iOS 18.2 güncellemesi bildiğiniz üzere yayınlandı. Bu güncellemeyi yükleyen sizlerden gelen şikayet içerikli yorumlara baktığımda en çok 2 konuda yoğunlaşıldığını görüyorum. Birincisi nispeten eski iPhone modellerine yenilik gelmemesi diğeri de şarjın az dayanmasıdır. Apple Intelligence harici iOS 18.2 özellikleri başlıklı bir video Teknotra YouTube kanalında bulunmaktadır. İlk yorum için o videoyu izleyebilirsiniz. iOS 18.2 şarj hızlı bitiyor sorunu hakkında bu video içerisinde konuşalım.
iOS 18.2 güncellemesini yeni yükledikten sonra 3-4 gün beklemenizi öneriyorum. Güncelleme kurulum işlemini takip eden bir kaç gün boyunca iPhone üzerinde bazı scriptler çalışacak ve optimizasyon çalışmaları için iPhone bazı kullanım özelliklerini öğrenecektir.
iPhone’da yüklü olan uygulamalarınız henüz iOS 18.2 ile optimize edilmiş versiyonuna güncellenmemiş olabilir. App Store’u açın. Sağ yukarıdan avatarınıza basın ve Tümünü Güncelle seçeneğine basın. iOS 18.2 ile optimize edilmemiş uygulamaları kullanmak şarjınızın daha çabuk bitmesine neden olabilir. Bununla beraber iPhone’unuzun daha çok ısınmasına ve uygulamaların çökmesine de neden olabilir.
Ayarlar > Pil menüsünü açın. Bu menü içerisinde hangi uygulamanın ne kadar çok şarjınızı tükettiğini görebilirsiniz. Bu listeyi bir kontrol edin. Özellikle arka plan aktivitesi fazla olan uygulamaları kesinlikle inceleyin. Uzun bir süredir kullanmadığınız ancak şarjınızı tüketen uygulamalar varsa bence bu uygulamaları silin.
iOS 18 ile birlikte gelen Müzik Dokunuşları özelliğini biliyor musunuz? Müziği iPhone’un Taptic Engine motorunu kullanarak size hissettirmeyi hedefleyen bir özelliktir. Güzel bir özellik olduğuna bir şüphem yok ancak bu özellik şarjınızın daha hızlı tükenmesine neden olmaktadır. Belki farkında olmadan bu özelliği açmış olabilirsiniz. Eğer şarjınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız Ayarlar > Erişebilirlik > Müzik Dokunuşları menüsünden Müzik Dokunuşlarını kapatmanızı öneririm.
iOS 18 ile birlikte denetim merkezine farklı araç takımları ekleyebiliyorsunuz. Bu araç takımlarını eklemek işlerinizi hızlandırabilir. Hatta 3. parti uygulamalara ait araç takımları ile denetim merkezine animasyonlar da ekleyebilirsiniz. Ancak eklemiş olduğunuz her bir araç takımının şarj tüketimine olumsuz etkisi olacağını unutmayın. Hele bir de bu şekilde animasyonlu olanlar tamamen şarj düşmanıdır. Şarjınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız mümkün olduğu kadar denetim merkezini sade tutun.
Ana ekrana kullanmadığınız veya size faydası olmayan araç takımları eklemeyin. Sadece hoş duruyor diye ana ekrana eklemiş olduğunuz araç takımlarının ana ekranda yenilenmesi şarjınızın olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Ek olarak mümkün olduğu kadar konum servisleri ve internet kullanımı yapmayan araç takımları kullanmanızı öneririm.
Şüphesiz Apple cihazları arasında kablosuz olarak veri aktarımı yapmanın en iyi yolu AirDrop’tur. Bu sebepten dolayı AirDrop’u kullanmayın diyemem çünkü ben de kullanıyorum. Ancak şunu söyleyebilirim: kullanmadığınız zaman AirDrop alma özelliğini kapatın. Bu işlemi denetim merkezinden yapabileceğiniz gibi Ayarlar > Genel > AirDrop menüsünden Alma Kapalı seçeneğini işaretleyin.
iPhone’un en havalı özelliklerinden birisi de Uyandırmak İçin Kaldır özelliğidir. Bu özelliği açtığınızda iPhone’u bulunduğu zeminden yukarı doğru kaldırdığınızda iPhone’un ekranı otomatik olarak açılacaktır. Ancak bu özellik arkaplanda sensörleri kullandığı için çok şarj tüketmektedir. Gerçekten bu özelliğe ihtiyacınız yok ise bence bu özelliği kapatabilirsiniz. Ayarlar > Ekran ve Parlaklık menüsünden Uyandırmak için Kaldır özelliğini kapatabilirsiniz.
Ülkemizde Apple Intelligence kullanılmıyor bunu biliyorum. Ancak bahsetmiş olduğum yöntemler ile veya farklı bir şekilde Apple Intelligence’ı aktive ederseniz şarjınız daha az dayanacaktır. Yapay zekanın çalışabilmesi için en önemli şeylerden birisi veri toplamaktır. Apple Intelligence arka planda sizi izleyerek alışkanlıklarınızı öğrenmektedir. Bu sebepten dolayı şarjınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız Apple Intelligence’ı kapatın.
Ayarlar > Erişebilirlik > Dokunma > Arkaya Dokun menüsünden iPhone’un arkasına 2 defa ve 3 defa dokununca olan eylemleri ben kapatmanızı öneririm. Eğer gerçekten bu eylemleri kullanıyorsanız bir şey diyemem ancak bu eylemler tahmin ettiğinizden fazla iPhone’un şarjını tüketmektedir.
Henüz ülkemizde maalesef 5G desteklenmiyor. 5G desteği olmadığı için iPhone’un hücresel ayarları üzerinden 5G seçimini de bence kapatabilirsiniz. Zaman zaman iPhone sizin için 5G şebekesi üzerinden bağlantı denemesi yapmasın derim. Bunun için yapmanız gereken şey: Ayarlar > Hücresel > Seçenekler menüsünden 5G yerine LTE ya da 4G seçimini yapmaktır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
iOS 18.2 güncellemesi tam sürümüyle yayınlandığına göre artık yeni bir beta sürecine başlayabiliriz değil mi?… Daha fazla oku
Teknotra Youtube kanalını takip edenler kanalda Elmadan Haberler adında bir video serisi paylaştığımı biliyorlardır. Çoğunlukla… Daha fazla oku
Bazı zaman dilimlerinde size iPhone ipuçları hakkında videolar paylaşıyorum. Bu videolar içerisinde paylaştığım bazı ipuçları… Daha fazla oku
Apple tarafından iOS 18'e ait 2. büyük güncelleme olan iOS 18.2 güncellemesi halka açık olarak… Daha fazla oku
iOS 18 güncellemesine ait 2. büyük güncelleme yayınlandı. iOS 18 tanıtımında verilen bazı sözleri tamamlayıcı… Daha fazla oku
Apple bildiğiniz üzere iOS 18.2 güncellemesi üzerinde çalışıyor. Hatta bu gün ben iOS 18.2 tam… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır