NodeJS yazılım geliştirme yazı serisi kapsamında bu yazıda NodeJs dosya işlemleri nasıl yapılır ona bakacağız. Dosya işlemleri derken burada kast etmiş olduğum şeyler dosya okumak, dosya yazmak ve dosya silmektir. Bunu yaparken NodeJS üzerinde tanımlı olan FS (file stream) modülünü kullanacağım.
İlk olarak fs modülünü Javascript kodumuza dahil edelim. Bu modül üzerinde tanımlı olan readFile fonksiyonunu kullanacağız. Bu fonksiyon içerisine dosya yolunu ve bir de callback fonksiyonu parametre olarak alıyor. Callback fonksiyon sayesinde bir hata olması durumunda hatayı yakalayabileceğimizi ve hata olmaması durumunda datayı yakalayabiliriz. Bir hata oluştuğunda hatayı yazdıracağım, hata oluşmadığında datayı yazdıracağım. Tabi burada datayı yazdırırken stringe çevirmemiz gerekiyor aksi taktirde karşınıza datanız dışında bir buffer gelebilir. Kodun güncel hali ve çıktı şu şekildedir:
var fs = require('fs')
fs.readFile('okunacakDosya.txt',function(hata,data){
if(hata){
throw hata;
}
else{
console.log(data.toString());
}
});
Dosya yazmak için fs modülünde bulunan writeFile fonksiyonunu kullanacağım. Bu fonksiyon içerisine yazılacak dosyanın adını, yazılacak veriyi ve callback fonksiyonu almaktadır. Yazılan dosya daha önceden oluşmamış ise fonksiyon bu dosyayı oluşturacaktır.
var fs = require('fs')
var data = "EGE";
fs.writeFile("yazilanDosya.txt",data,function(hata){
if(hata){
throw hata;
}
else{
console.log("Yazıldı")
}
})
Yukarıdaki yapı ile dosya içerisinde bir bilgi varsa bu bilginin silinmesine neden olunacaktır. Dosya içerisinde olan bilgiyi kaybetmemek istiyorsanız writeFile yerine appendFile fonksiyonunu kullanmanız gerekmektedir.
Bu işlem için fs modülünde bulunan unlink fonksiyonunu kullanacağız. Bu fonksiyon içerisine parametre olarak silinecek dosyanın adını / adresini ve bir de callback fonksiyon alır. Callback fonksiyon ile hata yakalayabilirsiniz.
var fs = require('fs')
fs.unlink("yazilanDosya.txt",function(hata){
if(hata){
throw hata;
}
else{
console.log("Silindi");
}
})
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
iPhone Güncelleme sonrası pil sağlığı neden düşer son derece fazla aldığım diğer bir sorudur. Bu… Daha fazla oku
Bilinçli iPhone Kullanıcısı video serisi kapsamında iPhone iOS 16.2 ipuçları bu yazıda ele alacağım bir… Daha fazla oku
iPhone modellerinde güvenlik için Touch ID teknolojisini de Face ID teknolojisini de kullandık. iPhone SE… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır