Go programlama diline baktığımız yazılarda bu sefer GoLang değişken tanımlamak ve tanımlanan bu değişkenlerin nasıl kullanılabileceğine bakacağım. Şunu hatırlatmak isterim ki Go programlama dilinde satır sonlarında ; bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı yazım kurallarına daha fazla dikkat etmenizi öneririm.
GoLang Değişken Tanımlamak
Çoğu programlama dilinde olduğu gibi GoLang’de de değişkeni önce oluşturup sonra kullanabilirsiniz. Oluşturmak için kullanmanız gereken basit yapı şu şekildedir :
var değişken_ismi değişken_tipi
var isim string
isim = "Ege"
var sayi int = 5
var webSiteUrl string = "https://www.teknotra.com/"
var soyisim = "Şenkul"
Yukarıda 3 adet değişken tanımlama örneği bulunmaktadır. Bu değişkenlere tanımladıktan sonra farklı satırlarda değer atayabilirsiniz. Ya da tanımlama sırasında da değer atayabilirsiniz. Değişkenin tipini vermek zorunda değilsiniz ancak vermeniz programın çalışması ve kodun verimliliği açısından daha faydalı olacaktır.
var a, b, c int = 3,4,5
Bir satırda birden fazla değişken oluşturmak da mümkündür. Bunu yaparken önce var özel kelimesini ardından değişkenleri virgül kullanarak isimleri ardından değişkenlerin veri tipi yazıyoruz. Eşittir dedikten sonra virgül kullanarak değişkenlerin değerlerini sırası ile atayabiliriz. Ya da başka satırlarda yukarıda yaptığımız gibi değişkenleri isimleri ile özel bir şekilde atayabiliriz.
değişken_adi := değişken_değeri
Var kelimesini ve data tipini belirtmeden de GoLang değişken tanımlama işlemi mümkündür. Bu işlem için belirtilen format yukarıdaki gibidir. Bu kullanımı yaparken : karakterini eklemeyi unutmayın.
u := 55
v, n := "abc", true
Yukarıdaki kısa tipli tanımlama şeklini fonksiyon dışında kullanamazsınız. Ancak var özel kelimesini kullanarak fonksiyon dışarısında değişken tanımlayabilirsiniz.
const site = "TEKNOTRA"
const piSayisi = 3.14
const özel kelimesi ile sabit değişkenler üretebilirsiniz. Bu değişkenleri programın ilerleyen satırlarında değiştiremezsiniz.
Değişkenleri global ve local olarak ( fonksiyon dışında – içinde ) tanımlamak mümkündür.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.