iPhone Neden Bu Kadar Sık Güncelleme Alıyor ?

Apple, mobil işletim sistemi iOS için son günlerde çok fazla güncelleme yayınlamaya başladı. Bu kadar sık güncelleme gelmesi bir çok kullanıcıyı artık rahatsız etmeye başladı. Peki iPhone neden bu kadar sık güncelleme alıyor?

Kullanıcılar Neden Güncellemelerden Rahatsız Oluyor

Ülkemizde iPhone kullanıcılarının bir kesimi yeni gelen her güncellemeye tedirginlik ile yaklaşıyor. Güncel bir iPhone almak isterseniz 40.000 TL gibi bir parayı gözden çıkartmanız gerekiyor. Günümüz ekonomisinde bu rakamlar hiç az değil. Bir telefona bu kadar para verdikten sonra insan ister istemez her gelen yeni güncellemede telefonun daha iyi yerlere geleceğini düşünüyor. Ancak maalesef bir süredir durum bu şekilde ilerlemiyor.

Özellikle iOS 17 güncellemesi sonrasında iPhone 11 ve iPhone 13 cihazlarda gerçekten çok büyük problemler ortaya çıkmaya başladı. Bu modellerin şarjının az gitmesi, performansta düşüş ve telefonu açıkken şarj edememe durumları ortaya çıkmaya başladı.

iOS 17 sırasında kullanıcıların yaşadığı bu problemlerin çözüldüğü ümidi ile kullanıcılar yeni güncellemeye sarılıyorlar. Ancak yeni gelen güncelleme beraberinde yeni özellikler getirirken bazı küçük hataları da getirebiliyor.

Özellikle ülkemizde pil sağlığına karşı özel bir ilgi var. Bunun sebebini çok net anlıyorum: iPhone’u ikinci el satarken cihazın ikinci elde edeceği değeri belirleyen temel unsurlardan birisi pil sağlığı olmuş gözüküyor. Kullanıcılar telefonlarını daha pahalıya satabilmek için pil sağlıklarının düşmesini istemiyorlar.

Neden Bu Kadar Sık Güncelleme Geliyor?

Güvenlik Güncellemeleri
Bu sorunun cevabını anlayabilmek için güncellemelerin içeriğine bakmak gerekiyor. Karşımıza gelen güncellemelerin bir çoğu güvenlik güncellemeleridir. Güvenlik yamalarını barındıran güncellemelerin hastasıyım. Bu tipte güncellemeleri Apple umarım hiç eksik etmez. Güvenlik güncellemelerini Apple zaman zaman eski iPhone modelleri için de yayınlıyor.
Hackerlar ve korsanlar rahat durmadığı için ve artık iPhone eskisi kadar kapalı bir kutu olmadığı için maalesef güvenlik açıkları ortaya çıkıyor. Apple, iPhone kullanıcılarının bu güvenlik açıklarından etkilenmemesi için sık bir şekilde güncelleme yayınlıyor.

Tanıtılan Ancak Gelmeyen Özellikler
Bu durumu özellikle büyük güncellemelerin lansmanında yaşıyoruz. Örneğin iOS 17’nin lansmanı sırasında Günlük uygulaması tanıtıldı. Ancak bu uygulama iOS 17.0 ile birlikte gelmedi. Bu uygulama çeşitli sebeplerden dolayı iOS 172nın yayınlanmasına yetişemedi. Bu sebepten dolayı da iOS 17.2 güncellemesi karşımıza çıktı. iOS 17.2 güncellemesi içerisinde Günlük uygulamasını barındırıyor.

Yeni Ürün ve Hizmetler
Apple tanıtmış olduğu yeni hizmet ve ürünlerini çoğu zaman iPhone cihazları ile entegre bir şekilde çalışması için ek yazılımlar ortaya çıkartıyor. Ortaya çıkan bu ek yazılımlar da iPhone cihazlarına yüklenebilmesi bazen App Store’da yeni bir uygulama yayınlanması ile oluyor bazen de bu ürün ya da hizmet iPhone’a yeni iOS güncellemesi ile geliyor.

Beta Sürümler
Karşımıza çıkan güncellemelerin birden fazla beta sürümünü Apple bize sunuyor. Beta sürümler henüz tamamlanmamış güncellemelerin yayınlanma öncesi test sürümleridir. Bu sürümlerin optimizasyonu tamamlanmamış ve hatalarla dolu olabilirler. Ben beta güncellemeleri genellikle Teknotra YouTube kanalında paylaşmaya çalışıyorum. Bu güncellemelerin beta olduğunu fark etmeyip tam güncelleme olduğunu düşünen kullanıcılar var. Bu durumun biraz suçlusu ben olabilirim. Bu güncellemeleri beta değil de tam sürüm olarak algılandığı için Apple çok güncelleme yayınlıyor gibi bir algı oluşabiliyor.

Tamamlanmamış Cihazlar
Artık iPhone modellerinin piyasaya çıkışı her sene eylülde yapılmak istenmesinden dolayı markanın acele etmesine neden olduğunu düşünüyorum. Henüz iPhone tamamlanmamışken bazı hatalar ile piyasaya çıkabiliyor. Bu sebepten dolayı da bu sorunları Apple, yazılım güncellemesi ile çözmeyi deniyor ve karşımıza yeni güncellemeler geliyor.

Bu Kadar Sık Güncellemeye Karşıyım

Ben güncellemelerin bu kadar fazla olmasına karşıyım. Eskiden cep telefonu ya da hiç fark etmez. Cihazlar tamamlanmadan piyasaya çıkarılmazdı. Artık firmalar cihazlarını belli bir tamamlama seviyesine ulaştığı an piyasaya çıkartıyor. Henüz cihaz tamamlanmamışken firmalar: Biz bu sorunu güncelleme ile gideririz diyerek cihazlarını piyasaya çıkartıyor.

Size satılan bir ürünün henüz tüm fonksiyonları tamamlanmadan bu ürünü satın aldığınızı size söyleseler kendinizi kötü hissetmez misiniz?

Kısacası uzaktan güncelleme çıktı mertlik bozuldu gibi düşünüyorum

Apple cihazına sahip çıkıyor ve cihazını güncelliyor işte daha ne istiyorsun? Diyenleri duyuyorum. Benim istediğim şey: iPhone’un eski stabil günleridir. İlk iPhone dahil tüm iPhone modelleri piyasaya çıktığı günden beri güncellemeler ile özelliklerine özellik katan cihazlardır. Ancak iPhone 15 ve iPhone 15 serisinde olduğu kadar sorun ile piyasaya çıkıp da sorunların yazılımsal bir şekilde çözülmeye çalışıldığı başka iPhone modelleri ben görmedim.

Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir