Yapısal olarak her arabada bulunan araba sütunları nedir ? Araba sütun isimlendirmesi nereden çıkmıştır ve neden kullanılmaktadır ? Araba sütun tipleri nelerdir ?
Özel gövde üretimine geçişin yapıldığı yıllarda araba sütunlarında belli bir standartlaşan isimlendirme yoktu. Kapı direkleri, ön cam direkleri ve kilit direği gibi direklerin bulunduğu konumlara göre değişik isimlendirmeler yaygındı.
Değişen otomobil karoserleri ve değişen tasarımlar nedeniyle bu şekilde isimlendirme bazen karmaşaya yol açabiliyordu. Zaten değişik ürünlerin veya markaların olduğu yerde bir standartlaşmaya gidilmezse işin tadı kaçıyor diye düşünürüm.
Kaza sonucu arabanın hangi direğinin kesileceği ya da yaralının hangi direk tarafında olduğunu itfaiye ekiplerine tarif etmekte zorlaşıyordu. Bununla beraber sigorta şirketlerinin arabadaki tamir ve hasar durumunu tarif etmesi de zorlaşıyordu.
Araba Sütunları Nedir ?
Bu sebepten dolayı arabanın ilk sütununa A sütunu denmiş. Ön camı ve ön tarafı destekleyen sütuna A sütunu adı verilmiş. 2. sütuna ise B sütunu denmiş. Bu, hem ön hem de arka kapıların ağırlığını desteklediği için en güçlü sütun olarak da kayıtlara geçmektedir. Sedan ve heçbek karoser tipindeki arabaların son sütunu ise C sütunu olarak isimlendirilmiş. MPV veya SUV’daki son direk ise D sütunu olarak isimlendirilmiş.
Bu sütunlardan otomobil tasarımcılarının en sevdiği sütun bence C sütunudur. Neden mi? Son zamanlarda kaybolan Hofmeister Kıvrımı desem bence neden olduğunu BMW severler bilecektir.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.