Apple ve Samsung rekabet içerisinde olan 2 teknoloji devi olarak biliyoruz. Akıllı cep telefonu sektörünü de bu 2 firma domine etti diyebiliriz. Bu rekabet ve yarış işin içerisinde ticari çıkar varsa bazen bir kenara bırakılabiliyor. iPhone Samsung parçaları kullanılarak üretilen bir cihaz diyerek bu konuyu biraz açmak istiyorum.
Apple ticaret hayatına bir ürün perakendecisi olarak başlayan bir firmadır yani üretici değildir. Apple, Macintosh bilgisayarların ilk üretilmeye başlandığı günlerde işlemci, hafıza bileşenleri ve monitörlerini kendisi üretmemiştir. Bu tip donanımların tasarımlarını mevcut montaj altyapılarından faydalanabilmek için 3. parti üreticilere göndermişlerdir. Sektörde Apple gibi davranan firmalar bulunmaktadır. Donanımı tasarlar ve pazarlar ancak üretmezler.
Günümüzde de iPhonelar bu şekildedir. Apple tarafından Kalifornia’da tasarlanır. Ancak Foxconn tarafından Çin’de üretilmektedir. Küçük donanımlarda da bu iş bu şekilde yürüyor. A16 Bionic çip Apple tarafından özel olarak tasarlanmıştır ancak TSMC tarafından üretilmektedir.
Samsung yıllardır donanım üreticisi olarak çalışmaktadır. Yıllardır çeşitli sektörden markalara çeşitli donanımlar üretmiştir. Buna bazı örnekler:
- Apple’a hafıza bileşeni, işlemci ve görüntü birimleri
- Sony’ye görüntü sensörleri, kamera modülleri ve işlemci çipleri
- Nokia’a Lithium-ion batarya, yarı iletkenler ve görüntü birimleri üretmiştir.
iPhone Samsung Parçaları Kullanıyor
Samsung bu tipte donanımları üretirken aynı zamanda bu donanımların nasıl olabileceğini, nasıl kullanılabileceğini ve daha iyi nasıl olabileceğini öğrenmektedir. Öğrendiklerini ve üretim alt yapısını kullanarak kendi cihazlarını üretmeye başlayıp diğer markalarla sektördeki yarışa katılabilmişti.
Ancak bu yarışa katılırken bazı hataları olmuştu. Örneğin Samsung Galaxy S cihazını üretirken iPhone’un bir çok patentini ihlal etmişlerdi. Ne de olsa Samsung Galaxy S, bir çok noktada iPhone’un üretimi ve donanımları taklit edilerek oluşturulmuştu. Bu ve diğer bir çok Samsung modeli nedeniyle her 2 marka da birçok davaya karışmışlardı.
Bu dava ve kavgalara rağmen her 2 markanın da bir birine ihtiyacı vardı. Apple’ın seçim yapabileceği çok fazla ekran tedarikçisi bulunmuyor. LG ve BOE gibi firmalardan ekran konusunda parça satın alıp Samsung’u devre dışı bırakmayı denediler ancak bu firmalar Samsung’un ölçeklenebilirliğine ve tutarlılığına sahip değillerdi. Bu nedenle iPhone 14 serisi dahil bu güne kadar üretilen iPhonelar’ın ekran panellerinin %70’inde Samsung imzası bulunuyor.
Samsung neden hala büyük rakibi Apple’a parça üretiyor diyecek olursanız bunun en büyük nedeni tabiki de maddiyat. Parça satarak büyük miktarda para kazanmanın yanı sıra kazanılan bu paraların Samsung cihazlarını geliştirmek ve bazı konularda Apple cihazlarında bulunan donanımlardan çok daha iyilerini üretebilip Samsung cihazlarında kullanmayı sağlıyor.