NodeJS içerisinde modül yapısının ne olduğunu ve kendi modülümüzü geliştirmeyi NodeJS Modül Oluşturmak ve Modül Kullanımı başlıklı yazıda ele almıştım. Şimdi de NPM nedir konusuna bakacağız. Eminim NPM işinizi çok rahatlatacak kolaylıkları size sunacaktır.
NPM Nedir ?
Geliştiricilerin işini kolaylaştırmak amacıyla üretilmiş bir araçtır diyebilirim. Bu kısaltmayı açmak gerekirse Node Package Manager diyebiliriz. Türkçe’ye çevirirsek Node Paket Yöneticisi diyebiliriz. Bu araç Isaac Z. Schueter tarafından geliştirilmiştir. İçerisinde Javascript ile yazılmış modül paketleri vardır. Bu paketler 3. parti geliştiriciler tarafından bu araca yüklenebilmektedir. Geliştiriciler kolaylıkla bu araçtan istediği modülü indirebilir. Aynı zamanda bu modül yapısı gereği sürümleri takip edebilmektedir. Yani daha önceden indirmiş olduğunuz bir modülü pratik bir şekilde güncelleyebilirsiniz.
NPM, JavaScript geliştiricilerinin kodu paylaşmasını ve yeniden kullanmasını kolaylaştırır. Paylaştığınız kodu güncellemeyi kolaylaştırır.
NPM komut satırında çalışan bir araçtır. Bu araç ile:
- Projenizde yüklü olan paketleri listeleyebilirsiniz,
- Projenize yeni paketler (otomatim / manuel) ekleyebilirsiniz,
- Projenizdeki paketleri güncelleyebilirsiniz.
Adobe, Netflix ve Ikea gibi firmalar da NPM kullanmaktadır. NPM geliştiricilerin işini bir hayli kolaylaştırmak ve hızlandırmaktadır. NPM sayesinde istediğiniz paketi bulabilirseniz ve Javascript bilginize de güveniyorsanız neredeyse NodeJS ile yapamayacağınız şey yoktur. Belki abartılı ve gereksiz özgüvenli bir cümle oldu farkındayım ancak amacım NPM’in ne kadar güçlü bir araç olduğunu size anlatabilmektir.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.