İnsanoğlu hayatı boyunca çeşitli kararlar verir ve hayatını şekillendirir. İnsanın hayatının verdiği kararlar ile cüz-i irade kadar kendindedir. Ancak hayatımızın gidişatına yön veren en büyük dış etkenlerden birisi de coğrafyadır. İbn-i Haldun’un da dediği gibi coğrafya kaderdir yani coğrafya insanın kaderidir.
Coğrafya İnsanın Kaderidir
Başarılı olarak gördüğümüz tüm iş adamlarını düşünebilirsiniz. Örneğin Bill Gates. Eğer kendisi lise zamanında eş zamanlı program çıktıları veren bir bilgisayar ile çalışma fırsatı bulamasaydı bu gün bu kadar başarılı olabilir miydi ? Eğer kendisi liseyi başka bir ilde ya da başka bir ülkede okusaydı bu fırsatı bulabilir miydi ? Ya da Bill Joy ?
Ünlü Amerikan futbol oyuncuları eğer başka bir ülkede doğsalardı bu kadar ünlü sporcu olabilirler miydi ? Onların tabiki de bu işlere olan bir yatkınlığı bir becerisi var, bunu inkar edemem. Ancak belki içimizde bu beceriye ve yatkınlığa sahip olan insanlar da var. Coğrafyaları gereği bu fırsatı elde edemedikleri için fırsatı değerlendiremiyorlar.
Yaşadığınız yer ya da doğduğunuz yer nedeni ile bazı sıfatlar size damgalanır. Bu sıfatlar siz isteseniz de istemesiniz de insanların ön yargıları nedeni ile sizinle bütünleşir. Tüm Kayserililer iyi pazarlık mı yapar ? Ya da Hayalet Komiserim…
Bulunduğunuz zaman ve bulunduğunuz yer hayatınızı şekillendirmeniz konusunda yadsınamaz bir rol oynamaktadır. Bu çevreyi değiştirmek herkesin yapabileceği bir şey değildir. Bazen bu çevreyi değiştirmeye zaman bulamadan kaderinizi yaşarsınız.
Doğru söze ne hacet
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.