Dart programlama dilini anlattığım yazımda söz verdiğim gibi Flutter yazılarıma başlıyorum. Dart hakkında bir bilginiz yok ise ve direk Flutter’a başlayacaksanız en azından bir ön bilgi olması adına Dart Programlama Dili Nedir ve Nerede Kullanılır ? başlıklı yazımı okumanızı öneriyorum. Flutter hakkında daha fazla bilgi edinmek için Erdi Uçar’ın Flutter Nedir? Neden Flutter kullanmalıyım? başlıklı makalesini okumanızı öneririm. Flutter kullanarak uygulama geliştirmeye başlayacaksanız öncelikle kullanmakta olduğunuz cihaza başarılı bir şekilde Flutter kurulumu yapmanız gerekmektedir. Maalesef ileri – ileri diyerek kurulan kolay bir kurulumu yoktur.
Flutter Kurulumu İlk Aşaması SDK İndirmek
Windows işletim sistemi bir cihaza Flutter kurmak istiyorsanız dostum Erdi Uçar’ın Flutter Windows kurulum yazısına sizi yönlendirmek isterim.
Mac OS X işletim sistemine Flutter kurulumu yapmanın birden çok yöntemi bulunmaktadır. Ben size pek az bilinen ancak bana göre en kolay yöntemi anlatacağım.
- Terminal uygulamasını açalım.
- git clone -b beta https://github.com/flutter/flutter.git yazıp entera basarak komutu çalıştırın. Şu anda SDK cihazınıza inmektedir. Bu işlem internet hızınıza göre değişmektedir.
- export PATH=$PWD/flutter/bin:$PATH yazıp entera basarak komutu çalıştırın.
- flutter doctor yazın ve gerekli yönergeleri izleyin. Bu yönergeler muhtemelen Flutter’ın güncellenmesi olacaktır. Bu da tek satır komut ile olacaktır. Ardından Android Studio ve Xcode ile ilgili hatalar alabilirsiniz. Bunları da nasıl çözeceğinizi doktor size söyleyecektir.
Flutter Doctor komutu size Flutter’ın sağlıklı çalışabilmesi için izlemeniz gereken adımları söyleyecektir. Benim önerebileceğim ilk 2 adım Android Studio ve Xcode indirip her ikisinde de boş bir proje oluşturup derlemek olacaktır.
Flutter Geliştirmek İçin IntelliJ IDEA Öneririm
Hangi işletim sistemi olursa olsun ide kullanarak geliştirmenizi öneriyorum. Bunun nedenini veya idenin ne olduğunu bilmiyorsanız IDE Nedir, Kimler IDE Kullanır, IDE Neden Kullanılır başlıklı yazımı okumanızı öneririm. Flutter kullanarak uygulama geliştirceklere IntelliJ IDEA kullanmalarını öneririm. Bahsettiğim uygulamayı bu adresten indirebilirsiniz. Yazımın devamında IntelliJ indirmiş ve kurmuşsunuz olarak kabul ederek devam ediyorum.
IntelliJ IDEA programını açtıktan sonra Configure > Plugins yolunu izleyerek eklentiler penceresini açmanız gerekmektedir. Marketplace kısmından Dart ve Flutter eklentilerini idenize yükleyin. IntelliJ IDEA programını yeniden başlattıktan sonra ilk Flutter projenizi oluşturabilirsiniz.
İlk Projeyi Oluşturmak
Bir sonraki yazımda örnek uygulamadaki kodları inceleyeceğim. Bu sayede biraz Flutter terminolojisine giriş yapmış olacağız.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.