Apple iPhone sektöre yön veren bir cihaz oldu. Kim ne derse desin akıllı cep telefonu sektöründe markanın başarılı bir temsilcisi oldu. Ancak iPhone hakkında hep iyi mi konuşacağız? Cihazın eksik kaldığı yönler olduğu için iPhone hakkında kimsenin bahsetmedikleri kimsenin cihazın bu eksiklerini vurgulamadığı konuları ele alalım.
Kısıtlı Arama Geçmişi
Kimine göre özel hayatın gizliliği, kimine göre 1 TB’a uzanan iPhone hafızasını doldurmamak için çağrı geçmişinde sadece 100 arama tutuluyor. Bu arama kayıtlarına Microsoft Teams ve WhatsApp aramaları da dahil ediliyor. Bu sebepten dolayı arama geçmişinin sadece günlük tutulduğu iPhonelar biliyorum. Hatta bir keresinde bir gece arkadaşım itliğine beni 100 kere çaldırıp kapatmıştı. Kötü bir durum keşke en azından 7 günlük çağrı geçmişi tutulsaydı. Ya da sadece telefon çağrılarını görebileceğimiz bir filtreleme özelliği olsaydı.
Video Çekerken Duraklatma
Neredeyse ilk video çekimi yapabilen telefonlarda bile vardı bu özellik. Hatta arkadaşlarımıza bak biz sihir yapacağız deyip videolar atardık. iPhone’un kendi kamera uygulamasında video çekimi esnasında duraklatma yok. Durdurup yeni bir video çekmeye başlayıp bu videoları birleştirmek gerekiyor. Bu kadar basit bir olay için ben AppStore’dan PauseCam gibi uygulamalar mı indireceğim?
Sesli Çağrı Kaydı
Biliyorum çeşitli ülke ve bölgelerde çağrıları sesli olarak kayıt etmek yasa dışı suç sayılır. Ancak bir çok Android işletim sistemini kullanan akıllı cep telefonu bulunduğu bölgeye göre çağrıları ses kaydına alabiliyor. iPhone bunu yapamıyor. Üstelik bunu yapabilmesi için tamamiyle entegre şekilde çalışan ücretsiz pek bir uygulama da yok. Anlaşılan Apple tek tek bu yönergeler ile uğraşmak istemiyor.
Kişileri T9 İle Bulmak
Samsung Galaxy S7 Edge kullanırken birisini aramak istediğimde asla rehberi açmazdım. Telefon uygulaması üzerindeki numerik klavyede T9 ile yazar gibi kullanıcının adını yazardım ve ben yazdıkça telefon benim için kayıtları filtrelerdi. Bu kayıtlardan aramak istediğimi sürükleyerek arardım. Bu özellik çok gereksiz gibi dursa da gerçekten alışan bu özelliği arıyor.
Dosya Aktarım Kısıtlaması
Nokia modellerinden alıştığımız gibi bir akıllı cep telefonunu usb kablosu ile tıpkı bir usb bellek gibi kullanabilirsiniz. Cihaz içerisinde bulunan tüm dökümanları rahatlıkla bilgisayarın dosya yöneticisinde görebilir ve bu dosyalarda güncelleme yapabilirsiniz. iPhone güvenlik yapısı gereği size bu dosyaları göstermez. Ancak iPhone üzerinde bulunan tüm dökümanları AirDrop gibi yöntemler ile paylaşabilirsiniz. Apple cihazları arası veri aktarımı yapacaksanız bu durum sizin için çok problem olmaz ancak Apple ekosistemi dışına bir dosya göndermek isterseniz biraz uğraşmanız gerekebilir.
Zor İmleç Kontrolü
iPhone’da yazı yazmak evet çok kolayi özellikle de dikte ile ancak yazılan yazı içerisinde değişiklik yapmak benim için çoğu zaman bir işkenceye dönüşüyor. iPhone’a eski usül büyüteç imleç seçici de geldi ancak ben gene de aradaki bir harfi seçmek için bazen can çekişiyorum. Android cihazlarda ne güzel nokta atışı basmak istediğim harfe basabiliyordum.
WhatsApp Sohbet Geçmişi Transferi
iPhone’dan iPhone’a aktarım sırasında herhangi bir problem yok ancak iPhone’dan Android’e ya da Android’den iPhone’a hiç Whatsapp sohbet geçmişinizi aktarmayı denediniz mi? MoveToiOS gibi uygulamalar olmasına rağmen hiç güzel bir deneyim olmuyor.
Popup View/Split View
Düz modeller için bir lafım yok ancak Max ve Plus modeller için ekranı ikiye bölme ya da aynı anda birden fazla uygulamayı ana ekranda gösterebilmek gibi özelliklerin bence gelmesi gerekiyor. Gerçi bu tipte bir özellik iPad’e yeni gelmişken iPhone’a gelmesini beklemek birazcık hayal gibi duruyor.
Kilit Ekranındaki Kamera Kısayolu
Kilit ekranındayken kamerayı hızlıca açmak mı istiyorsunuz. Bunu yapmak için 2 yolunuz var. 1) Sağ altta bulunan kamera ikonuna basılı tutmak. 2) Kilit ekranını sola doğru kaydırmak. Gerek var mı peki 2 adet aynı şeyin kısayoluna? FaceIDli cihazlarda sol alt ve sağ altta bulunan kısayolları bence kişiselleştirmemiz gerekiyor.
Kullanmadığınız iPhone Uygulamalarını Silin
Hangi markanın akıllı cep telefonunu satın alırsanız o markanın anlaşmalı olduğu firmaların yazılımlarını da akıllı cep telefonunuzda görürsünüz. Bunun bir benzeri de Apple cihazlarında var. Ancak Apple cihazlarında belki ömrünüz boyunca hiç kullanmayacağınız Apple uygulamalarını akıllı cep telefonunuzda görürsünüz. Benden size bir tavsiye: Kullanmadığınız Apple uygulamalarını iPhone’dan silin.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır