Bu aralar bir haylü popülerleşen Golang nedir ? Google tarafından 2007 yılında geliştirilmeye başlanan ve 10 Kasım 2009’da tanıtılan bir programlama dilidir. Günümüzde hala Google tarafından bu programlama dili geliştirilmektedir. Aynı zamanda açık kaynak kodlu olduğu için siz de Golang gelişiminde katkıda bulunabilirsiniz.
Golang Nedir ?
Golang: Google tarafından oluşturulmuş, açık kaynak kodlu ve daha çok sistem programlama için tasarlanmış olan bir programlama dilidir. İşin aslında Google sistemlerinin kendi içerisinde birden fazla dille yazılmasından kurtulmak amacı ile başlatılmış bir projedir. Programlama dilinin maskotu da gopher olarak isimlendirilen ve benim bu yazıyı yazarken tanışmış olduğum kemirgen bir hayvandır. Golang ile uğraşan yazılımcılara da gopher deniyormuş.
Cross platform bir işletim sistemidir. Windows, Mac OS ve Linux işletim sistemlerinde bu işletim sistemi çalışmaktadır. DLL dosyalarını indirmeden basit kodlarınızı Google tarafından sunulan çevrimiçi IDE‘yi kullanarak da çalıştırabilirsiniz.
Kendi içerisinde GoLang sadece 25 anahtar kelimeye sahiptir. C programlama dili 37 ve C++ programlama dili ise 84 anahtar kelimeye sahiptir. Anahtar kelime sayısının az tutulması ile kolay ve hızlı öğrenmek amaçlanmıştır.
GoLang mühendisleri programlama diline bilerek dilin kalitesini bozacak şeyler eklemezler. Buna bir örneği C#’da bulunan List sınıfını örnek verebilirim. List algoritmik olarak hızlı ve efektif çalışan bir mimariye sahip değildir. Bunun algoritmik olarak çok daha hızlı ve sistemi az yoran bir türü bulunana kadar GoLang programlama diline eklenmeyecektir. Bununla hedeflenen Go dilini hızlı ve temiz tutmaktır.
Java ve C# gibi programlama dillerinde her yeni gelen güncelleme ile aslında framework güncellenir ve programlama dili aynı kalır. Golang’de arada bir framework katmanı olmadığından dolayı programlama dili güncellenir ve programlama dili yeni özelliklere kavuşur. Framework ve programlama dili kavramları bir biri ile karıştı ise hemen aradaki farkları ele aldığım yazıya yönlendireyim sizi.
Günümüz programlama dillerinde bir iş, birden fazla kod ile yapılabilmektedir. Birden farklı sınıfların harmanlanması ile bu sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Golang ile bir iş sadece bir yöntem kullanılarak yapılması hedeflenmiştir.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.