Apple AirTag İnceleme Videosu – Detaylı İnceleme

Selamlar herkese, bir çoğunuzun gerçekten AirTag alayım mı yoksa almayayım mı? şeklinde kafasında bir soru olduğunu biliyorum. Konsept olarak başarılı bir cihaz gibi gözükse de gerçek hayatta ne kadar başarılı olacağından şüpheli olabilirsiniz. Sizinle bu videoda Apple AirTag inceleme notlarımı paylaşacağım. Eğer AirTag almayı düşünüyorsanız bu video sonrası fikriniz değişebilir.

Kutu Açılışı

AirTag 4’lü paket ait kutu açılışını bu videoda yapmayacağım. Çünkü kutu açılışını 24 Ağustos tarihinde düzenlemiş olduğumuz canlı yayında beraber yaptık. Kutu içeriği hakkında merak ettikleriniz var ise bu canlı yayını izlemenizi öneririm. Bu videoda AirTag İnceleme notlarımı paylaşacağım.

Kurulum

Kutu içerisinden AirTag’i çıkarttığınızda AirTag karşınıza bir jelatin içerisinde geliyor. Bu jelatin AirTag’i sarıp sarmalıyor. Aynı zamanda jelatinin bir kısmı pilinin üstünde duruyor. Bu üstte duran kısım sayesinde pil ile devre kapanmıyor. Kapanmadığı için AirTag çalışmıyor. Bu kısmı çıkarttığınız zaman AirTag’den bir ses geliyor ve AirTag açılmış oluyor.

AirTag’i iPhone’un yakınında tuttuğunuz zaman kolayca AirTag iPhone’a bağlanabiliyor. Burada beni şaşırtan şu oldu: kurulum ekranında AirTag üzerinde bulunan lazer baskıyı görebildim. Kurulum aşamasında AirTag’e bir isim vermeniz isteniyor. Özel Ad diyerek bu listeye olmayan bir seçimi de kullanabiliyorsunuz. Bir de bul uygulamasında göstermek için AirTag’e bir ikon koymanız isteniyor.

Bu işlemler sonrasında AirTag’in izinleri olmadan başka kişileri izlemek için kullanılmasının suç olduğu ve AirTag’in Bul uygulaması üzerinde görünürlüğü ile ilgili bazı ekranları görüyorsunuz ve bu ekranları gördüğünüzde kurulum işleminiz tamamlanmış oluyor.

AirTagler Android cihazlar ile eşleştirilememektedir. Ancak Android cihazlar, kaybolan AirTagleri bulmaya yardımcı olabilmektedir.

Tasarım

Boyut olarak hepimizin bildiği madeni 1 TL kadar desek çok yanlış olmaz. Ancak 1 liradan biraz daha tombul bir yapısı kesinlikle var. Bu tombul yapısı nedeniyle maalesef cüzdan içerisinde potluk yapacak ve cüzdan içerisinde kullanımı pek mümkün değildir. Bir tarafı eski iPod modellerinden bildiğimiz kolay çizilebilecek metal yüzeye sahipten diğer tarafı da plastik bir yüzeye sahip. Bildiğimiz bu metal yüzey maalesef çizilmelere çok açık bir yüzeydir. Apple’ın web sitesinden bu aksesuarı alırsanız ücretsiz bir şekilde lazer baskıyı bu plastik yüzeye yaptırabiliyorsunuz. Lazer baskıya maksimum 3 harf veya bir kaç emoji sığabiliyor. Evet, çeşitli web sitelerde AirTag’ı daha ucuza satın alabiliyorsunuz ancak maalesef çeşitli web sitelerde lazer baskı yok. Bu sebepten dolayı biz bu AirTag’leri Apple’ın web sitesinden satın aldık.

Cihazların üzerinde açıp kapatmak için bir tuş bulunmuyor. Aslında bu iyi bir şey sonuçta bir hırsızlık durumunda hırsız AirTag’i fark ederse kapatmak isteyecektir. Ancak bu şekilde bir kapatma tuşunu isteyen bir kesim de olacaktır.

AirTag’lerin konumunu iPhone’da bulunan Bul uygulaması üzerinden rahatça görebiliyorsunuz. Doğal olarak MacBook ve iPad cihazlarında bulunan Bul uygulaması üzerinden de rahatça AirTag’in konumunu görebiliyorsunuz. Herhangi bir Apple cihazınıza erişiminiz yok ise AirTag’in konumunu göremeyecek misiniz? Tabiki hayır, iCloud.com’a girerek burada bulunan Bul uygulaması üzerinden AirTag’in konumunu görebilirsiniz.

Özellikler

Bu cihaz dışarıdan bakınca sadece plastik bir cihaz gibi duruyor olabilir. Ancak bu cihaz içerisinde gerçekten tahmin edeceğinizden fazla teknoloji var. Apple U1 çip, NFC, ultra geniş bant, Bluetooth ve hoparlör bu cihazda bulunmaktadır.

Bu aksesuar bağlantısını NFC, ultra geniş bant ve Bluetooth kullanarak sağlayabiliyor. NFC özelliğini eşleştirme adımında yapıyor. Bluetooth’un bir çekim menzili var ki bu yaklaşık 10 metredir. Bu menzil dışına çıkıldığında cihazdan kullanıcı normalde haber alamaz. Ancak Apple, burada farkını konuşturarak size ait bir AirTag’in size ait olmayan Apple cihazları üzerinden sizinle haberleşmesini sağladı. Böylelikle Bluetooth çekim menziline takılmadan etrafta Apple cihazlarının olduğu bir bölgedeyse AirTag’iniz onunla iletişime geçebiliyorusunuz.

Bu özellik nihai kullanımda gerçekten çok işe yarıyor ancak bir çok kullanıcı kendilerine ait olmayan bir cihazın kendi cihazları ile iletişime geçmesinden rahatsız. Kendi veri güvenliğini tehlikeye atıldığını düşünüyorlar ya da AirTagler yüzünden şarjlarının daha az gittiklerini düşünüyorlar. Tabi Apple, bu konu için biz gizli bir protokol üzerinden haberleşiyoruz ve sizin cihazınızın şarjını gerçekten çok çok çok az etkiliyoruz diyor.

AirTag üzerinde bir hoparlör bulunuyor. Bul uygulaması üzerinden AirTag’de bulunan hoparlörü kullanarak ses çaldırabiliyorsunuz. Kolay fark edilebilir olması açısından tiz bir ses tercih edilmiş.

Unutulduğunda bildir özelliği sayesinde AirTag’den belli bir mesafede uzaklaştığınız durumda bildirim almaktasınız. Cüzdan ya da anahtar gibi sürekli yanınızda taşımak istediğiniz şeylere AirTag tanımladıysanız bu özelliği açmak mantıklı olacaktır.

AirTag İnceleme Notlarım

Bul uygulaması üzerinden AirTag’i kayıp moduna alabilirsiniz. Bu mod sayesinde bir iPhone kullanıcısı AirTag’i kendi iPhone’una yaklaştırdığında iPhone’unda sizin iletişim bilgileriniz çıkacaktır. Bu mod aktifken NFC destekli herhangi bir cihazı AirTag’e yakınlaştırdığınızda AirTag’e ait bilgilerin ortaya çıktığı bir web site NFC destekli cihazda açılacaktır.

Bul uygulaması üzerinde Bul seçeneği bulunuyor. Eğer AirTag’e ultra geniş bant menzili kadar yakın değilseniz navigasyondan bir tarif başlatıyor ve cihaza yakınlaştığınızda oklar ile adım adım tarif başlıyor. iPhone 11 veya üzeri bir iPhone modeline sahipseniz AirTag’e yaklaştığınız sürece size AirTag’ın tam konumunu gösterecek tarif başlatılabiliyor. Bu özellik sadece kısıtlı bir menzilde çalışıyor ancak küçükken oynadığımız sıcak, soğuk oyunundan daha verimli bir şekilde AirTag’in yerini bulmanızı sağlıyor.

Birisini AirTag ile takip etmek isterseniz bu konuda Apple’ın aldığı bir önlem sizi önleyebilir. Birisinin çantasına AirTag bıraktınız ve onu AirTag ile takip etmeyi deniyorsanız o kullanıcı eğer iPad veya iPhone kullanıyorsa o kişiye ait olmayan bir AirTag’in yakınlarda olduğu ile ilgili bir bildirim alacaktır. Ancak topluluk olan bir mekana girdiniz orada bir AirTag varsa bu bildirimi alıyorsunuz şeklinde değil bu olay. AirTag bir süre sizinle beraber hareket ederse bu bildirimi alıyorsunuz.

Adınıza tanımlı olan bir AirTag’i paylaşabilirsiniz. AirTag’i paylaştığınız kişiler AirTag’in konumunu kendi Bul uygulamaları üzerinde görebilecektir. Aynı zamanda AirTag’i paylaşan kişiler AirTag yakınlarındayken bildirim almazlar.

AirTag için şunu söylemeden geçmeyeyim: Eğer AirTag tam olarak sizin yanınızda değil ise ve sokakta ise konumu anlık olarak göremezsiniz. AirTag’in bulunduğu yerde bir Apple cihazı geçerse ancak o zaman görebilirsiniz. Örneğin ben arabaya AirTag’i bıraktığımda sürekli olarak 15 dakika önce 30 dakika önce gibi konumunu görebildim. Bu da benim için bir oyun oldu. Arabanın yanında 15 dakika önce Apple cihaz kullanıcısı geçmiş diye sürekli olarak Bul uygulamasına baktım.

Motosiklet Kullanımı

Öncelikle motorsiklet üzerinde AirTag’i güzel bir yere koymanız gerekiyor ya da sabitlemeniz gerekiyor. Amacınız motorunuz çalındığında yerini fark edebilmek ise kötü niyetli kişiler ilk bakışta AirTag’i görüp da AirTag’den kurtulabilirler. İkinci olarak ben AirTag’i arabaya koyduğumda anlık olarak konumunu takip edemedim. Halka açık bir otoparka arabayı bıraktım ve arabanın çevresine Apple cihazlı birisinin gelmesini bekledim. Bir çok araba gelip gitti ancak 2 saat boyunca AirTag’den güncelleme alamadım. Demek istediğim olay şu: Kötü niyetli kişi motorunuzun plakasını sökse ve motoru hızlı bir şekilde evrede Apple cihazı olmayan bir yere götürse ve bir de Android cihaz kullanıyorsa maalesef mobese kameraları haricinde motorunuzu göremezsiniz.

Radyasyon

AirTag’i küçük çocukların takibi ya da evcil hayvanlarımızın takibi gibi bizim için çok değerli olan canlar için kullanmayı düşünüyor olabilirsiniz. Bu durumda acaba AirTag radyasyon açısından ne kadar tehlikelidir diye düşünecek olursanız Apple web sitesinde yazan yorum aynen şu şekildedir: Cep telefonları, akıllı saatler ve bilgisayarlar gibi AirTag’ler de iyonlaştırıcı radyasyon yaymaz. Güvenlidirler.

Pil Değişimi

Açıkçası bu ürünün en çağ dışı kalan özelliği pil ile çalışıyor olmasıdır. Evet, pili her yerde bulabiliyorsunuz. Aynı zamanda kullanıma bağlı olarak bu pil 1 ile 1 buçuk yıl arası bir süre dayanıyor. Ancak bu cihazın hareket ile şarj edilebilmesi veya kablosuz şarj desteği olmasını beklerdim. Pilin çıkarılabilir yapısı nedeniyle bu cihaz sıvıya IP67 sertifikası kadar dayanıklı. Yani 1 metrelik bir suya dayanıklı ancak 1 metreden daha derin bir suya düşerse ki günümüzde bir çok havuzun 1.5 metre derinlikte olduğunu düşünürsek bu ihtimal çok zor değil. Bu gibi bir durumda maalesef AirTag bozulacaktır.

Aksesuarlar

AirTag’in en büyük eksiği bir anahtarlığa ya da çantaya takılabilmek için aparatlarının olmamasıdır. Bu durumu çözebilmek için çeşitli aksesuarlar satılıyor. Apple’ın web sitesinde ya da çeşitli yerlerde AirTag için çok çeşitli aksesuarlar satılıyor. Örneğin evcil hayvanınızın boynuna tasma ile asmak için bile aparat var.

AirTag için çeşitli kılıflar üretilmektedir. Bu kılıflar AirTag’in çekim gücünü azaltıyor mu diye soracak olursanız gözle görülmeyecek kadar az azaltıyor diyebilirim. Bu azaltmanın farkını ben gerçekten fark edemedim.

Teşekkürler

Teknotra YouTube kanalı ile ilk defa karşılaşanlar için bir açıklama yapayım. Biz YouTube kanalında düzenlemiş olduğumuz canlı yayınlar ile beraber karar verdiğimiz bir ürünü satın alıyoruz. Bu ürünün ben inceleme videosunu çektikten sonra süper teşekkür gönderenlere belli kurallara göre aldığımız ürünü hediye ediyorum.

Düzenlemiş olduğumuz canlı yayınlardan çıkan kararlardan bir tanesi de 4’lü paket AirTag almak ve en çok süper teşekkür gönderen ilk 4 kişiye bu AirTag’leri hediye etmekti. Bu kapsamda süper teşekkür gönderen herkese çok teşekkür ediyorum.

Öykü Göksel, Allullaby, İsa Aksoy ve Burak Yılmaz size de AirTagleriniz hayırlı olsun. İyi günlerde kullanmanızı diliyorum.

Yorumlarım

Eğer çevrede Apple cihazlarının olduğu bir yerdeyseniz AirTag’e güvenebilirsiniz. Açıkçası su geçirmezlik konusunda biraz daha iyi olmasını bu cihazın isterdim. Çantayla beraber AirTag’i çalıp AirTag’in pilini söküp de kötü niyetli kişilerin işine devam edebileceğini düşünüyorum. Nasıl bir şey yapılabilir bilmiyorum ama pilini sökmenin bu kadar kolay olması bu cihaza biraz güvenlik zaafiyeti katıyor diye düşünüyorum. Bazı durumlarda çantamın ya da cüzdanımın çalınmasından ya da unutulmasından çok AirTag’in çalınmasına üzüleceğim doğrudur. Ülkemizde AirTag’i de çalıp pilini söküp

Alır Mıyım

Ben bu cihazı çantamı takip etmek veya cüzdanımı takip etmek için almazdım. Zaten cüzdanıma tam sığmayacağı için cüzdanım için çok doğru bir aksesuar olmayacaktır. Ben bu aksesuarı arabamı takip etmek için veya Latte için alırdım. Arabada bunu bir yere saklayıp arabamın çalınırsa iPhone’suz bir ortamda parçalanmaması için dua ederdim. Latte’nin de boynuna asardım. Zaten tanımadığı insanları pek boynuna yaklaştırmayacağı için problem olacağını düşünmezdim.

Kapanış

AirTag İnceleme gibi videoları kaçırmamak için kanala abone olup çanı açabilirsiniz. Aynı zamanda bu şekilde inceleme sonrası cihazlara sahip olabilmek için Teknotra YouTube kanalında bulunan canlı yayınlara katılabilirsiniz.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir