iPhone Dinamik Ada Hakkında Her Şey – Kullanıcı Yorumları

iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max ile karşımıza çıkan dinamik ada ile aranız nasıl? Kendisi ile belki tanışamamış olabilirsiniz ancak gene de bir yorumunuz olduğunu düşünüyorum. Eğer onun hakkında bir fikriniz yok ise bence yavaştan ona ısınmaya başlayın çünkü sızan iPhone 15 tasarımlarına göre artık dinamik ada bir süre iPhonelar’da olacak.

Dinamik Ada Neden Var?

iPhone 14 Pro ile Apple’ın çentik tasarımının yenileneceğini biliyorduk. İlk sızıntılar ilaç hapı şeklinde bir parça ve kamera için bir parça olacağı yönündeydi. Ancak Apple karşımıza bu parçaları birleştirerek tek parça ile çıktı. Dikkatli bakınca hala karşımıza 2 parça olsa da tek parça gibi gözüküyor. Bu adanın sol tarafındaki parçada FaceID’nin çalışması için gerekli sensörler bulunuyor. Sağ tarafında ise ön kamera bulunuyor. Ortada ise iPhone’un ekranında bir parça bulunuyor. Güneşli bir zaman diliminde buraya bakarsanız 2 parçayı rahatlıkla görebiliyorsunuz.

Apple güncel teknoloji ile kimisine göre istediği için kimine göre teknolojinin limitleri nedeniyle ekrandan çentiği ya da dinamik adayı ne yaparsa yapsın kaldıramıyor. Bu sebepten dolayı tam ve büyük bir ekran tasarımını bize veremiyor. Ekrandan bu kamera ve sensörleri kaldıramadığı için ekranda tasarımsal bir hata bulunuyor. Ancak ekrandaki bu hatayı Apple yazılım gücü ile çok iyi örtbas edebildi. Chan Karunamuni tarafından bu ada tasarlanmış.

Ekrandaki dinamik ada telefon görüşmeleri, Apple Pay ödemeleri ve müzik uygulamaları için çok iyi bir işlevsellik kattı. Dinamik adanın üzerine dokunmalarınız ile dinamik ada interaktif bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Dinamik ada karşımıza ilk defa iPhone X ile çıkan çentik tasarımından daha küçük. Dinamik adanın tasarımı ve büyüklüğü gösterilecek olan içeriğe bağlı olarak değişmektedir. Aslında bundan dolayı da adında dinamik sıfatı bulunuyor.

Dinamik Ada Fonksiyonları

Dinamik adanın fonksiyonları yüklemiş olduğunuz programlara ve iOS işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu sebepten dolayı size tam bir liste veremem ama dinamik adanın bazı fonksiyonlarını sizinle paylaşabilirim.

  • Face ID onayı
  • Mikrofon ve kamera kullanım bildirimleri
  • AirDrop dosya aktarımı
  • AirPods bağlantısı ve pil durumu
  • Şarj bildirimleri
  • Odak modu değişiklikleri
  • Apple Watch kilidi
  • Ekran kaydı
  • Müzik kontrolleri
  • Gelen aramalar ve çağrı işlemleri
  • Zamanlayıcı
  • Kişisel erişim noktası
  • Sayaç

Dinamik adada gözüken bu işlemlerin bir kısmı sadece size bilgi vermesi için vardır. Bir kısmı ile de etkileşime girerek bazı işlemleri yapabilirsiniz.

Dinamik Adanın Ayrılması

Aslında dinamik adanın 2 farklı bölümden oluştuğunu söylemiştim. Bazı durumlarda ekran görüntüsünde bu ikili bir birinden ayrılabiliyor. Yani yazılımsal olarak bir arada görünüyor olsalar da her zaman bir arada olmuyorlar. Bunu yaşamak için dinamik adayı kullanan uygulamalardan iki tanesini aynı anda açın. Bu durumda solda büyük adayı sağda ise küçük adayı görebilirsiniz. Bu uygulamaların yerlerini maalesef değiştiremiyoruz.

Canlı Aktiviteler ve 3. Parti Uygulamalar

Apple 3. parti uygulama geliştiricilerinin dinamik adayı kullanabilmesi için gerekli API’ları paylaştı. Bu demek oluyor ki eğer 3. parti uygulama geliştiricileri isterlerse dinamik ada daha çok şenlenecek.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir