Uzun süredir ilk defa bir telefonu incelerken bu kadar heyecanlı ve mutluyum. Sizinle bu yazıda yakın tarihte bir yolculuğa çıkacağız. 2008 yılına gidelim. Henüz ilk iPhone tanıtılmış olsun ancak resmi olarak ülkemize giriş yapmamış olsun. Nokia’nın egemenliği henüz bitmemişken her bir cihazın ayrı tasarımı olduğu güzel günlere gidelim. Elimize Nokia N78 modelini alalım ve beraber inceleyelim.
Nokia N78 Kutu Açılışı
Videoda kutusunu görmüş olduğunuz cihaz Nokia N78 olarak isimlendirilmiş. O zamanlar cihazların kutusu bir hayli büyüktü. Sizce bu kutular doğayı korumak için küçülmüş olsun bence bir konteynıra daha fazla ürün yerleştirilmek için küçüldüler.
Kutuya baktığımızda bu cep telefonunun bütün ön plana çıkan özellikleri listelenmiş durumda. Özelliklere şimdi değinmeyeceğim ve kutuyu açıyorum. Güzel bir pazarlama cümlesinin yanında güzellik duruyor.
Telefonu elime alıyorum ve bir kenara koyuyorum önce kutu içeriğine bakalım. Karşımıza Nokia marka 2 GB büyüklüğünde bir microSD kart çıkıyor. Bunu da bir kenara bıraktığımızda ince uçlu Nokia şarj aleti karşımıza çıkıyor. 350 mA çıkışa sahip orijinal bir şarj aletinden bahsediyoruz. Orijinal bir Nokia batarya var karşımızda. Telefoncularda satın alınmış yan sanayi bataryalardan değil.
Şu plastiği de kaldıralım bakalım burada nelerimiz varmış. Nokia Club Service garanti belgemiz bulunuyor. 10 Aralık 2011 Cumartesi gününe ait 350 TL miktara sahip bir faturamız var. Bu arada bu cihaz satışa 756 YTL olarak çıkmış. Nokia N series için cdmiz var. Nokia PC Suite uygulaması içerisinde olmalı diye düşünüyorum.
KVK servislerinin listesini barındıran bir kart var. Navigasyonu ön plana çıkartan bir kitapçık, kullanım kılavuzu ve başlangıç kılavuzu bulunuyor. Öncelikle bu kutu içeriği için bir maşallahınızı alırım. Sonrasında gelin cihazı açalım.
Tasarım
Bu cihaz kahverengi olan modeldir. O dönemlere göre biraz kalın sayılabilecek bir model bunu kabul ediyorum. Ancak iPhone kullanmaya alışa alışa cihaz bana çok küçük ve hafif geldi. 101 gram bir ağırlıkta bu cihaz. Kullanmakta olduğum iPhone 14 Pro 206 gram ağırlıkta.
O zamanlar tabi kılıf kullanmazdık. Bu sebepten dolayı cihazın kasasında ufak deformasyonlar var. Ancak kasasını da değiştirmek istemiyorum. Yan sanayi kasalar cihaza tam oturamıyor.
Bu cihazda kullanılan tasarım dili karşımıza N82, N86, N81, N96 modellerinde de çıktı. N78’in numerik tuş takımı çok karizmatik duruyor olsa da klasik cep telefonu kullanıcılarından o dönemlerde kullanışsız olması nedeniyle çok eleştiri almıştı. Görüntü olarak kullanışsız gözüküyor olsalar da ben kullanırken gerçekten hiç zorlanmadım.
Tuşlu telefonu en son askerde kullanmıştım. Askere Erricson R380 World modeliyle gitmiştim. Ki o telefonun da videosunu yapacağım. Tuşlu telefonu özlemişim. Günümüz telefonlarındaki kadar hızlı bir şeyler yazamıyorum ancak tuşlara basmayı dokunmatik ekran kullanmaktansa tercih eden birisiyim.
Kamera
3.15 megapiksellik bir arka kamera bulunuyor. Carl Zeiss optik lens var. O dönemler Nokia’nın çok sevdiği o lenslerden ve led flaşımız var. 480 piksel saniyede 15 kare kayıt yapabilen bir kamera bulunuyor.
0.8 mp ön kamera bulunuyor. 3gp formatta ön kamera video çekebiliyor ancak kalitesini sormayın.
Kamera tuşu ve flaşın yanması, netleme süresi bunlar fotoğraf çekerken özlediğim deneyimlerdi. Ön kamera video çekiminde sesli kayıtta 30 saniye sessiz kayıtta 40 saniyelik limit bulunuyor.
Performans
Doğal olarak ARM tabanlı bir işlemci var. Ancak o dönemlerde ARM tabanlıymış oymuş buymuş çok da umrumuzda değildi.
Bu cihazda Symbian S60 v3.2 bulunuyor. Animasyonlara sahip olan bir Symbian modelidir. Bu cihazın yeni bir Symbian işletim sistemi kullandığını şuradan anlayabilirsiniz: güç tuşuna basınca ekranı kilitle seçeneği geliyor. Bununla beraber zil sesi olarak video da koyabiliyorsunuz.
*#0000# yaparak açılan menüden bu cihazı güncelleyebiliyordunuz. Ancak bölgesel olarak bu yazılım güncellemesini belli bir yere kadar alabiliyordunuz. Sonrasında phoenix service software ve navifirm yazılımlarını kullanmanız gerekiyordu.
İnternetten sis ve sisx formatında uygulama ve oyunlar indirirdik hatırlar mısınız? Hatta internetten temalar da indirirdik. İnternet demişken o dönemler kullanmakta olduğunuz operatörün internet ayarlarını tanımlamanız gerekirdi.
Nokia N78 Özellikleri
Doğal olarak günümüz modelleri kadar ekranı büyük, kaliteli ve parlak değil. Bunun en büyük sebebi kullanılan ekran teknolojisi ve kasa tasarımı olabilir. Ancak elinizle gölge yapmanızı gerektirecek kadar ekranı kötü değil.
Navigasyon ve multimedya özellikleri ile ön plana çıkan bir modeldi. Navigasyon için de ülkemizde Nokia Maps yerine Garmin Mobile tavsiye edilen bir yazılımdır Aynı zamanda 3.5G desteği ve kablosuz internet desteği ile başarılı bir modeldi. O dönemler her cep telefonunda Wi-Fi desteği yoktu hatırlarsınız.
N-Gage desteği bu cep telefonunda bulunuyor. Hatırlar mısınız bilmem ancak Nokia’nıın oyun odaklı N-Gage adında bir modeli vardı. Bu model sonrası bir seviyenin üzerindeki N serisi cihazlarda karşımıza N-Gage gelmişti. N-Gage ile cep telefonlarında oyun deneyimi bir üst seviyeye kesinlikle çıkmıştı.
Multimedya, navigasyon ve N-Gage özelliklerini bir arada toplayan bir multimedya menüsü bu cihazda bulunuyordu. Klasik bir menüsü vardı hepimizin aşina olduğu. Bir de güncel sürüm bir Symbian modeli olduğu için ana ekranda kısayollar bulunuyordu.
O dönemlere bazı atıflarda bulunalım. Herkes zil sesini ayarlardan değiştirmeye alışıkken biz Nokia modellerinde Tercihler uygulamasını açıp zil sesini değiştirmek istediğimiz tercihi kişiselleştiriyorduk.
Bluetooth ile bir birimize bir şeyleri gönderebildiğimiz günlerdi. Tamam şimdi bunu Android cihazlarda yapabiliyoruz ama size Bluetooth ile ilgili şunu hatırlatmak istiyorum cihaz eşleştirmek. Şu menüleri herkes hatırlıyordur diye düşünüyorum.
Bu cihazda bir de FM verici bulunuyordu. Evet, FM radyo özelliği de vardı. Özledik di mi telefonlarda radyo özelliğinin olmasını.
Kapanış
Özlüyorum gerçekten cep telefonlarının 2000li yıllarını. Nokia’nın N serisi ile şov yaptığı o günler. Hatta onlardan önce 6600 ve 7610lu dönemleri. Akıllı cep telefonlarındaki uygulamalar hayatımızın bir parçası olmasa Retro havasında bu cihazları kullanmak gerçekten çok isterim.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.