İlk olarak televizyonlarda karşımıza çıkan bu terim sonrasında monitörler ile kendinden bahsettirmeyi başardı. Özellikle oyuncu kardeşlerim bu terimin anlamını bilmeden yüksek Hz değerine sahip monitörleri ailesine aldırdı. Şimdi ise bu terim karşımıza akıllı cep telefonları ve tabletlerde çıkıyor. Kısaca günden güne küçülen görüntü veren cihazlarda karşımıza çıkacak gibi duruyor. Hertz ya da kısaltması ile Hz nedir ?
Hz Nedir ?
Hz, hertzin kısaltmasıdır. Hertz, bir görüntünün 1 saniyede ekrandaki yinelenme sayısıdır. Ekrandaki görüntünün tazelenme hızı olarak da anılmaktadır. Görüntü veren cihazın görüntüsünün güncellenmesi gerekmektedir. Bu güncellenme sıklığı olarak da açıklanabilmektedir.
Yüksek Hz değerine sahip görüntü veren cihazlar daha iyi ama kötüdür. Şöyle, görüntünün daha sık bir aralıkla yenilenmesine olanak sağlarlar. Bu tabiki de iyi bir şey. Daha fazla ayrıntıyı daha kısa bir süre içerisinde görebiliriz. Bu kötü bir şey gözümüzü daha fazla yorarız.
Görüntü cihazınızı alırken bu değerin yüksek olmasını tercih ederken bu cihazı ne için kullanacağınızı göz önüne alarak karar verin. Klasik ofis işlerini yapacaksanız, çok yüksek olmasına gerek yok. Video işleyecekseniz ya da oyun oynayacaksanız, evet yüksek alabilirsiniz. Ancak yüksek Hz değerine sahip cihazları kullanırken gözlerinizi sıkça dinlendirmenizi öneririm.
Klasik tüplü televizyonların görüntü yenileme sayısı 50, lcd monitör ve tvlerin 50-75 arası değişirken yeni nesil lcd tvler ise 100 ve 140 arasındadır.
Bu değeri FPS ile karıştırmamanızı öneririm.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.