Bilinçli iPhone Kullanıcısı oynatma listesinde iPhone’u daha güvenli kullanırken şarjınızın da daha uzun süre dayanması için bazı ipuçları paylaşıyorum. Bu videoların her birini izlememiş olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı size bu doğru iphone ayarları nasıl olmalıdır?
Düşük Kalite Görüntü Modu
iMessage kullanıyorsanız ve internet paketiniz limitliyse Ayarlar > Mesajlar menüsü içerisinden Düşük Kalite Görüntü Modu özelliğini açabilirsiniz. Bu özelliği açtığınız zaman iMessage üzerinden gönderdiğiniz görüntüler daha düşük bir kalitede gönderilecektir. Evet, bu kötü bir şey ancak internet paketinizin size daha uzun süre dayanması için daha iyidir.
İleri Düzey Veri Koruması
Ayarlar > Apple Kimliğiniz > iCloud > İleri Düzey Veri Koruması menüsünden İleri Düzey Veri Koruması özelliğini açın. Bu özelliği açtığınız zaman iCloud’da bir sızıntı olması durumunda sizin verileriniz güvende kalacaktır. Çünkü sizin verileriniz kriptolanmış bir şekilde sızmış olacaktır. Sizin verilerinizi dekripte edecek anahtar da sızmamış olacağı için sızan verileriniz sizin için bir sorun teşkil etmeyecektir.
Kilitliyken İzin Ver
Ayarlar > Face ID ve Parola menüsünü açın. Kilitliyken erişime izin ver şeklinde bir liste var bu menü içerisinde. Burada özellikle Siri’yi kapatmanızı öneriyorum. Telefonunuz kilitliyken bu listede ne kadar çok yapılabilecek özellik bırakırsanız o kadar çok verilerinizin ve cihazınızın güvenliği tehlikeye girecektir.
Yalnızca Uygulama Arşivi
Büyük bir uğraş ile ana ekranınızda bulunan uygulama sayfalarınızı kişiselleştirdiğinizi biliyorum. Bu sebepten dolayı iPhone’un otomatik olarak bu sayfalara sizin yerinize müdahalede bulunmasını istemezsiniz diye düşünüyorum. Örneğin indirdiğiniz her uygulamayı otomatik olarak ana ekranınıza eklemesini istemezsiniz. Bunun önüne geçmek için Ayarlar > Ana Ekran ve Uygulama Arşivi menüsünden Yalnızca Uygulama Arşivi derseniz indirdiğiniz uygulamalar otomatik olarak ana ekrana eklenmek yerine uygulama arşivine eklenecektir.
Uygulama Erişimleri
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik menüsünde karşınıza bir liste göreceksiniz. Bu listede uygulamalar sizin telefonunuzda bulunan hangi veri ve sensörleri kullanabileceğini seçebilirsiniz. Benden size tavsiye: Burada bulunan tüm özelliklere bakın. Sizce erişim yetkisi olmayan uygulamaların erişim yetkisini kısıtlayın. Örneğin internetten indirdiğiniz fotoğraflarınız ile ilgisi olmayan bir uygulamanın fotoğraflara olan erişim yetkisini kapatın.
Gizli Albüm Face ID
Ayarlar > Fotoğraflar menüsünden Face ID’yi Kullan seçeneğini açın. Bu özelliği açmazsanız Fotoğraflar uygulamanızda bulunan Gizli Albüm herkes tarafından görülebilir. Eğer bu özelliği açarsanız Fotoğraflar uygulaması açıldıktan sonra Gizli Arşivinizi göstermek için iPhone sizden Face ID okutmanızı ister.
Konum Servisleri
iOS 17.2.1 güncellemesini yükledikten sonra şarjınızın daha uzun süre gitmesi için yapmanız gerekenleri paylaştığım videoda da dile getirmiştim. iPhone’da şarjı en çok tüketen şeylerden birisi de konum servisleridir. Bu sebepten dolayı şarjınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri menüsünden ne kadar çok uygulamayı kapatırsanız şarjınızın o kadar uzun süre dayanacağını unutmayın.
Aynı zamanda konumunuzu kullanmaya izin verdiğiniz uygulamaları bu listeden kontrol edin. Konumuzu kullanan her uygulamanın Tam Konum bilginize erişme ihtiyacı olduğunu da düşünmüyorum. Bu sebepten dolayı kişisel verilerinizin güvenliği için tam konum bilginize ihtiyacı olmayan uygulamaların tam konum erişimini de kapatabilirsiniz.
iPhone Ayarları Nasıl Olmalıdır Otomatik Parlaklık
Otomatik Parlaklık özelliği bir süredir Ayarlar > Erişebilirlik > Ekran ve Metin Puntosu menüsü altında taşındı. Eski iPhone kullanıcıları bilir. Bu ayar çok daha görülebilen bir yerdeydi. Bu kadar arka menülere düştüğünden dolayı eskisi kadar rahat fark edilemediği için bu ayar bir çoğunuzun gözünden kaçıyor olabilir. Bu ayarı şarjınızın daha uzun süre dayanabilmesi için açmanızı öneriyorum.
Otomatik Kilit
Ayarlar > Ekran ve Parlaklık > Otomatik Kilit menüsünü açın ve Asla seçeneği hariç süre içeren bir seçeneği seçin. Çünkü ekranın otomatik olarak kilitlenmesi şarjınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda cihazı herhangi bir yerde ekranı açık bir şekilde unutursanız iPhone’un kontrolünü istemediğiniz kişiler alabilir. iPhone’un otomatik olarak kilitlenmesi verilerinizin güvenliği için de olumlu etkide bulunacaktır.
Unutmadan şunu da not düşeyim: Hangi süreyi seçerseniz seçin, iPhone’un ekranına baktığınız sürece iPhone’un ekranı kapanmayacaktır. Bu özelliği ilk defa Samsung Galaxy S3’de görmüştüm diye hatırlıyorum.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.