Popüler kültür sayesinde Bill Gates ve Steve Jobs dışında hemen hemen hiç bir önde gelen bilgisayar yazılımcısı bilinmez. Pardon bir de Steve Wozniak var popüler kültürde bilinen. Gerçi o da Steve Jobs sayesinde popüler oldu diyebilirim de neyse. Bu durum beni rahatsız ediyor. Her gün kullandığımız mobil cihazlar ismini hiç duymadığımız yazılımcılar tarafından çalışabiliyor. Bizlerse sadece popüler kültürün bize tanıtmış olduğu insanları tanıyor, gerçek emek sahiplerine emeğinin karşılığını vermiyoruz. Tanımadığımız insanlardan birisi de Bill Joy !
Nerede doğdu ve nerede hangi eğitimi aldıdan önce Bill Joy, her gün kullandığımız hangi yazılımları bize kazandırdı bunlardan bahsetmek istiyorum. Sun Microsystems’in kurucu ortağıdır. Bir çoğumuz bu firmanın logosunu çeşitli oyun ve uygulamaları özellikle 2000li yılların başında bilgisayarlarımıza yüklerken görmüşüzdür. James Gosling ile birlikte Java’yı geliştirmiştir. Java bildiğiniz gibi bir programlama dilidir. Bu günlerde üniversitede dersliklerde öğretilen bu programlama dili sayesinde bu gün Android uygulamaları, bir çok web siteyi ve bilgisayar programını kullanabiliyoruz.
AT&T bir çoğumuzun haberlerden duyduğu Amerikan operatörünün bilgisayar sistemlerinde kullandığı UNIX işletim sistemini yeniden yazdı. Unix ve türevi işletim sistemlerini bir çoğumuz Linux sayesinde biliyoruz. Bir işletim sistemini yeniden yazmak nadir insanın yapabileceği bir şeydir. Hatta nadir ekibin yapabileceği kutsal görevdir diyebilirim. Ben dahil günümüz yazılımcıları gibi hazır kütüphane ve framework kullanarak kod yazılmaz. Muhattap birebir donanımlardır.
TCP/IP protokolü gibi bir çok internet protokolünde Bill Joy’un imzası bulunmaktadır. Günümüzde kullandığımız internet bağlantısının çok büyük bir bölümünü Bill Joy yazmıştır. Kısaca cihazların birbiri ile iletişimi ve veri alışverişinde büyük bir emeği vardır. Hepimiz interneti günlük yaşamımızda kullanıyoruz ancak kaçımız Bill Joy’u tanıyor ?
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
2022 yılı içerisinde Apple yenilenen iPad modellerini karşımıza çıkarttı. Ancak hepimizin beklediği iPad modeli 2022… Daha fazla oku
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır