Android Activity Nedir ? Activity Kullanımı Nasıl Olur ?

Android geliştirme yazılarımda sıkça kullanmış olduğum Activity sınıfı ile sizi tanıştırmayı unuttum. Bu yazıda kısaca Android activity nedir sorusunu cevaplayacağım.

Android Activity Nedir ?

Çok kısaca cevap vermek gerekirse uygulama içerisinde bulunan ekranlar diyebiliriz. Nasıl ki Flutter’da bunlar widget Windows Form uygulamalarında bunlar birer form ise Android’de de bunlar birer activitydir.

Her bir activity oluştururken bir adet Java dosyası bir adet de XML dosyası oluşmaktadır. Bu XML dosyası tasarım kodlarını barındırır Java kodları da activitynin arkaplan kodlarını barındırmaktadır.

Her bir activity ilk açıldığında onCreate metodu çalışmaktadır. Bunu Windows Form uygulamalarındaki Form_OnLoad fonksiyonuna benzetebiliriz.

Her bir activitynin AndroidManifest.xml dosyasında bir referansı bulunmaktadır. Bu referanslar ile birlikte activitynin tema ve başlık bilgisi gibi bilgiler bulunmaktadır.

Android Activity Yaşam Döngüsü

Her bir acitivitynin başlangıcından öldürülmesine kadar geçen bir döngü bulunmaktadır. Bu döngüde çeşitli fonksiyonlar çalışmaktadır. Siz bu fonksiyonlar içerisine yeni fonksiyonlar yazabilirsiniz. Bu fonksiyonlar şu şekildedir:

  • onCreate : Activity başlatıldığında ilk çalışan fonksiyon
  • onStart : onCreate methodu işlemini tamamladıktan sonra çalışan fonksiyon
  • onResume : Activity çalıştıktan sonra bütün ön yüzdeki işlemler bittiğinde activity devamı için çalışan kısımdır. Activity arka plana geçip tekrar ön plana geldiğinde onResume fonksiyonu tetiklenir ve Activity çalışmaya devam eder
  • onPause : Activity arka plana alındığında bu fonksiyon tetiklenir
  • onStop : Aktivite arkaplana atıldığında çalışan bir diğer metoddur. Kullanıcı Activitye geri döndüğünde onRestart methodu tetiklenir ve onStart methodundan itibaren yaşam döngüsü devam eder. Eğer kullanıcı geri dönmezse onDestroy methodu tetiklenir.
  • onDestroy : Yaşam döngüsünün en son kısmıdır. Activity sonlandığında tetiklenir. Bellekte uygulama için kullanılan tüm kaynaklarda sonlandırılmış olur

KAYNAK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir