Çok geç kalmış bir blog yazısı da olsa bu konuyu hiç ele almamaktan iyidir diyip ele alacağım. Ajax Nedir ? Fark ediyorum yerini Angular gibi şeylere yavaş yavaş bırakıyor olsa da hali hazırda Ajax kullanan bir çok yazılım bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Ajax nedir ve Ajax neden kullanılmaktadır bir bakalım.
Her zaman olduğu gibi şu İngilizce kısaltmanın açılımına bir bakalım. Asynchronous JavaScript and XML. Bu kısaltmadan bildiğiniz şeyler inanıyorum ki vardır. Asenkron programlama yazımdan Asynchronous (asenkron) kelimesini, Javascript’in de bir programlama dili olduğunu web sitedeki Javascript konulu yazılardan biliyorsunuzdur ve XML’in de JSON gibi bir yazım tarzı olduğunu biliyorsunuzdur diye düşünüyorum. Yani çalışmakta olan kodları duraklatmadan arka tarafta Javascript kullanarak XML datalar çekebilmek diyebiliriz. Tahmin edeceğiniz üzere bunu en çok web uygulamalarında kullanıyoruz.
Bunu yapmamızdaki amaç web sayfası postback yapmadan yani web sayfası kendisini yenilemeden web sayfasının belli bir bölümünü güncelleyebilir site üzerinden veri yollayabilir ya da veri alabilirsiniz. Bu işlemi Javascript ile asenkron istekleri webapilara atarak yapıyoruz şeklinde düşünebilirsiniz.
Ajax sadece bir teknoloji ya da yazılım dili değildir AJAX bir takım web geliştirme tekniğidir.
function loadDoc() {
var xhttp = new XMLHttpRequest();
xhttp.onreadystatechange = function() {
if (this.readyState == 4 && this.status == 200) {
myFunction(this);
}
};
xhttp.open("GET", "cd_catalog.xml", true);
xhttp.send();
}
Yukarıdaki kod bloğunda bir XMLHttpRequest atıyoruz ve bu requeste cevap gelen veriye göre myFunction dediğimiz fonksiyonu çalıştırıyoruz.
Günümüzde Ajax eski bir teknoloji olma yolunda ilerliyor günlük hayatta neredeyse hepimiz Ajax request oluşturan fonksiyonları oluşturan araçları kullanıyoruz. Hiç birimiz sıfırdan Ajax request oluşturmuyor desem yeridir.
Doğru araç seçimi ile ilgili yazı ve videomu da hazır yeri gelmişken inceleyebilirsiniz.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır