Apple Intelligence Özellikleri Neler ve Nasıl Kullanılır ?

Bildiğiniz üzere Apple’ın yapay zeka özellikleri Apple Intelligence olarak isimlendiriliyor. Bu özellikler karşımıza ilk olarak Haziran 2023’te geldi ve parça parça geldiği için tam olarak kapsamı nedir sorusu biraz kafa karıştırdı. Sizinle bu videoda Apple Intelligence özellikleri neler ve bu özellikler nasıl kullanılır bunları konuşacağız.

Yazma Araçları

Sizin için sıfırdan bir şeyleri bu araçlar yazamıyor. Ancak bu araçlar sizin ortaya koymuş olduğunuz metni düzenleyebilir. Genel olarak bu araç işe yarıyor diyebilirim ancak tek bir şartım var. Bu araca vermiş olduğunuz metnin İngilizce olması gerekmektedir.

Bu araç sizin yazmış olduğunuz metni daha arkadaş konuşması diline getirebilir ya da daha resmi bir dile çevirebilir. Yazmış olduğunuz meni bir listeye, tabloya veya maddelere çevirebilir hatta özetleyebilir de. Tabloya çevirme konusunda şunu söyleyebilirim: Çok uzun metinleri tabloya çeviremiyor.

Bahsetmiş olduğum bu özelliklerin bir çoğu cihazda bulunan kaynakları kullandığı için çevrimdışı da kullanılabilir.

Metindeki yazım hatalarını yapay zeka giderebiliyor. Hatta ne yazmak istediğinizi Apple Intelligence’a veya ChatGPT’ye kendiniz de tarif edebiliyorsunuz.

İş görecek bir yapay zeka özelliği diyebilirim ancak Türkçe dilini ilerleyen günlerde desteklerse.

Genmoji

Yapay zeka kullanarak emoji oluşturma özelliğinden bahsedelim. Bu özellik çok spesifik bir şey istemezseniz iyi bir şekilde çalışıyor. Her Apple Intelligence özelliğinde olduğu gibi şu an için İngilizce olarak çalışıyor. Bir çok kullanıcının bu özellik ile çok eğleneceğine eminim. Ama günlük hayatta işimizi görecek bir özellik mi diye sorarsanız, pek bilemedim.

Ben de merakımdan bir kaç kere kullandım ancak sonrasında kullanmayı bıraktım.

Bildirim Özetleme

Teoride güzel bir özellik olabilecekken gerçekte kesinlikle işe yaramayan bir Apple Intelligence özelliğidir. Bildirimlerin amacı sizi harekete geçirmektir. Bu sebepten dolayı size bildirim gönderen uygulamalar genellikle bildirimleri mümkün olduğu kadar kısa ve harekete geçirici mesajlar ile oluştururlar. Bildirimler zaten kısa olduğundan bu özellik bildirimi kısaltacağım derken neredeyse mesajı yok ediyor. Türkçe dilinde çalışmamasına zaten hiç bir şey diyemiyorum.

Öncelikli Bildirimler

Bildirim konusunda gerçekten bir şeyler yapılması gerekiyordu. Çünkü uygulamaların bildirimlerini açtığınız zaman iPhone’da gerçekten çok fazla bildirim alıyorsunuz ve bir çoğu da önemsiz bildirimler oluyor. Bu konuda Apple, yapay zeka kullanarak öncelikli bildirimler adında bir özellik oluşturdu. Bu özellik sayesinde kesilmeleri azalt odak modundaysanız sizin için öncelikli bildirimleri diğer bildirimlerin üzerine iPhone çıkartabiliyor.

Akıllı Yanıtlar

Benzer bir özellik Mail uygulamasında da bulunuyor. Mail uygulaması demişken Mail uygulaması içerisinde bulunan akıllı yanıt özelliğine de değinmek isterdim ancak bana gelen maillerin bir çoğu Türkçe olduğu için bu konuya da çok değinemiyorum.

Image Playground

Tarif etmiş olduğunuz şeyi karikatür tarzında size oluşturabilecek bir uygulamadan bahsediyoruz. Evet, bu oluşturma işlemi yapay zekayı kullandığı için Apple Intelligence ile birlikte bu özellik geldi. Ama öyle bir özellik ki neredeyse tüm Apple Intelligence sürecinden bağımsız bir uygulama.

Bu uygulamayı hevesimi alana kadar kullandım. iPhone’da fotoğrafları bulunan kişileri tanıyıp onları kullanarak fotoğraflar oluşturdum. Açıkçası oluşturduğu görselleri de başarılı buldum. Ancak şunu söyleyebilirim ki bu uygulama aşırı derecede telefonu ısıtıyor ve şarjı tüketiyor.

Image Wand

Notlar uygulamasında bir taslak çizim oluşturup bu taslak çizimi karikatür havasında yapay zekanın oluşturmasını izleyebilirsiniz. Bu özelliği kullanır mısınız bilemiyorum ancak ben oluşan görseller karikatür tipinde olmasaydı kesinlikle kullanabilirdim.

ChatGPT Entegrasyonu

İşte iOS 18.2 güncellemesi ile birlikte gelen bu özellik sayesinde Apple, yapay zeka konusunda hızlı adımlar atabilir. Ancak bu özellik de güvenlik açıkları oluşturabilir. Konumuz şu: Apple Intelligence yapamadığı işlemler için ChatGPT’ye bunu sormak ister misiniz diye size soruyor ve topu ChatGPT’ye bırakıyor.

ChatGPT’den bu kısmı ücretsiz bir şekilde çalışıyor. Maddi olarak sizden bir şey talep edilmiyor. Ancak sizin yapmış olduğunuz bu sorgular ChatGPT’nin eğitilmesinde anonim olarak kullanılabiliyor. Eğer günlük sınırı aşmak veya sorgu geçmişinizi tutmak istiyorsanız ChatGPT’nin ücretli versiyonuna da geçiş yapabilirsiniz.

Fotoğraflardan İstenmeyen Objeyi Kaldırmak

Fotoğraflardan istenmeyen objeyi kaldırma özelliği de Apple Intelligence ile geldiği için ülkemizde pek kullanılamıyor. Bazı kullanıcılar direkt özelliği kullanabilmeye başladı. Bazıları ise Ayarlar > Genel > Dil ve Bölge menüsünden bölgeyi değiştirerek bu özelliği kullanabilmeye başladılar. Bazıları ise kullandıkları iPhone modelinin satın alındığı ülke nedeniyle bu özelliği bölgeyi değiştirseler de kullanamıyorlar.

Fotoğraflardan istenmeyen objeyi silme özelliği Apple tarafından fotoğraflar uygulamasına eklenen tek yapay zeka özelliği diyebilirim. Bu konuda Apple’ı kınama noktasına geldim. Bir çok firma fotoğraf uygulamasına yapay zeka ile o kadar çok özellik ekledi ki… Apple ise ekleye ekleye sadece 1 adet özellik ekledi. Bu özellik de Google’ın fotoğraflar uygulaması gibi App Store’dan indirebileceğimiz bir çok fotoğraf uygulamasında bulunan bir özellik.

Özellik olarak baktığımızda arka plandaki nesneleri çoğu zaman algılayıp sizin için seçebiliyor. Hatta bu özelliği kullanarak insan yüzlerini de otomatik olarak gizleyebiliyorsunuz. Başarılı bir özellik mi diye soracak olursanız bir şekilde işinizi görüyor. Ancak sektörde çok daha başarılı olan bu özelliği yapan uygulamalar var.

Çağrıların Özetlenmesi

iOS 18 güncellemesi sonra iPhone modelleri artık arama kaydı yapabilmektedir. Yapılan bu arama kayıtları sesli olduğu gibi görüşmenin bir transkripti de notlar uygulamasına ses kaydı ile birlikte ekleniyor. Apple Intelligence da gelip bu çağrıyı özetleyebiliyor. Bu çağrı özetleme işlemi de tahmin edeceğiniz üzere Türkçe dilinde maalesef çalışmıyor.

iPhone’da çağrı kaydetme işlemi yapabilmek için gene Bölge ayarını değiştirmeniz gerekiyor.

Çağrıların özetlenmesi özelliğini ses kaydedici uygulamasına gelmesi gerektiğini de düşünüyorum. Böylelikle sesli not olarak kaydettiğiniz şeylerin bir metin halinde özetini edinebilirsiniz.

Görsel Zeka

Görsel zeka özelliği sadece iPhone 16 ve üzeri iPhone modellerinde destekleniyor. Kamera denetimine uzun basarak bu özelliği açabiliyorsunuz ve karşınıza bir kamera önizlemesi gelecektir. Bu kamera önizlemesi içerisinde ChatGPT’ye görsel ile ilgili soru sorabilir veya görseli Google’da aratabilirsiniz.

Siri

Siri tasarımında bir yenilik var. Siri daha zengin bir dil anlayışına da sahip. Konuşmanız sırasındaki takılmaları da anlayabiliyor. Aynı zamanda Siri ile yazışarak etkileşime de girebiliyorsuınuz. Ancak benim Siri konusunda asıl ilerlemesini beklediğim özellik kesinlikle ekran farkındalığıdır.

Apple Intelligence Destek Listesi

Videoda bahsetmiş olduğum özellikleri kullanabilmek için Apple Intelligence destekleyen bir Apple cihazına sahip olmanız gerekiyor. Aynı zamanda cihazı da Apple Intelligence’ın mevcut özelliğinin desteklediği bir sürüme güncellemeniz gerekiyor. Mevcut durumda Apple Intelligence desteği şu şekilde:

  • iPhone tarafında iPhone 15 Pro ve üzeri iPhone modelleri
  • iPad tarafında M1 çipe sahip olan iPad Pro ve iPad Air modelleri ve daha üzeri Air ve Pro modelleri
  • iPad mini tarafında sadece A17 Pro çipe sahip olan iPad mini modeli ve
  • Mac tarafında da M1 ve daha yeni Mac modellerini destekliyor diyebiliriz.

Tüm bu özellikler ilerleyen yıllarda farklı diller için de yayınlancak ve Siri ilerleyen yıllarda kendisini yapay zeka kullanımı konusunda daha da geliştirecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir