Bildiğiniz üzere iPhone modellerinde karşımıza Apple tarafından üretilmiş olan çipler çıkmaktadır. Bu çiplerin isimlendirmesi de genellikle A numara ve bazen X harfi eklemesi ile yapılmaktadır. Süreç bu şekilde ilerlerken birden bire Apple, mobil cihazları için üretmiş olduğu çiplere Bionic takısı eklemeye başladı. Peki neden bionic takısı geldi ve Bionic dediğimiz şey tam olarak nedir?
2007 yılında tanıtılan ilk iPhone karşımıza APL0098 kodlu çip ile karşımıza gelmişti. Bu çip de Samsung tarafından üretilmişti. iPhone 4’e kadar tüm iPhone modelleri Samsung tarafından üretilmiş olan tek çekirdekli çipler ile karşımıza çıkmıştı.
2010 yılına geldiğimizde iPhone 4 karşımıza çıkmıştı. Ve iPhone 4 karşımıza A4 çip ile gelmişti. iPhone 4 itibariyle iPhonelar karşımıza hep Apple A çipler ile gelmeye devam etti.
iPhone 5S ile birlikte karşımıza A7 çip gelmişti. A7 çip sayesinde iPhonelar 64 bitlik çip mimarisine kavuştu. A7 çip aynı zamanda çift çekirdekliydi ve yeni bir görüntü işlemcisine sahipti. Aynı zamanda parmak izi sensörü de bu çip sayesinde iPhone’a eklenebilmişti.
iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte karşımıza Apple A10 Fusion çip gelmişti. A10 Fusion çipi özel kılan ise iPhone’a gelen ilk 4 çekirdekli çip oldu. Bu geçiş sonrasında CPU tarafında %40’lık GPU tarafında ise %50’lik bir performans artışı olabildi. Rakam artışlarının yanı sıra çipteki artışa ihtiyaç duyulmasının asıl sebebi iPhone’a gelen 2. kamera diyebiliriz.
Bionic takısına sahip olan ilk Apple çipi karşımıza iPhone 8’in lansmanı ile birlikte geldi. Apple A10 Bionic olarak isimlendirilen bu çip aslında iPhone X ile birlikte gelen Face ID’nin ağır yükünü yapabilmek için ortaya çıkmıştı. Face ID daha fazla güce ihtiyaç duyuyordu ve çip içerisinde de artık bir sinir ağı motoru bulunuyordu. Bununla beraber fusion çipte olduğu gibi performans ve verimlilik çipleri farklı zamanlarda değil aynı anda çalışabiliyordu. Hem FaceID için eklenen bu sinir ağı motoru hem de çiplerin aynı anda çalışabilmesi nedeniyle Apple bu çipe Bionic adını vermişti.
Sadece bir pazarlama hamlesi ile bu çip biyonik adını almadı aynı zamanda sözlük anlamı ile de bu çip biyonik denmeyi hak ediyordu.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Bildiğiniz üzere Eylül ayı içerisinde iPhone 16 serisi karşımıza çıkacak. Bu yeni iPhone modelleri ile… Daha fazla oku
WWDC24'e 2 aydan kısa bir süre kalmışken Apple hız kesmeden çalışmalarına devam ediyor. Bu sefer… Daha fazla oku
Son zamanlarda Apple marka ürünlerin fiyatlarının gerçekten çok yükseldiğini fark etmişsinizdir diye düşünüyorum. Aynı zamanda… Daha fazla oku
Hepimizin günlük hayatta kullandığı iPhone Hesap Makinesi bilinmeyen özellikleri olan bir uygulamadır. Hesap makinesi kolay… Daha fazla oku
iPhone üzerinde saklama alanı sorunu yaşadığınızda ilk dikkatinizi çeken şeylerden birisi sistem verileri olabilir. Bazı… Daha fazla oku
iOS 17 güncellemesi sonrasında iPhone'a daha önceden yapamadığı bir çok özellik eklendi. Bu özelliklerin bir… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır