NodeJS yaklaşık 8 senedir piyasada olan bir kavram ve ben bu kavramı ele almak için bir hayli geç kaldığımın farkındayım ancak yine de hiç ele almamaktan iyidir diye düşündüğüm için bu yazı serisine başlıyorum. İlk olarak NodeJS nedir sorusunu cevaplamayla bu konuya başlayalım. Bu yazı serisi için yeni bir kategori açacağım çünkü NodeJS, Javascript’in kategorisi içerisinde incelenemeyecek kadar büyük bir konu ve ben her şeyini ele alamayacağım. Tabi Javascript kategorisi altındaki bazı yazılar da işinize yarayacaktır sonuç olarak NodeJS, Javascript programlama dili ile yazılmaktadır.
Bu güne kadar Javascript ile arayüz / ön yüz / frontend kodları yazdığınızı tahmin edebiliyorum. NodeJS ile birlikte arkaplan / backend kodlarını da Javascript ile yazacağız. Bu sayede neredeyse tam bir web uygulamasını sadece Javascript kullanarak yazmayı tamamlamış olacağız.
NodeJS: Javascript programlama dilini kullanarak C++ ile yazılmış olan Google Chrome’un v8 Javascript motoru üzerinde sunucu tarafında çalışan uygulamalar yazmamıza olanak sağlayan bir ortamdır. Bu ortam açık kaynak kodlu olduğu için ortamın geliştirilmesinde siz de katkı sağlayabilir ve gelişimi hızlandırabilirsiniz.
NodeJS yapısı gereği asenkron bir yapıdadır. Bu demek oluyor ki kod yazımı çok daha performanslı hale gelecek aynı zamanda çok daha karışık bir hale gelecektir. Hiç bir kod bir öncekinin bitmesini beklemeyecek ve paralel bir şekilde işler yürüyecektir. Bu konuyu merak ediyorsanız Asenkron programlama hakkında yazmış olduğum yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Konudan biraz sapmış olsak da NodeJS’e geri dönelim…
Asenkron bir şekilde çalışan NodeJS aynı zamanda modüler bir paket yapısı sayesinde kendi yapabileceğinin çok daha dışına çıkabilmektedir. Tek bir thread ile performans kaybı yaşamaz çünkü birden fazla thread (iş parçacığı) bulunmaktadır.
Anlayacağınız üzere Javascript programlama dilini arkaplanda da görmek ve işlerin asenkron ilerlemesini sağlamak amacıyla Javascript ortaya çıkmıştır.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
İnsan o kadar para verip de yeni bir iPhone alınca cihazını ilk günkü gibi korumak… Daha fazla oku
Apple iPhone piyasada bulunan Android cihazlardan çok daha güvenli diyoruz. Ancak bu iPhone'u yenilmez yapmıyor.… Daha fazla oku
2022 yılı içerisinde Apple yenilenen iPad modellerini karşımıza çıkarttı. Ancak hepimizin beklediği iPad modeli 2022… Daha fazla oku
Günümüz şartlarında neredeyse her Apple ürünü iCloud Etkinleştirme kilidi özelliğine sahiptir. Bu kilit bir çok… Daha fazla oku
Apple sattığı cihazlardan para kazandığı kadar servisleri ile de para kazanan bir firma olmuştur. Son… Daha fazla oku
Elmadan haberler 3 içerisindeki gündem şu şekildedir: Apple TV Android Akıllı Cep Telefonu ve Tabletlere… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır