Google Chrome eklenti geliştirmek süreci kapsamında yazmış olduğum blog yazılarının 3.sünde Javascript dosyalarını ele alacağım. Chrome eklenti geliştirme sürecinde Javascript dosyası yeri nedir, ne görevi yaparlar ve eklentiye nasıl eklenir ?
Javascript Dosyası
Google Chrome eklentilerinin tipi birer web sayfası olduğunu serinin ilk yazısında dile getirmiştim. Bu demek oluyor ki bir Javascript dosyasının web sitedeki görevleri nelerse eklentideki görevleri de aynı şekildedir. Eklenti içerisinde görmekte olduğumuz sayfayı dinamik bir hale getirebiliriz. Eklenti içerisinde bastığımız yerleri interaktif hale getirebilir ve bastığımız yerlere göre çeşitli şeyler yapabiliriz.
Ben yazı kapsamında geliştirmekte olduğumuz eklenti için bir Javascript dosyası ekledim. Bu dosya içerisindeki kodlara bakarsanız, Teknotra’da paylaşılmış en güncel son 3 yazıyı alıyorum ve ekranda öne çıkan resimleri ile gösteriyorum. İlgili commite buradan ulaşabilirsiniz.
Javascript kullanarak tasarımsal değişiklikler de yapabilirsiniz. Millet Javascript ile mobil uygulama yazıyor, siz küçük bir Chrome eklentisinde neler yaparsınız neler…
Javascript kodlarınızı benim gibi ayrı bir dosyada tutmanızı öneririm. Eğer ayrı bir dosyada tutmazsanız HTML dosyası içerisine <script> </script> etiketleri içerisine Javascript kodlarınızı yazabilirsiniz. Ancak bu uzun vadede işinizi zora sokacaktır. Programınızı büyüdükçe kodlarınız karışacaktır ve UI ile iş mantığını bir birinden ayırmakta zorlanırsınız.
Zaten ayrı dosyaları kullanmamanız sizin SOLID prensiplerine uymadığınızı da gösterir. Uzun lafın kısası Javascript kodunuzu farklı bir dosyaya almanızı öneririm.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.