Okumuş olduğum Outliers (Çizginin Dışındakiler) kitabının ilk kısmında bahsedilmekte olan okul yaş kategorisi yazarın anlatımı ile beni biraz düşündürdü ve yazarı haklı buldum da diyebilirim. Galiba uluslararası eğitim sistemimizde yapmış olduğumuz hatalardan birisi de okullarda yaşa göre kategorize etmemizdir.
Okul Yaş Kategorisi Sistemi Doğru Çalışmıyor
Çocuklar belli yaş aralıklarında çok hızlı gelişim göstermektedir. Örneğin bir çocuğun 5. yaşının 3. ayındaki beyin ve kas gelişimi ile aynı çocuğun 5. yaşının 11. ayındaki beyin ve kas gelişimi bir birinden çok farklıdır. Halbuki çocuk her 2 durumda da 5 yaşındadır.
Kitaptan çok bilgi vermek istemiyorum ki merak edip okumak isteyenler için işin sürprizi kaçmasın ancak şunu da söylemeden duramayacağım. Okullarda çeşitli branşlarda özellikle müzik ve spor gibi branşlarda kategorize işlemini yaşa göre yaparız. Kitaba göre ismini belirmeyeceğim bir spor dalında oyuncuların çoğu ilk 3 ay doğumludur. Bu durum bir önceki paragrafı kurmamı neden olmuştur.
Diğer 9 ay doğan çocuklarda okul yaşlarında vermiş olduğu bir çizginin dışına atılma psikolojisi ve başarısızlık hissi uzun yıllar kendisi göstermektedir. Bu çocuklar bir süre kendilerini dışlanmış hissediyor ve kendilerini yeni girişimlere kapatıyorlar.
Diğer 9 ay doğanlar üzerinde oluşan bu durumun temel sebebi okul yaş kategorisi sistemidir. Bu güne kadar en doğru bildiğimiz bu kategorilendirme sistemi belki de yaptığımız en büyük yanlışlardandır. Ne dersiniz ?
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.