Bildiğiniz üzere Apple’ın akıllı cep telefonu iPhone Amerika’da tasarlanıyor. Ancak iPhone Çin ‘de üretiliyor. iPhone’un birçok parçası Amerika’da üretilmesine rağmen bu cihaz neden kilometrelerce uzak bir yerde bir araya getiriliyor?
Bir çok firma prototiplerini kendi anavatanında üretip ardından üretim modellerini Çin’de üretmektedir. Ancak lüks markaların pahalı ürünleri de tıpkı prototip ürünleri gibi anavatanında üretilmektedir. Şüphesiz Apple da dünyadaki en pahalı teknoloji firmalarından birisidir. iPhone de markanın premium segmentinde üretmiş olduğu akıllı cep telefonu serisidir. Peki neden iPhone Çin’de üretiliyor?
iPhone Neden Çin Üremine Sahip?
Apple’ın bir çok ürün için kullandığı parçalar ABD şirketlerinden temin edilmektedir. Bunlara bir örnek iPhone’un ekranında kullanılan Corning Gorilla Glass’ı verebiliriz. Peki parçaları ABD’den alıyorsanız bu parçaları neden Çin’de bir araya getiriyorsunuz ki? Nakliye ücretsiz mi yapılıyor?
Aslında Apple, Mac üretiminde bunu yapıyordu. Parçaları ABD’den tedarik ediyor ve parçaları ABD’de bir araya getiriyordu. Ancak iPod geliştirilirken Kaliforniya’da bulunan tesisin bu işin altından kalkamayacağını Apple biliyordu. Bunun tek sebebi iPod’un Mac’den daha fazla satacağından emin olmaları değildi aynı zamanda iPod’un her yıl değişecek olmasıydı.
ABD’de üretimin daha pahalı olması bir kenara dursun ABD’de bulunan fabrikalar Asya’da bulunan fabrikalara göre daha yavaş ve değişime karşı gösterdikleri direnç çok daha fazlaydı. O sırada dünya çapındaki operasyonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Tim Cook üretimi ABD’den Tayvan ve Çin’e kaydırmak için bir plan başlatmıştı.
Apple, bu hamle ile kısa sürede 2 farklı iPod serisi piyasaya sunabilmişti. Üstelik tüm bu iPod serileri her yıl güncellenebiliyordu. Bu olayın gerçekleşmesinin ardından iPhone henüz geliştirme aşamasındayken Apple bu cihazın üretimi için Çin’in mükemmel yer olduğunun farkındaydı.
Aslında ilk iPhone ön paneli tamamen plastikten yapılacaktı. Cihaz piyasaya çıkmadan sadece birkaç hafta önce Steve Jobs bu kararından vaz geçmiş ve ön panelin camdan yapılmasına karar verilmişti. Bu değişiklik kararı sonrasında 8.000 fabrika çalışanı her iPhone’un ön plakasını camla değiştirebilmek için 12 saatlik vardiyalarla 24 çalışmaya zorlandı. Bunu Amerika’da bulunan bir üretim tesisinde yapmaya kalkarsanız bu işin altından kalkabilmeniz aylar alacaktır.
Uzun lafın kısası herkes cebine bakar. Çin’de üretim çok daha esnek bir şekilde değişikliklerle başa çıkabiliyor. Üretim bantlarının yeni ürünlere çevrilebilmesi esnek bir şekilde yapılabiliyor. Üretim maliyetleri de çok daha düşük olabiliyor. Böyle olunca Apple üretim maliyetini düşük tutup karını yüksek tutabilmek için üretime Çin’de devam etmektedir.
Bununla beraber Apple, tek konuma olan bağımlılığını azaltabilmek için Hindistan, Tayland, Malezya ve Vietnam gibi üretim maliyetlerinin düşük olabileceği diğer ülkelere de yatırımını arttırıp oradaki üretim gücünü de arttırıyor.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.