HTTP Protokolü nedir sorusuna, sözlük tanımı ile bakacak olursak HyperText Transfer Protocol kelimelerinin bir araya gelip kısaltılmış halidir. Bu 4 kelimeyi ele almaya başlarsak HyperText size yabancı gelmeyecektir. Her bir web sayfasının bir HyperText olduğunu bildiğinizi düşünüyorum. Web sayfasını oluşturan tasarım dosyaları (bunlar html ve scs olabilir) ve bir çok medya dosyasının internet üzerinde bir yerden bir yere aktarılmasının belli kurallara göre yapılıyor olması gerekiyordu. Herkes internet üzerinde kafasına göre bir kural ile aktarım yapmaya kalksaydı bu kadar farklı cihaz bir biri ile nasıl iletişime geçebilecekti? İşte bu kurallar bütününe HTTP protokolü deniyor.
HTTP Protokolü Nedir?
Bir web sayfasına erişmek istediğinizde web sayfasının barındığı sunucuya bir HTTP isteği (requested) gönderirsiniz ve bu sunucu size HTTP cevabı (response) gönderir.
Her işte protokoller uyulması gerekilen kuralları gösterdiği gibi HTTP protokolü de bize uymamız gereken bazı kuralları göstermektedir.
Protokol Kuralları
İstek Tipi
Protokolün ilk kurallarından birisi requested (istek) tipini belirtmektir. Bu istek tipi GET, POST veya DELETE olabilir. İstek tipi ile sunucuya göndermiş olduğunuz isteğin ne tür bir istek olduğunu belirtirsiniz. Sunucu da buna göre işlem yapmaktadır.
Http Uri
İstekte bulunacağımız sunucunun adresini çok doğal olarak belirtmemiz gerekiyor. Adresi bildirirken web site adreslerinden bildiğiniz http:// takısını adresin başına yazıp bu adres tipinin http protokolü ile çağırılacağını söylüyoruz ve adresin sonuna klasör ve query string bilgisini de yazabiliriz.
Http Status Code
Göndermiş olduğumuz isteklere sunucunun vermiş olduğu cevapların yanında istek yerine getirilirken ki durum sonucudur. İşlemler başarılı, kaynak bulunamadı veya içerik yok gibi durum kodlarını sunucu bize döndürebilir.
HTTP isteklerini ve gelen sonuçları test etmek için Postman uygulamasını kullanmanızı öneririm. Kullanımı gayet kolay ve sade bir uygulamadır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.