Flutter’a beraber yavaşça başladık madem o zaman Flutter için bana göre en önemli kavramlardan birisine değinebiliriz. Bu kavramın doğru bir şekilde oturması gerçekten çok önemlidir. State kavramı, stateful widget ve stateless widget kavramları Flutter’da başlangıç seviyesi için ilk iyi anlaşılması gereken kavramlardır. Flutter state yapısı doğru kurulmayan bir uygulama ileride büyük hatalara yol açabilir ve emeklerinizin çöp olmasına neden olabilir.
Flutter’da her şey birer widgettır diyebiliriz. Modüler bir yapıya sahip olan Flutter’da kullandığınız her arayüz elemanı birer widgettır. Yeri geldiğinde widget içinde widget ve widgetlar oluşturabiliriz. Daha önceden yazılım geliştirdiyseniz Android ve Visual Studio tarafındaki karşılığı widgetın componenttir. Flutter’da bulunan tüm widgetlara Flutter’ın kendi katalog sayfasından ulaşabilirsiniz.
State kavramını ele almaya sıra geldiyse artık uygulamamız kullanıcı ile interaktif bir şekilde etkileşime geçecektir diyebiliriz.State kavramı olmadan önce yapmış olabileceğiniz uygulama tek bir görüntüden ulaşacaktır. State uygulamanın bulunduğu durumu temsil etmektedir. Bu durum arkaplanda bir çok parametreye bağlıdır ancak kullanıcı tarafından sadece arayüz gözüktüğünden dolayı kısaca state ekranda görülen andır diyebiliriz. State değiştiği zaman ekranda görülen sayfa da değişecektir. State çok önemlidir çünkü ekranda nelerin değişeceğini doğru seçemezsek arkaplanda değişiklikler olacaktır ancak bunları ekranda göremeyeceğimiz için kullanıcı değişiklikleri fark edemeyecektir.
State kavramını anladığımıza göre bu stateful ve stateless widget kavramlarını anlamamız daha kolaylaşacaktır. Stateless widget aslında anlayacağınız üzere state özelliği olmayan widget demektir. State tam doğru olmasa da ekrandaki durum demek ise, ekranda durumu olmayan widget mı oluyor? Durumu olmayan demeyelim de durumu değişmeyen diyelim. Örneğin ekranın en tepesine uygulamanın adını yazdınız. İlerleyen süreçlerde bu yazı değişmeyecektir, bu demek oluyor ki bu yazı stateless bir text widgetı olabilir.
Stateless widgetı anladığımıza göre bunun tam tersi de statefull widgettır diyip ben ufaktan uzayayım…
Kaçmadım bir yere korkmayın ama çok kısa tanım ile yukarıdaki gibi devam edebiliriz. Ekran üzerinde görüntüsü yani durumu değişecek widgetlar statefull widgetlardır. Ekranda bulunan bir butona bastınız ve yeni bir ekran açtınız. Ekranı bulunduran en üst hiyerarşili widget değişecektir. İşte o değişen widget statefull widgettır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır