Günümüzde Yandex şikayeti sonrası Google servisleri Türkiye konusu bir anda gündeme geldi çünkü Google Servisleri 12 Aralık sonrası cihazlarda kullanılmaz hale gelecek. Peki ama Google Servisleri ne işe yarar ? Bu servislerin cihazlarda olmaması kullanıcıya ne gibi farklar gösterecektir ?
Google Servisleri Ne İşe Yarar ?
Google servisleri Android işletim sisteminin bel kemiğidir. Google servislerinin kolaylıkları kullanıcılara sunulduğu kadar biz yazılım geliştiricileri için de sunulmaktadır. Bu servisleri sadece YouTube, Gmail ve Play Store üzerinden ibaret sanmayın.
Android cihazınızda konumla ilgili hiç bir şey yapamadığınızı
Android işletim sistemini kullanan cihazların listesi bir hayli kabarık. Cihazların Android sürümleri bir birlerinden farklı, donanımları bir birlerinden farklı gibi cihazlar arasında bir çok fark bulunuyor. Biz yani yazılım geliştiriciler Android işletim sistemi kullanan cihazlarda Google tarafından sunulmuş bazı özellikleri kullanırız. Bu özelliklere tasarım tarafından örnek vermek gerekirse ekranda gördüğünüz yazılar, yazı fontları, ekranda resim göstericiler ve listeler örnek sayılabilir. En basit örnek olarak ekranda parmağınızı kaydırmayı konuşabiliriz. Ekranda parmağınızı kaydırın ekran aşağıya doğru kayar. Google servisleri olmadan biz yazılım geliştiriciler ilk olarak ekrana bastığınızı okumamız gerekir, sonra ekranda parmağınızı takip etmemiz ve bastığınız bölgede ne var onu okumamız gerekir. Şimdi ise sadece ekrandaki tasarımsal objelere basılırsa ya da kaydırma yönünde ne olacağını söylüyoruz.
hiç bir bildirimi alamadığınızı
Cihaza uygulama üzerinden bildirim göndermek için uygulamanız kapalıyken Google bildirim servislerini kullanırız. Bu bildirim servisleri olmadan uygulamayı arkaplanda kapatırsanız bildirim alamazsınız. Google servislerine bağlı bu bildirim servisi yok olursa biz kendi bildirim servisimizi yazmak zorunda kalacağız. Bildirim servisi yazmak için hem işçilik hem de bu servislerin barınacağı sunucuların maliyetleri ortaya çıkacaktır. Ek olarak güvenlik açıkları da doğacaktır. Kullandığımız bankacılık uygulamaları bile kendi bildirim servislerini kullanmıyorken kaç Türk yazılımcı bu topun altına girecektir ? Bir Türk bildirim servisi sağlayan firmaya ne kadar güvenebileceksiniz ?
uygulama içi satın alım yapamadığınızı
Android cihazda herhangi bir navigasyon uygulaması kullandığınızı ya da WhatsApp’tan konum attığınızı var sayalım. Siz sanıyor musunuz ki bu uygulamalar cihazda bulunan GPS donanımı ile iletişime geçiyor ? Bu yazılımlar Google servislerinin konumla ilgili olan paketini kullanıyor.
Google üyeliğiniz ile diğer uygulamalara giriş yapamadığınızı
Uygulama içi satın alım işlemleri sırasında yazılım geliştiricileri asla ödeme olaylarını düşünmezler. Google Ödemeler servisini kullanırlar. Bu servis üzerinden sizden çeşitli ödeme yöntemleri ile para çekilir ve yazılım geliştiricisinin Google hesabına bu ödeme yatırılır.
rehberinizin yedeğini buluta alamadığınızı
Türk geliştiricilerin büyük çoğunluğu yeni servisler ile anlaştılar ya da kendi servislerini kurdular diyelim. Bir şekilde tüm Türk uygulamaları Google servislerinin yok olması problemi ile başa çıktı gibi zor bir hayal kuralım. Kaç yabancı geliştirici Türk servisleri ile uğraşacak ? Kaç yabancı yazılımcı uygulamalarının Türk servisleri için özel sürümünü oluşturacak ? Onların da hepsi yeni servise geçiş yaptığını düşünelim ancak bu geçiş süreci ne kadar maliyetli ve ne kadar zaman alacak hiç düşündünüz mü ? Yeni servislerin Google servisleri daha başarılı çalışacağını hayal edebiliyor musunuz ?
hayal edin.
Biliyorum 7 indirmesi olan Teknotra’nın mobil uygulamasının olmaması da sizi çok üzecektir.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.