Hindistan Mobil İşletim Sistemi BharOS Tanıtıldı

Hindistan dünyadaki en büyük mobil cihaz pazarlarından birisine sahiptir. Bu pazarında %97’si Android destekli telefonların hakimiyetindedir. Hindistan hükümeti destekl mobil işletim sistemi çalışmalarına ait dedikodular internette dolanıyordu. Bu dedikoduların gerçek olduğunu yapılan tanıtım bizlere gösterdi. İşletim sisteminin en büyük amacı ülkedeki Android hakimiyetini biraz da olsa azaltarak yeni seçenekler ve rekabet yaratabilecek güvenli bir işletim sistemi oluşturmak. Bharos olarak isimlendirilen Histan mobil işletim sistemi temelinde Android yapısını kullanıyor.

iOS ve Android işletim sistemlerine bir çok firma rakip olması için işletim sistemi geliştirmeyi denese de pazardaki varlıkları çok uzun sürmedi. Pazarda hakim olan HarmonyOS işletim sistemi var ama gördüğüm kadarıyla herkes bu işletim sistemine karşı temkinli duruyor. Sonuç olarak insanlar bu kadar para vermişken uygulama desteği ve güncelleme desteği gibi yazılımsal imkanları kullanmak istiyor.

BharOS’un ilk gösterimi sırasında işletim sisteminin önceden yüklü hiç bir uygulama taşımayacağı ve sistem üzerinden hiç bir kullanıcının verisi paylaşılmayacağı aktarıldı. İşletim sisteminin kötü amaçlı yazılım çalıştırmayacağı ve yalnızca özel uygulama mağazalarının çalışacağı söylendi.

İşletim sistemi yerel kablosuz güncellemeler ve güvenlik yamalarını cihaz sahibinin kurulum işlemini başlatmasını beklemeden otomatik olarak yayarmış. Bu sayede işletim sistemi her zaman en güncel ve en güvenilir sürümde olacakmış. Otomatik güncellemeler zorunlu olacaksa bence biraz ortalık karışır.

BharOS işletim sisteminin lansmanı çalışır bir demo üzerinden yapıldı ve bu sürüm şüphesiz Android’in açık kaynak kodlu versiyonu üzerinde çalışıyor. Bu durumda bu işletim sistemi ne kadar farklı diye sorabilirsiniz. Dilerseniz bu konuyu biraz ele alalım:

Bharos Özellikleri

Amazon Fire Phone’un kullandığı FireOS işletim sistemi de bu şekildeydi. Bu tipteki işletim sistemlerinin Google Mobil Hizmeti lisansına sahip olması gerekmiyor. Ancak herhangi bir Google uygulaması veya Google Play de cihazlarda bulunmuyor. Bir dönemler Huawei’de de bu konuları çok konuşmuştuk. Ancak HarmonyOS 3.0 ile Android’in açık kaynak kodlu kısmını kaldırdı.

Sen coğrafyadan ne anlarsın diyebilirsiniz ancak dünyanın en kalabalık ülkelerinden birisi olan Hindistan nüfus yoğunluğunu kullanarak bunu yapabilir mi diye düşünüyorum. İnternette bir yazılım videosu açtığınız zaman Hintli abi veya ablalarımıza denk gelebilirsiniz. Sıfırdan bir işletim sistemi yapabilecek ve bunu geliştirebilecek kadar yazılımcı ve iş gücü Hindistan’da bulunuyor. Bu yolda ülke ilerler mi bilmiyorum ancak ülke sınırları içerisinde bile milyonlarda telefonda yapılan işletim sistemi kendine yer edinebilir. Ki bu da azımsanmayacak bir başarı demektir.

Ama bana fikrimi sorarsanız bu zorlu yolda ilerlemek gerçekten çok zordur. HarmonyOS bile Android olmadan çok kötezledi. Umarım her yeri hata dolu ucuz akıllı cep telefonları piyasaya yayılmaz. Bir de buradaki ana kural yazılımcıların işini kolaylaştırmak. Henüz o konuda bir açıklama gelmedi.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir