İnsan o kadar para verip de yeni bir iPhone alınca cihazını ilk günkü gibi korumak istiyor. Bunun en büyük sebebi şüphesiz ikinci elde telefonu satarken cihazın değerinde telefonu satabilmek. Bunu yapacağım diye kafayı çok sıyırmaya gerek yok ancak iPhone pil sağlığı nasıl korunur ve yapılması gerekenler nedir, bunları yapmanızda fayda var.
Her zaman tavsiyem kutudan çıkan USB kablosu ve Apple Mağazalarından ya da orijinal Apple olarak satın almış olduğunuz adaptörler ile iPhone’unuzu şarj etmenizi öneriyorum. Ülkemizde bu kabloların ve adaptörlerin gereğinden pahalı olduğunun farkındayım. Ancak bir telefona bu kadar para vermişken sahte bir adaptör ya da kablo kullanmayın.
En azından MFI sertifikası almış güvenilir markaların aksesuarlarını kullanın. Apple marka olsun ya da farklı bir marka olsun belli aralıklar ile kablonuzu kontrol edin. Kablonuz çok yıprandığı zaman bu cihazınızın pil sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Dışını izole bant ile sararak kullanmaya devam etmek yerine o kabloyu kullanmayı bırakın.
Her türlü kablosuz şarj aleti iPhone’unuzun daha fazla ısınarak ve daha yavaş şarj olmasına neden olacaktır. Kablosuz bir şarj aleti ile iPhone’u şarj edecekseniz iPhone’unuzdaki kılıf MagSafe uyumlu değilse bu kılıfı çıkartmanızı öneriyorum. Kılıf ile kablosuz şarj aleti kullanmaya kalktığınızda cihazınız daha fazla ısınacaktır ve şarj sırasındaki ısınma pil sağlığınızın olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacaktır.
iPhone Pil Sağlığı Nasıl Korunur
iPhone’u hızlı şarj etmek istiyor olabilirsiniz. Ancak hızlı şarj olan bir batarya gereğinden fazla ısınacaktır ve bu da pil sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Bundan dolayı amperi ya da watt değeri çok yüksek adaptörler kesinlikle kullanmayın.
Biraz sıra dışı gelecektir ancak iPhone’un şarj girişini belli aralıklar ile temizleyin. Burada biriken kir, toz ve çeşitli parçacıklar cihazın şarj olmasındaki verimliliği düşürecek ve bu girişlerin bozulup size yeni masraflar çıkmasına sebep olacaktır.
iPhone’u şarj ederken cihazı gece şarja bırakıp sabah uyanınca şarjdan çıkartıyorsanız bunun herhangi bir riski yoktur. iPhone, şarj olduğu zaman şarj aletindeki akımı kesecektir ve cihazın şarjını %100’de tutmaya çalışacaktır. Bunu eğer bir rutine
Bataryanızın yüzdesi genelde %50 civarında olsun. Bataryanızın tamamen boş olması ve tamamen dolu olması pil sağlığını ciddi oranda düşürecektir. %50 civarında olan bataryayı kullanmadığınızda pil en az azalma oranına sahip olduğu orandır. Aynı zamanda kapasitörler %50 civarında en az zorlandığı için pil sıcaklığı vs gibi parametreler %50 civarındayken en mutlu durumdadır. Bu durumdan dolayı pili %20-80 arasında tutmak mantıklı olacaktır. 30-70 arasında tutmak da iyidir. Ne kadar %50 bandına yakın tutarsak o kadar iyidir. Bu arada gün içerisinde cihazınızı şarja takıp çıkartmaktan da korkmayın.
Eskiden telefonumuzun tam şarjı bitmeden cihazı şarja bağlamazdık. Cihazın şarjının %0’a düşmesini beklerdik ve %100 olana kadar cihazı şarjda tutardık. Artık buna gerek yok. Apple, akıllı batarya hücreleri kullandığı için cihazın şarjı tam bitmeden siz cihazı şarja taktığınızda şarj için belirtilen bölümler kullanılıyor.
Eskiden pilli yeni bir cihaz aldığınızda cihazı bir kaç saat şarjda tutardık. Cihazın şarjını tamamen doldururduk ve bir süre cihazı şarj aletinde tutmaya devam ederdik. Artık bu şekilde bir şeye ihtiyacımız yok. iPhone’u kutudan çıkartır çıkartmaz kullanmaya başlayabilirsiniz.
Cihazı kablosuz şarj ederken cihazın Lightning girişi deaktif olur. Bu da aynı anda her iki şekilde cihazı şarj etsem nasıl olur diye soranlar için cevaplayacağım hızlı bir soru olsun.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.