iPhone kullanıcılarının en büyük problemlerinden birisi de iPhone şarj dayanma süresi gün içerisindeki kullanımlarına dayanmamasıdır. Eminim yapmışsınızdır ancak sizinle iPhone kullanım süresini arttıracak küçük ipuçları paylaşacağız. Hepimizin bildiği bu listenin üzerinden bir daha geçmekte fayda olduğunu düşünüyorum.
Beta İşletim Sistemi Kullanmayın
Beta işletim sistemleri henüz geliştirilmesi tamamlanmamış güncellemelerdir. Bu sebepten dolayı da bu güncellemelerin batarya optimizasyonu tam yapılmamıştır. Gün içerisinde şarjınız daha uzun süre dayansın istiyorsanız kesinlikle beta sürümündeki güncellemeleri kullanmayın.
Uygulamalarınızı Güncel Tutun
Her uygulama güncel işletim sistemi ile optimize edilmiş olmayabilir. Uygulamalar her iOS güncellemesi için kendilerini optimize etmektedir. Optimize edilmemiş bir uygulama sizin şarjınızın daha hızlı tükenmesine sebep olabilir. iOS güncellemeleri sonrasında cihazınızın şarjı daha uzun süre dayansın diye, günlük hayatınızda da verilerinizin güvenliği için uygulamalarınızı güncel tutmanızı öneririm.
Otomatik Kilit
iPhone şarj dayanmasını arttırabilmek için Ayarlar > Ekran ve Parlaklık > Otomatik Kilit menüsünden Asla harici bir değer seçtiğinizden emin olun. Cihazınızın belli bir süre sonra kilitlenmesi hem şarjınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır hem de cihazınızın güvenliği için çok daha iyi olacaktır.
Otomatik kilit özelliğini açtığınız zaman seçtiğiniz zaman miktarı sonrası cihazınız otomatik olarak kilitlenecektir. Cihazınız kilitlendiği zaman ekranı da kapanmış olacaktır. Eğer buradan aslayı seçerseniz iPhone’un ekranı hep açık olacaktır. Bu da şarjınızın çok daha hızlı tükenmesine sebep olacaktır.
Aynı zamanda cihazınızı kilitlemeyi unutup masada ya da herhangi bir yerde bırakmanız durumunda cihazınız ve verileriniz güvenlik tehditlerine karşı korumasız olacaktır. Bu sebepten dolayı otomatik kilit özelliğini kesinlikle asla olarak bırakmayın.
Kim ne derse desin bu özelliği en iyi kullanan akıllı cep telefonu Samsung Galaxy S3 modeliydi. Ekran zaman aşımı süresini ne kadar seçerseniz seçin siz telefona bakarken cihazın ekranı zaman aşımına uğramazdı.
Siri
Eğer Siri’yi sadece tuşa basarak açıyorsanız Ayarlar > Siri ve Arama menüsünden “Hey Siri”yi Dinle özelliğini kapatmanızı öneriyorum. Çünkü iOS işletim sistemi sizin komutunuzu yakalayabilmek için çok fazla enerji tüketecektir.
Aynı zamanda cihazınızın ekranı kapalı ya da örtülüyken de bu komutu dinlememesini sağlamak için Ayarlar > Erişebilirlik > Siri menüsünden Her Zaman “Hey Siri”yi Dikkate Al seçeneğinin kapalı olduğuna emin olun.
Ekran Süresini Kapatın
Cihazınızın ekranını ne kadar süre açık tutuyorsanız. Hangi uygulama ekran üzerinde ne kadar aktif kalıyor? Uygulamaları nasıl sınırlandırabilrim özelliklerini kullanmıyorsanız Ayarlar > Ekran Süresi özelliğini kapatın. Çeşitli raporlamalar için iyi olabilecek bu özellik raporların oluşması için veri toplamaktadır. Bu verileri toplamak da cihazın şarjının azalmasına ister istemez sebep olacaktır.
Dokunmaları Kapatın
iPhone’un titreşim motorunu ne kadar kullanırsanız cihazın şarjı o kadar hızlı tükenecektir. Bu sebepten dolayı cihazda bulunan dokunma özelliklerini kapatmanızı öneriyorum. Ayarlar > Sesler ve Dokunma menüsü altında bulunan Zil Sesi Modunda Dokunuşları Oynat ve Sessiz Modda Dokunuşları Oynat özelliklerini kapatabilirsiniz. Klavye Geri Bildirimi özelliği içerisinde bulunan Dokunuş seçeneğini de kapatırsanız klavyedeki her harfe bastığınızdaki titreme özelliği de kapanacaktır.
Ancak ben bunları açık tutuyorum. Çünkü yapmış olduğum işlemlerin geri dönüşlerini cihazın bana dokunarak vermesini seviyorum.
Hücresel Veri Kullanımı
Operatörünüzden satın almış olduğunuz tarifenin internet paketi sınırsız olabilir ancak gene de Wi-Fi kullanmanızı öneririm. Wi-Fi her zaman hücresel veri kullanımına göre daha az şarj tüketmektedir.
Telefonunuzun az çektiği bir yerde iseniz ve bunun farkındaysanız. Telefonunuz çekmese de sizin için bir problem olmayacaksa telefonunuzda uçak modunu açabilirsiniz. Telefonun az çektiği yerde telefon şebekeye bağlanmak için daha fazla zorlanacak ve bu durum şarjın daha hızlı bitmesine sebep olacaktır.
Aynı zamanda Ayarlar > Hücresel > Seçenekler > Ses ve Veri menüsünden LTE ya da 3G seçmenizi öneririm. Ülkemizde henüz operatörlerin 5G desteği olmadığı için iPhone boş yere 5G şebekesi aramasın.
iPhone Şarj Dayanma Süresini Arttırmak
Otomatik Parlaklık
Ayarlar > Erişebilirlik > Ekran ve Metin Puntosu menüsünden Otomatik Parlaklık özelliğini açmanızı öneririm. Karanlık ortamlarda ekran parlaklığınızı kısmayı unutabilir ya da aydınlık bir yere çıkdığınızda ekran parlaklığını açmadığınız için ekranı göremeyebilirsiniz.
Karanlık Mod
OLED ekrana sahip bir iPhone modeli kullanıyorsanız koyu mod kullanımı şarjınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Ekranda bulunan siyah kısımların ledleri çalışmayacağı için ekran daha az güç tükecektir. Kullanabildiğiniz kadar karanlık modu kullanmanız sizin bataryanızın daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
Arka Planda Uygulamaları Yenile
Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulamaları Yenile menüsünden arka planda yenilenmesini istemediğiniz uygulamaları kapatmanızı öneririm. Eğer agresif bir şekilde şarjdan tasarruf yapmak istiyorsanız komple bu özelliği kapatabilirsiniz. Ama benim için şarj konusu çok problem olmadığı için ben orta yolu bulayım deyip arka planda uygulamaların sadece Wi-Fi üzerinden yenilenmesini ve sadece seçtiğim uygulamaların yenilenmesini seçtim.
Bildirimleri Kapatın
Ayarlar > Bildirimler buradaki uygulama listesinden bildirimlerini almanızın çok kritik olmadığı uygulamaların bildirimlerini kapatmanızı öneririm. Çünkü bu bildirimleri uygulama çekmek için iPhone güç harcayacaktır. Buna ek olarak her bildirimde ekran da otomatik olarak açılacaktır.
Konum Servisleri
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri menüsünden konum servislerini kapattığınız zaman şarjınız gerçekten çok uzun süre dayanabilir. Ancak bu durumda bazı uygulamalar da işlevlerini yerine getiremeyecektir. Bu sebepten dolayı isterseniz bu özelliği komple kapatın ihtiyacınız olduğunda açın ya da benim gibi orta yolu bularak konumu kullanabilmesini istediğiniz uygulamalara sadece kullanırken olarak izin verin.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.