Selamlar herkese. Bugün sizlere, ikinci el veya yeni bir iPhone aldığınızda, orijinal olup olmadığını anlamanız için bazı ipuçlarından bahsedeceğim. Hazırsanız konuya geçelim.
Kutu
Eğer telefonu aldıysanız veya almadan önce, kutusu açılmamış cihazın orijinal olup olmadığını anlamak istiyorsanız, bunu anlamak için kutunun size verdiği bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Peki bu ipuçları neler mi ?
- Logo: Telefonun kutusunun, üst ve alt tarafında bulunan Apple logosu orijinal bir kutuysa, aldığınız cihaz hangi renk ise kutudaki Apple logosu kutuyu ışığa tuttuğunuzda, o renkte hologram olarak yansımda yapar. Mesela, beyaz renkte bir iPhone satın aldığınızda kutunun üstünde ve altında bulunan Apple logoları ışığa tuttuğunuzda beyaz renk verir. Sarı renk bir iPhone aldığınızda kutuyu ışığa tutarsanız sarı renkte parlar.
- Yazı: iPhone kutusunun sağında ve solunda bulunan “iPhone” yazısı aynı şekilde logoda olduğu gibi, ışığa tuttuğunuzda almış olduğunuz cihazın rengi ne ise o renkte yansıma yapar. Ayrıca kutunun arka tarafında bulunan, cihaz bilgilerinin yer aldığı yazılar orijinal iPhone kutularında aşırı belirgin değildir biraz daha silik tonda yazılmıştır ama okunmayacak kadar da silik değildir. Yani eğer aldığınız cihazın kutusundaki yazılar aşırı belirgin veya aşırı silikse, o kutu orijinal değildir.
- İMEİ: Bir cihaz satın aldığınızda eğer orijinal olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şeylerden biri de kutu üzerinde yazan İMEİ numarasını, BTK’nin internet sitesi veya e-devlet üzerinden kontrol etmek olacaktır. Çünkü orijinal olmayan cihazlarda, İMEİ numarasını sorguladığınızda genelde Nokia 3310 veya Nokia 6610 gibi modeller görürsünüz. Tabii çok düşük ihtimal de olsa, sorguladığınız İMEİ’nin aldığınız cihaz modelini göstermesi de olası bir ihtimal. O nedenle orijinal olduğunu anlamak için dikkat etmemiz gereken birkaç nokta daha var.
- Seri numarası: Eğer aldığınız cihazın orijinalliğinden emin olmak istiyorsanız, kutunun arka tarafında yer alan seri numarasını Apple aracılığı ile sorgulayarak aldığınız cihaza ait olup olmadığını sorgulayabilir ve cihazın garantisi olup olmadığını da öğrenebilirsiniz. Tabii seri numarasının sahte olma olasılığı İMEİ numarasının sahte olma olasılığından çok daha yüksek. Yani seri numarasının aldığınız cihaz modeline ait olma ihtimali yüksek.
- iPhone görseli: Son olarak kutuya bakarak cihazın orijinal olup olmadığını anlamak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise kutunun üzerinde bulunan iPhone görseline bakmak olacaktır. Apple iPhone 6’dan beri yani 2014’den sonra çıkan tüm iPhone’larda kutu üzerinde bulunan görseli kabartmalı olarak yapıyor. Yani görseldeki cihazın çerçeve bölümleri biraz daha yüksek kamera bölümü biraz daha çıkıntılı olmalı.
Cihaz
Eğer kutu üzerindeki tüm adımları kontrol ettiyseniz, bir sıkıntı yoksa ya orijinal bir kutudur ya da aşırı iyi bir sahte kutudur ki böyle bir olasılık neredeyse yok. Eğer cihazın kutusu yoksa veya hâlâ orijinalliğinden şüpheli iseniz, o zaman gelin bir de cihaz üzerindeki kontrol edebileceğimiz adımlara geçelim.
- Ekran kasa oranı: Orijinal bir iPhone ekranına baktığımızda ekran çerçevelerinin hepsi eşittir ama sahte bir cihaz ekranında genelde ekranın alt tarafındaki çerçeve, ekranın üstünde ve yanlarında bulunan çerçevelerden daha kalın olur. Eğer alt tarafta bulunan çerçeve diğerlerinden kalınsa, o cihaz orijinal değildir.
- Kamera: Eğer birden fazla kamerası olan bir cihaz aldıysanız, Kamera uygulamasını açıp, parmağınızı arkadaki kameralardan birine parmağınızı koyarak 0.5 veya 3x, 5x gibi büyütme seçeneklerini seçmeyi deneyin eğer parmağınızın olduğu kamerayı görmüyorsanız muhtemelen o telefon sahtedir, çünkü sahte telefonlarda arkada 2 veya 3 kamera varmış gibi görünse de aslında o kameralardan sadece bir tanesi gerçek kameradır diğerleri sahte kameradır. Kamera konusunda dikkat etmemiz gereken bir diğer şey ise kameraları ışığa tuttuğunuzda görünen yansımadır. Sahte iPhone modellerinde kamerayı ışığa tuttuğunuzda mavi bir yansıma görünür, orijinallerde ise mavi bir renk ortaya çıkmaz çünkü gerçek iPhone modellerinde kamera camı için safir cam kullanılır sahte iPhone modellerinde ise normal bir cam veya plastik malzeme kullanılır.
Yazılım
Evet, şimdi ise sahte telefonların kendini en kolay ele verdiği kısım olan yazılım kısmına geçelim.
- Açılış ekranı: Eğer telefon açılırken, ekranında sanki Hacker filmlerindeki gibi yazılar çıkıyorsa ve ekrandaki Apple logosu siyah, arka plan beyaz oluyorsa o telefon sahtedir. (Logo renkleri cihaz iPhone X ve üzeri ise bahsettiğim şekilde görünür.)
- AppStore: Eğer uygulama mağzasını açtığınızda, Google hesabına giriş yapmanızı istiyorsa veya normalde olması gereken uygulamalar mağzada çıkmıyorsa o cihaz sahtedir. Çünkü sahte cihazlar Android işletim sistemi kullanır ve genelde Google Play Store veya kendi saçma sapan uygulama mağzalarını AppStore olarak size yutturmaya çalışır.
- Arayüz: Sahte cihazların arayüzü orijinal cihazlara kıyasla çok daha yavaş ve anlaşılır derecede hatalı çalışır. Burada söyleyeceğim bir şey yok zaten kullandığınız zaman kendiniz anlayacaksınız.
- İMEİ: Yine kutu bölümünde bahsettiğim gibi, cihazın içerisinde yazan İMEİ numarasını da BTK veya e-devlet üzerinden kontrol etmeniz gerek. Kontrol ettiğinizde çıkan marka ve model bilgisi sizin cihazınıza ait değil ise o cihaz sahtedir. Bunu kontrol etmek için ise Ayarlar > Genel > Hakkında kısmından İMEİ numarasına bakabilirsiniz ve bu numarayı kutudaki ile karşılaştırabilirsiniz, orijinal cihazlarda kutudaki ile cihazda yazan İMEİ numarası aynıdır. Eğer farklı ise bu cihaz sahtedir.
- Seri numarası: Aynı şekilde kutu ile cihaz üzerinde bulunan seri numarası da aynı olmalı ve bu seri numarasını da Apple üzerinden kontrol edebilirsiniz. Bunun için ise yine Ayarlar > Genel > Hakkında kısmından bulabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğim detaylar ve ayrıntıları dikkatlice incelerseniz, cihazınızın sahte olup olmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Umarım bu bahsettiğim detaylar işinize yarar ve umarım hiçbir zaman sahte bir cihazla karşılaşmazsınız. Siz de kendi fikirlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.