iPhone’unda işletim sistemine bir güncelleme geldiğinde güncellemeyi yüklemek için karşınızda 2 farklı seçenek vardır. Bunlardan birisi OTA olarak isimlendirilen kablosuz olarak iPhone üzerinden yazılımı güncellemedir. Diğeri de bilgisayar üzerinden iPhone güncelleme olarak tarif edilebilir. Bu yazıda her 2 güncelleme yöntemi nasıl yapılır ve farkları nelerdir bunlardan bahsedeceğim.
2011 yılında iOS 5 güncellemesi ile birlikte ilk kez iPhonelar bilgisayara bağlı kalmadan güncellenebilmeye başlandı. iOS 5 öncesinde her iPhone modelini güncellemek için illaki bilgisayara bağlamak zorundaydınız. Bu özellik ilk çıktığında yıllardır Android’de olmasına rağmen iPhone tarafında da çok büyük yenilik olarak tanıtılmıştı.
OTA olarak isimlendirilen bu güncelleme metodunun adı Over The Air olarak Türkçe olarak Hava Üzerinden olarak isimlendiriliyor. Bu güncelleme türünün bu şekilde isimlendirilmesinin en büyük sebebi güncellemenin herhangi bir kablo bağlantısına ihtiyaç olmadan kablosuz internetten yapılabiliyor olmasıdır.
Hava üzerinden yapılan güncellemeleri yapmak çok kolaydır. Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme menüsünü açtığınızda bir güncelleme var ise güncelleme bu menüde gözükür ve güncellemeyi bu menü üzerinden indirip iPhone’a yükleyebilirsiniz.
Hava üzerinden güncelleme yükleme işlemi için iPhone size bildirim verebilir. Eğer şarjınız %50 ve üzerindeyse ya da gece iPhone’unuz şarjdaysa güncelleme yüklenebilmektedir. Eğer piliniz çok iyi değilse ve %50’lik şarj var göstermesine rağmen güncelleme sırasında şarjınız biterse çok uğraşırsınız. Bu sebepten dolayı piliniz çok kötüyse güncellemeyi hava üzerinden yapmayın.
Bu şekilde olan güncellemelerdeki en büyük risk kararsız internet bağlantısından dolayı oluşur. Eğer internet bağlantınız kararsız ise indirme sırasında indirilen güncelleme zarar görebilir. Zarar gören bu güncelleme dosyası yüklendikten sonra iPhone’unuz kararsız davranabilir.
Hava üzerinden yapılan güncellemelerde delta güncelleme dosyaları indirilir ve yüklenir. Mevcutta iPhone üzerinde kullandığınız işletim sistemi ile yeni güncelleme arasındaki farkları barındıran bir yama iPhone’unuza indirilir. İndirilen bu farklar da güncelleme adımında kurulmaktadır.
Eski iPhone kullanıcılarının çok iyi bildiği bu yöntem biraz daha vakit almaktadır ancak daha güvenilir bir yöntemdir. Vakit almasının en büyük sebebi havadan yapılan güncellemeler gibi sadece 2 sürüm arası farkların indirilip kuruluyor olmasındansa tüm işletim sisteminin baştan sona indirilip kurulması nedeniyledir.
Bilgisayar üzerinden güncelleme yaparken bilgisayarınızın şarjının tam olduğu veya tercihen şarja bağlı olmasını ve yırtık olmayan orijinal bir iPhone usb kablosunu size öneririm.
Windows işletim sistemli bilgisayarlarda Apple’ın web sitesinden iTunes programını indirip kurun. iTunes’u ilk defa kuruyorsanız Apple’ın USB driverları da bilgisayarınıza kurulacağı için bilgisayarınızı kapatıp açmanızı öneririm. Eğer bilgisayarınız Mac işletim sistemi ise herhangi bir program kurmanıza gerek yok.
Kurulum işlemlerinden sonra iPhone’unuzu bilgisayara bağlayın. iTunes açılacak ya da Finder. Her 2 uygulama içerisinde de iPhone’un sayfası açılacak ve açılan sayfada Güncelle tuşu olacaktır. Bu tuşa basabilirsiniz. Bu tuşa bastıktan sonra güncellemenin indirilmesine başlanacaktır. Bu işlem biraz sürebilir ve indirme işlemi sırasında iPhone’u kullanabilirsiniz. Hatta çok tercih edilmese bile kabloyu dahi sökebilirsiniz. İndirme işlemi tamamlanınca yükleme sırasında iPhone bağlantısını asla sökmeyin ve iPhone’u asla kapatıp açmayı denemeyin.
Bahsetmiş olduğum gibi eğer piliniz çok iyi durumda değilse ya iPhone’unuzu hava üzerinden güncellerken şarja bağlı tutun. Ya da bilgisayar üzerinden iPhone güncelleme seçeneğini tercih edin. Açıkçası bilgisayar üzerinden olanı tercih etmenizi öneririm.
Güncelleme işlemi sırasında internet bağlantınız ve şarj durumunuz için bilgisayar üzerinden güncelleme işleminin daha güvenilir olduğunu düşündüğüm için genellikle bilgisayar üzerinden güncellemeyi öneririm.
Hava üzerinden güncelleme yaparken güncelleme dosyası iPhone’a indirilmektedir. İndirilen bu dosya sıkıştırılmış formatta bir dosyadır. Bu dosyanın açılıp kurulması sırasında indirilen dosya kadar daha saklama alanı iPhone’da geremektedir. Bu sebepten dolayı iPhone’da bulunan saklama alanınız az ise bilgisayar üzerinden telefonunuzu güncellemeyi öneririm.
Bilgisayar üzerinden güncelleme işlemi güncel işletim sistemini iPhone’unuz için baştan sona indirmekte ve baştan sona kurmaktadır. iPhone’un daha kararlı çalışması ve şarjınızın daha uzun süre dayanabilmesi için bu şekilde yapılan güncellemeler daha doğru olmaktadır.
Bilgisayar üzerinden iPhone güncelleme çok daha vakit alacağı ve günümüz dünyasında vaktin de ne kadar önemli olduğunu bildiğim için size şu şekilde bir çözüm sunabilirim: .0.1 gibi artışları hava üzerinden yükleyin ancak .1 veya direkt 1 sürüm artışlarını bilgisayar üzerinden yükleyin.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
iPhone kamerası ile çekilmiş fotoğraflarda iPhone kendisine göre fotoğraf ve videoları isimlendirmektedir. Genellikle bu isimlendirme… Daha fazla oku
7 Mayıs tarihinde bildiğiniz üzere Apple, düzenlemiş olduğu etkinlik ile yeni iPad modellerini tanıttı. 2022… Daha fazla oku
iPhone 15 ve üzeri iPhone modellerinde pil şarj etme iyileştirmesi adında bir özelliğimiz bulunmaktadır. Bu… Daha fazla oku
Bir kaç gün sonra Apple herkes için iOS 17.5 güncellemesini yayınlamış olacak. Hali hazırda kullanmakta… Daha fazla oku
Bildiğiniz üzere tarihinde 128 GB dahili saklama alanına sahip mavi renkli iPhone 15 Pro almıştım.… Daha fazla oku
iOS 17.5 Güncellemesi beta sürecinin sonuna geldi. Bu demek oluyor ki haftaya yani 14 Mayıs'ta… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır