Apple’ın en güncel mobil işletim sistemi olan iOS 16 kullanıyorsanız bu yazıda paylaşacağım şeyleri denemek isteyebilirsiniz. iOS 16 batarya süresi arttırma ipuçları sayesinde günlük hayatınızda iPhone’unuzun şarjı daha uzun süre dayanacaktır.
Haptic Feedback sayesinde yapılan Klavye Geri Bildirimi sizin klavye tuşlarına dokunuşunuzu anlık olarak titreşim ile geri vermektedir. Apple’ın dökümanına göre bu özellik az da olsa bataryaya olumsuz etki etmektedir. Fakat gene de ben bu özelliği kullanıyorum. Bu özelliği kapatmak için Ayarlar > Ses ve Dokunuş > Klavye Geri Bildirimi menüsünden Dokunuş özelliğini kapatabilir ya da açabilirsiniz.
iOS 16 ile birlikte canlı duvar kağıtları geldi. Hava durumu ve astronomi gibi bazı duvar kağıtları arka planda konum servisleri kullanıyor. Bunun gibi arka planda cihazın donanımlarını kullanan duvar kağıtları standart duvar kağıtlarının aksine daha fazla pil kullanabilir.
iOS 16’nın şüphesiz en büyük yeniliklerinden bir tanesi de kilit ekranına gelen araç takımları olmuştur. Bazı araç takımları normalden çok daha fazla batarya tüketebilir. Özellikle Bluetooth ya da konum gibi bağlantı özelliklerini kullanıp da çok sık kendilerini yenileyenler. Aynı durum kilit ekranında değil de ana ekranda olan araç takımları için de geçerliler. Araç takımı kullanmayın diyemem çünkü şarjımız daha uzun süre dayansın diye iPhone yerine 3310 kullanmak gibi bir şeydir bu. Araç takımlarının iPhone’a gelmesini ne kadar çok bekledik. Ama şunu söyleyebilirim: kullanmadığınız işinize yaramayan araç takımlarını kaldırın.
GPS antenini kullanan konum servisleri çok fazla şarj tüketmektedir. Ancak konum servislerini kullanan uygulamalar da günlük hayatımızın birer parçası olmuş durumdalar. Bu sebepten dolayı konum servislerini kapatın diyemem. Ancak konum servislerini sadece gerçekten ihtiyacınız olan uygulamalar için açın diyebilirim. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri menüsündeki uygulamaların kullandıklarınıza izin verin. Tüm uygulamaların tam konumunuzu görmeye izni olması gerektiğini düşünmüyorum.
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri menüsündeki listenin en altında Sistem Servisleri bulunuyor. Burada iOS işletim sisteminin konum servislerini kullanarak çalıştırabildiği bazı özellikleri görebilirsiniz. Bu özelliklerden HomeKit, iPhone Analizi, Yönlendirme ve Trafik gibi işinize yaramayanlar varsa kapatabilirsiniz.
iOS işletim sistemi ve Apple ürün/hizmetlerinin iyileştirilmesi için Apple, sizin cihazınızdan bazı veri ve kayıtları toplamaktadır. Bunları anonim olarak topladığından sizin kimliğiniz deşifre olmaz ancak bu verilerin toplanıp Apple’a raporlanması sırasında az da olsa şarjınız bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Bu sebepten dolayı Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Analizler ve İyileştirmeler menüsünde dilediğiniz iyileştirmeyi kapatabilirsiniz.
Sizin için çok önemli olmayan bildirimleri kapatın. Cihazınıza ne kadar çok bildirim gelirse cihazınızın ekranı o kadar uyanacaktır. Arka planda uygulamalar kendilerini bildirimler ile yenileyecek ve siz de bildirimin içeriğine bakmak için cihazınızı kullanacaksınız. Kullanılan cihazın haliyle de şarjı azalacaktır.
Safari ya da hangi web tarayıcıyı kullanmanız fark etmez bir reklam engelleyici kullanın. Son zamanlarda web siteler içerisinde bulunan reklamların sayısı bir hayli arttı. Web sitelerde bulunan reklamların yüklenmesi ve eğer bu reklamlar birer medya ise ekranda gösterilmesi şarjınızı az da olsa etkileyecektir.
Safari üzerinde maksimum kaç tane sekme açık bırakabiliyoruz diye deneme yapmaya gerek yok. Safari’de açık kalan tüm sekmeler arka planda ram tüketiyor. İnternette araştırma yaparken ister istemez açıkta olan sekme sayısını kaçırıyorsanız sekme buttonuna uzun basarak tüm sekmeleri bir anda kapatabilirsiniz.
Arka planda birden fazla uygulama açıksa el alışkanlığı olarak bu uygulamaları kapatıyor olabilirsiniz. Aslında bu uygulamaları kapatıp yeniden açmak size daha fazla şarj tüketimi olarak dönebilir. Bu sebepten dolayı arka plandaki uygulamalarınızı kapatmayın.
Mail uygulamasını hala kullanıyor musunuz bilmiyorum ancak mail uygulamasını eğer kullanıyorsanız şarjınız daha uzun süre dayansın isterseniz mail kontrol sıklığını güncelleyebilirsiniz. Ayarlar > Mail > Hesaplar > Yeni Verileri Al menüsünden mail alma sıklığını ve gönderilecek maillerin gönderilme sıklığını kontrol edebilirsiniz.
Spotlight araması alışan için büyük rahatlıktır. İnternette bir şey aramak ya da herhangi bir uygulamayı başlatmanın belki de en kısayolu olabilir. Ancak Spotlight araması her çalıştığında bir çok uygulamayı tetikleyip o uygulamaları kullanarak arama işlemi yapıyor. Bu kadar uygulamanın aynı anda tetiklenmesi ister istemez şarjınız için olumsuz etki yaratabilir.
iPhone’da ne kadar boş hafıza bırakırsanız cihaz o kadar rahat çalışacaktır. Cihaz ne kadar rahat çalışırsa o kadar piliniz daha uzun süre dayanacaktır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
iOS 16 çıkalı ortalama 4 ay oldu. Bu 4 aylık süreç içerisinde iOS 16 birden… Daha fazla oku
iPhone piyasadaki akıllı cep telefonlarına uygulama mağazası kültürünü katan akıllı cep telefonu oldu. App Store… Daha fazla oku
Zamanının efsane cihazları Walkmanler'i hatırlar mısınız? Mobil müzik keyfinin vaz geçilmezleri artık akıllı cep telefonu… Daha fazla oku
İnsan o kadar para verip de yeni bir iPhone alınca cihazını ilk günkü gibi korumak… Daha fazla oku
Apple iPhone piyasada bulunan Android cihazlardan çok daha güvenli diyoruz. Ancak bu iPhone'u yenilmez yapmıyor.… Daha fazla oku
2022 yılı içerisinde Apple yenilenen iPad modellerini karşımıza çıkarttı. Ancak hepimizin beklediği iPad modeli 2022… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır