Kredi kartım artık üyelik ücretleri ile doldu. Sizde de durum bu şekilde mi ? Müzik dinlemek için Spotify, dizi izlemek için Netflix, oyun oynamak için Apple Arcade, internetten video izlemek için YouTube ve parolalarımızı saklamak için 1password. Bu hizmetlerin ortaya çıkması veya paralı olması belki iyi belki kötü oldu ona sonraki yazılarımda değineceğim. Şimdi değinmek istediğim konu her firmanın üyelik sistemi gelir kaynağını tercih etmesidir. Bu sistem firmalar için daha mı iyi bir sistem ve bu sistemin sonu nereye gidiyor ?
Üyelik Sistemi Somut Sahipliği Kaldırdı
Eskiden plak, kaset ya da cd alıp somut olarak müziğe sahip olurduk. İstediğimiz zaman bu müziği başkası ile paylaşırdık. Şimdi Spotify’a para veriyoruz ve hangi müziğe sahibiz ? Spotify sunucuları alıp giderse hangimiz müzik dinleyebilecek ?
Firmalar ürünü bize satıp parasını alıp bir kenara çekilmek istemiyorlar. Bizleri kendilerine bağımlı hale getirmek istiyorlar. Bu ücretleri toplu bir şekilde alsalar çok göze batar ancak parça parça daha fazlasını aldıkları zaman çok sırıtmıyor.
Ben yazının ilerleyen 2 paragrafında müzik servislerini ele alacağım ancak siz yukarıda bahsettiğim ya da aklınıza gelen tüm dijital servisleri düşünebilirsiniz.
Müzikleri dünya genelinde yaymakta firmaları kısıtlayan bazı rakamlar vardı. Cd üretimi ve cd dışında bulunan saklama kaplarının üretimi. Buların üretimi için firmalara bir rakam vermeleri gerekiyordu. Anlık bir satış artışında tedarikçiler bu artışa anlık cevap veremiyordu. Bundan dolayı stok kıtlığı ya da müşterinin beklemesi olabiliyordu. Peki ya artık öyle mi ?
Aynı zamanda geliri paylaşmak zorunda oldukları tedarikçilerin sayısı da daha fazlaydı. Cd ya da çeşitli ürünleri aldıkları ham maddelerin tedariği için de bir bütçe ayrılması gerekiyordu. Bir de bunun nakliye & pazarlama boyutu da vardı. Şimdi bunların hepsi kalktı fark ettiniz mi ?
Aynı zamanda dijital ortamda müşterilerin hareketlerini ve ilgi alanlarını takip edip, müşterilere uygun (daha çok hoşuna gidecek) ürünler üretmek mümkündür.
Uzun lafın kısası bu gelir yöntemi firmalar için çok daha karlı ve esnek duruyor. Bu firmaların dijital servise geçmesinin bir nedeni olabilir. Dijital servislerde de firmalar geliri reklamlar veya üyelik sistemi dışında nasıl alabilir ki ?
Sonradan Üyelik Sistemine Geçen Uygulamalar
Bazı firmalar beni sinirlendirerek üyelik sistemine geçiyor. Facetune uygulaması bir zamanlar uygulama mağazalarında ücretliydi. Google Play Store üzerinden ben bu uygulamayı satın almıştım. Uygulamayı mutlu mesut bir şekilde kullanıyordum. Bir gece ansızın uygulama kendisini güncelledi. (Akıllı cep telefonum şarja ve WiFi ağına bağlıyken uygulamaları otomatik güncelliyor). Fark ettim ki uygulamanın adı Facetune2 olmuş. İlk gördüğümde çok sevindim. Yeni özellikler kesinlikle gelmiştir dedim. Uygulamayı açınca büyük bir sürpriz ile karşılaştım. Uygulama üyelik sistemi ile para kazanmaya başlamış ! Sinirlenip uygulamayı akıllı cep telefonumdan sildim.
Üyelik Sisteminin Geleceği
Üyelik sistemi henüz yeni yeni yaygınlaşıyor desem yeridir. Üyelik sistemi evrimleşerek karşımıza çıkacak. Bu evrimleşme sonrası biz hiç bir mala / mülke sahip olmayacağız. Mülkiyet hakları firmalarda kullanım hakları bizde olacaktır. Uzun lafın kısası hepimizin bildiği kiralama sistemine dönecek.
Siz akıllı cep telefonu satın almayacaksınız. Aylık ücret karşılığında firmanın son çıkan akıllı cep telefonunu kullanacaksınız. Belli zaman aralıklarında firmalar sizdeki modeli alıp yenisini verecek. Ancak siz ömür boyu firmalara kullanım ücreti ödemek zorunda kalacaksınız. Bir ömür boyu firmalar için çalışacaksınız ve asla bir mala sahip olamayacaksınız.
Günümüzle olan tek fark şimdi bankalar için çalışıyoruz sonrasında bir mala sahip oluyoruz. O zaman ise firmalar için çalışacağız ve hiç bir şeye sahip olmayacağız !
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.