SSIS başlıktan da anlayacağınız üzere SQL Server Integration Services kelime tamlamasının kısaltmasıdır. Bu kelimelerin her birinin ne anlama geldiğine bakarak SSIS nedir sorunu tabiki de cevaplayacağım ancak ondan önce SQL nedir ?, Veri Ambarı Nedir ? ve ETL Nedir ? sorularının cevaplarını öğrenmek için mavi yazılara yani sorulara tıklayıp ilgili yazıları okumanızı öneririm.
SSIS Nedir ?
SQL Server birleştirme servisi olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz SSIS’i çok kısaca açıklamak gerekirse bir tür ETL aracıdır. Programın amacı bir çok farklı veri kaynağında bulunan verilerin hepsini derleyip, toplayıp bir veri ambarı oluşturmaktır.
Farklı veri kaynakları SQL veri tabanı, Excel dosyaları, Word dosyaları, text dosyaları ve canlı api dosyaları olabilir.
Verileri bu aracı kullanarak veri ambarını taşırken aradaki kuralları siz yazıyorsunuz. Bu demek oluyor ki veri ambarının yapısını siz belirleyebilirsiniz. Verileri taşırken siz de yeni hesaplamalar yapıp eldeki veriler ile yeni veriler elde edebilirsiniz.
Taşıma kuralları ve dönüşüm işlemlerini SSIS paketi denilen dosyalara kayıt etmektesiniz. Bu paketler dtsx formatında dosyalardır. Bu paketler belli aralıklar ile çalışmaktadır. Yani belli aralıklarla belirtilen veri kaynaklarından verileri alıp belirtilen işlemleri yaptıktan sonra belirtilen yerlere kayıt etmektedir.
Bu paketler 3 ana bölümden oluşmaktadır:
- Control Flow: Update, insert ve delete gibi SQL sorgularımızı, dosya işlemlerimizi, döngülerimizi olumlu – olumsuz sonuçlarda neler olacağı kısaca ETL sürecinin tasarımını burada anlatıyoruz.
- Data Flow: Select işlemi ile kaynaktan aldığımız verileri hedefe yazmadan önce verilerde değişiklikleri burada yapıyoruz. Kolon ekleme, tür dönüşümü, joinler ve unionlar gibi…
- Events: Burada kayıt işlemlerimizi yapıyoruz ve paket yaşam döngüsünü bir seferlik de olsa bitiriyor diyebilirim.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.