NPM aracının ne olduğunu ve neden kullanıldığını Node Package Manager Nedir başlıklı yazımda açıklamıştım. Şimdi bahsetmiş olduğum aracı kullanarak NodeJS NPM paket yükeleme örneğine başlayalım.
NodeJS NPM Paket Yüklemek
Paket yüklemenin birden fazla metodu tabiki de bulunmaktadır. Ancak en kullanılan metodu ben ele alacağım. Proje içerisinde Terminal uygulamasını açıp npm install paket_adi komutu ile paketin en güncel versiyonunu indirebilirsiniz.
npm install paket_adi@sürüm şeklinde yükleme fonksiyonunu çağırırsanız belirtmiş olduğunuz spesifik sürümü indirmiş olursunuz.
NodeJS NPM Paket Güncellemek
npm outdated komutu ile sürümü geri kalmış modüllerin listesini ve listede bulunan modüllerin güncel sürümlerinin bulunduğu güzel bir listeyi elde edebilirsiniz. Bu komut ile eskide kalmış modüllerinizi öğrenebilir ve yukarıda belirtmiş olduğum spesifik sürüm indirmeyle bir modülü güncelleyebilirsiniz.
Projenizde bulunan tüm modülleri son sürüme güncellemek isterseniz npm update komutunu çağırarak projenin dependencies dosyasında bulunan dosyaya göre modüllerinizi güncelleyebilirsiniz. Dependencies içerisinde sürümleri güncellerseniz projenizde yüklü olan modüller de güncellenecektir.
Tüm modüllerin son sürüme güncellenmesini istiyorsanız npm upgrade komutunu çalıştırmanız gerekmektedir. Bu komut ile projede bulunan tüm modülleri otomatik bir şekilde güncelleyebilirsiniz.
NodeJS NOM Paket Silmek
npm uninstall paket_adi diyerek silmek istediğiniz modülü projeden silebilirsiniz. Manuel olarak projede bulunan dosyaları da silerek modülden kurtulabilirsiniz.
Bu komutlar ile modülleri kolaylıkla yönetebilirsiniz. Yönettiğiniz projelerde her zaman en iyi modülleri ve en stabil sürümleri kullanmanız dileğiyle…
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.