Yazılım dünyasında ve iş analitiği gibi konularda karşımıza çıkan ETL kısaltmasına işin aslında pek de yabancı değilizdir. Günlük hayatımızda her birimiz yeni bir bilgiyi elde edebilmek için bu 3 harfli aşamaları gerçekleştirmekteyiz. Peki ama bu ETL nedir ?
ETL Nedir ve Günlük Hayatta Nasıl Kullanıyoruz ?
İlk olarak şu 3 harfimizi bir açalım ve anlamlarına teker teker bakalım. Tahmin edebileceğiniz üzere bu 3 harf daha önce ele aldığım FPS kavramı gibi İngilizce 3 kelimenin baş harfleridir. Bu kelimeler extract, transform ve load kelimeleridir.
Extract: Kaynaktan veriyi çıkartıp alırız. Bu işleme kısaca extract deniliyor.
Transform: Aldığımız verinin yanında bulunan işimize yaramayacak veri parçalarını siler ve veriyi yorumlayabileceğimiz formata çeviririz. Bu işleme transform deniliyor.
Load: İşlediğimiz veriyi kayıt etme işlemine load deniliyor.
Bu işlemi ben sıklıkla yapıyorum. İngilizce bir makale okurken makale içerisinde ilgilendiğim konu ile ilgili cümleleri çıkartıp makale içerisinden alırım. Ardından bu bilgileri Teknotra’da paylaşabilmek adına Türkçe’ye çeviriyorum. Sonrasında kendi yorumlarımı ekliyorum ve son olarak kaynağı da belirterek kafamda oluşturmuş olduğum bu yazıyı web siteye yüklüyorum, paylaşıyorum.
Günlük konuşmalarımızı da ETL formatında değerlendirebiliriz. Bu konuyu da siz kendi içinizde düşünerek formata uyarlayın. Ben de bu sırada aşağıdaki paragrafta yazılım dünyasında bu kısaltmanın varlığını anlatayım ve ardından aracın ne işe yaradığına bakalım.
Yazılım Dünyasında ETL Nedir ?
ETL kaynak olarak SQL, Oracle gibi bir veritabanını kullanabildiği gibi Excel ya da text dosyasını da kullanabilir. Aynı anda bir kaynak ya da birden fazla kaynak bizim muhattabımız olabilir. Bu kaynaklarda bulunan verileri bir araya getirip bu verileri yorumlamak bazen görevimiz de olabilir.
Bu sebepten dolayı ilk olarak veritabanı olarak kullandığımız yerden veriyi extract etmemiz yani veriyi almamız gerekmektedir.
Aldığımız veriyi kullandığımız sistemin anlayabilmesi için transform yani çeşitli dönüşüm işlemleri yapmamız gerekmektedir.
Ardından elimizde olan veriyi load yaparak sisteme yüklememiz gerekmektedir.
ETL Tool Nedir?
ETL aracı olarak sınıflandırılan yazılımlardır. Bu tür yazılımların yapması beklenen temel görevleri vardır. Bünyesinde çeşitli veritabanları ile haberleşebilmek için çeşitli driverları bulundurmaktadır. Bizim yerimize kaynak ve hedef arasındaki veri aktarımını dönüşüm yaparak sağlamaktadırlar. Bunlara örnek olarkn SSIS ve Data Integrator’ü verebilirim.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.