Android API Level 11 ve sonrasında karşımıza çıkan Android fragment nedir ? Bu kelimeyi Android yazılım geliştirme yazı serimde kullanacağım. Bunu kullanmadan önce ne olduğunu bir ele alalım nasıl kullanılacağını de Android geliştirme yazılarımda ele alacağım.
Android Fragment Nedir ?
Android Activity içerisinde gövde kısmına vereceğiniz görüntüye fragment diyebilirsiniz. Bu çok doğru bir tanım değil ancak pratikte fragmenti ben bu şekilde kullanacağım. Her seferinde yeni bir activity oluşturmaktansa bir activity içerisinde kullanılacak birden fazla fragment oluşturmak tavsiyemdir. Bu hem performans hem de hafıza tasarrufu sağlayacaktır. Bir Activity içerisinde istediğiniz kadar Fragment yaratabilirsiniz ya da başka bir activity içersinde aynı fragment’ı tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
Genellikle bir kaç adet fragment oluşturulur. Bu fragmentler bir activity üzerinde çeşitli şartlara göre değişir. Bu sayesde ekran aynı kalır ancak ekranın içeriği ve gövdesi değişir diyebiliriz. Tıpkı activitylerde olduğu gibi fragmentlerin de bir yaşam döngüsü vardır. Fragment yaşam döngüsünde bilmeniz gereken bazı fonksiyonlar:
onCreate: Fragment oluşturulduğun çalışan fonksiyondur. Fragment üzerinde bulunan componentlerin oluşumunu burada başlatabilirsiniz.
onCreateView: Fragmentin kullanıcı arayüzü ilk kez oluşturulduğunda çağırılan fonksiyondur. Burada fragmentin kullanıcı arayüzüne ait viewi döndürebilirsiniz. Eğer fragment bir görüntüye sahip değilse null döndürebilirsiniz.
onPause: Kullanıcı fragmentten ayrıldığında çalışan fonksiyondur. Fragmenti hemen öldürmeyin. Belki kullanıcı bu fragmente geri gelecektir.
Tüm fonksiyonları ve dahasını kaynak sayfasında bulabilirsiniz.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.