bile birebir aynı gözüküyor.
Ekran
Ekran tarafında bir değişiklik yok. 8.3 inç büyüklüğünde Liquid Retina ekran karşımıza olduğu gibi çıkıyor. Evet, gene 60Hz ekran yenileme teknolojisi var. Maalesef 90Hz ya da 120Hz ekran yenileme bulunmuyor. OLED bir ekran paneli falan da yok.
Performans
Gerek yapay zeka işlemleri, gerek görsel işlemleri, gerek hesaplamalar gerekse oyun performansında iPad mini 7 gerçekten büyük farklar ile karşımıza çıkıyor. Ancak iPad mini 7’de Apple M çip beklentisi olduğunu biliyorum. Gelmeyeceğini de biliyordum. Sonuçta düz model iPad’e M çip gelmeden mini model serisine M çip gelmesi çok anlamlı olmazdı.
M çip olmamasına rağmen yeni iPad mini’de Apple Intelligence var. Baktığımızda Türk kullanıcıların bu özellik ne kadar işine yarar bilemem ancak Apple Intelligence’ın bu cihazda olması demek 8 GB RAM de karşımıza geldi demek oluyor.
En küçük dahili saklama alanı seçeneğinin 128 GB olması güzel bir yaklaşım olmuş. Aynı zamanda en büyük saklama alanı da 512 GB olmuş. Muhtemelen 512 GB saklama alanının gelişini de A17 Pro çipe borçluyuz.
Eksikler
USB-C konnektörünün hız bilgisi Apple’ın web sitesine paylaşılmamış. Acaba Pro ve Pro Max modellerinde olan USB 3.0 teknolojisine sahip USB-C girişi mi var. Keşke demek isterdim ancak anlaşılan o ki yok!
Fiziksel sim kart yuvası iPad mini 7’de bulunmayabilir. Bu konuda kesin bir bilgim yok ancak Apple’ın web sitesinde fiziksel sim kart yuvasını göremedim.
Madem çip tarafında pro modele ait bir çip kullanılmasından dolayı isimlendirmede bir değişiklik oldu artık 2. bir kamera ya da lidar sensörü eklenmesi olsun isterdim. Ancak kamera tarafında hiç bir değişiklik yok.
Yenilemek Mantıklı mı
Eğer iPad mini 6 kullanıyorsanız A15 Bionic çip ile A17 Pro çip arasındaki performans farkı sizin için çok önemli değilse ve Apple Intelligence sizin için çok önemli değil ise kesinlikle yeni bir iPad mini 7 almanıza gerek yok. Ancak iPad mini 5 kullanıyorsanız artık 5 yaşında olan bir iPad mini kullanıyorsunuz demektir. Nispeten eski bir cihaz sayılabilir. Hazır cihazın başı gözü sağlamken ve kasmalar tam başlamamışken bütçeniz var ise değiştirmeniz yerinde bir hamle olabilir.
Fiyat
Gelelim en önemli konuya: fiyat! iPad mini sevdalıları bu cihazı alacaktır. Bu sebepten dolayı fiyatlandırma hakkında konuşurken iPad mini sevdalılarını bir kenarda tutacağım. iPad mini model sevenlerinin başka bir iPad mini tercih hakkı olamayacaktır.
iPad mini karşımıza 128 GB saklama alanı ile çıkıyor. Aynı zamanda başlangıç modelinin fiyatı da 24.000 TL. iPad 10. nesil karşımıza 64 GB saklama alanı ile çıkıyor ve fiyatı da 16.499 TL. A14 Bionic çip var ancak arada 6.500 TL fiyat farkı var. Az bir fark değil. Eğer amaç günlük kullanım ise saklama alanı büyük bir düz iPad modeli almak daha mantıklı olabilir mi diye düşünüyorum.
Eğer 24.000 TL verebiliyorsanız biraz daha kendinizi zorlayın ve ekran boyutu sizin için birinci kural değil ise kesinlikle M2 çipe sahip olan iPad Air modelini alın derim. Her ikisi de 128GB saklama alanına sahip ve bir tarafta M2 çip var. Çok mantıklı gelmiyor ya sırf ekranı küçük diye M2 çipli iPad Air ile arasında 3.000 TL fiyat farkı olması. iPad mini 7 bence doğru bir fiyata satılmıyor.
Yorum yapmak ücretsiz ve serbest. Bu sebepten dolayı sizler de iPad mini 7 hakkında yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.