Nokia 7610 – Bir Tutam Nostalji – İkonik Tasarımlı Nokia

Selamlar herkese, Nokia markasının ikonik cep telefonlarından birisi olan Nokia 7610 modeli hakkında bu videoda konuşacağız. Bir tutam nostalji video serisinde olan ve belki de benim en uzun süreler kullanmış olduğum cep telefonlarından bir tanesidir kendisi. Benim çocukluğumu bilenler bu cep telefonunu kullandığımız da hatırlayacaktır. Hatta o cep telefonunu kullandığım günlere ait 7610 ile çekilmiş bir fotoğrafı sizinle paylaşmak istiyorum. Belki siz de bu ikonik tasarıma sahip cep telefonunu hatırlarsınız. Hadi bu cep telefonunu konuşarak geçmişte bir yolculuğa çıkalım.

Cihazı Tanıyalım

18 Mart 2004 tarihinde CEBIT fuarında bu cep telefonu tanıtıldı. Bu demek oluyor ki tam olarak 10 yaşını doldurmuş bir modelden bahsediyoruz. Nokia 7650 modelinin yerine bu cep telefonu tanıtılmıştı.

Bu cep telefonu ilk etapta karşımıza 2 farklı renk ile geldi. İlerleyen yıllarda ise Nokia 7610i adında siyah mavi renkte olarak da karşımıza çıktı. Fiyat olarak ise üst seviyelerde bir cep telefonuydu. Hatırlıyorum da ilk çıktığı yılda 1 milyar 375 milyon gibi bir rakama babam almıştı.

Kutu

Telefonda hakim olan kırmızı ve siyah renkler kutuda da hakimiyetini gösteriyor. Kutu üzerindeki bu hanım ablamız kırmızı elbisesi ile bir dönemin konuşulan hanımıydı. Bir beyefendi ise 7610 ile kırmızı elbiseli bu hanımın fotoğrafını çekiyor. Kutunun sağında, solunda, altında ve üstünde bu fotoğraf kendisini gösteriyor.

Kutunun arka tarafında ise Nokia 7610’a ait bazı özellikle yazıyor. Kutunun içerisinde telefonumuz, şarj aleti, data aktarım kablosu, ithalatçı firmaya ait kağıt, hızlı başlangıç kılavuzu, Nokia Club’ı kullanabilmek için WAP ve MMS ayarlarının yapılışını anlatan bir kağıt, Nokia 7610 kullanım kılavuzu, Nokia Lifeblog ve garanti belgesi bulunmaktadır.

Kutu içerisinden çıkan şu kağıt ile ilgili konuşmak istiyorum. Bu cep telefonu üzerinde bulunan 1 megapiksellik kamera ile çekilen fotoğraflarınızın tab ettirilmesi çok konuşulmuştu. Bu cep telefonunu satın alanlara da Kodak iş birliği ile 10 adet ücretsiz fotoğraf baskısı hediye ediliyordu.

Tasarım

Tasarım konusunda konuşulması gerekilen bir Nokia modelidir. Bazı Nokia modellerinde gördüğümüz tasarım çizgilerinin efsaneleşmiş hali bu cep telefonunda bulunmaktadır. Karşılıklı köşelerinin dik diğer karşılıklı köşelerinin yuvarlatılmış olması ile karizmatik duran bir tasarım bu cep telefonunda bulunuyor. y=x eksenine göre simetrik bir tasarımı vardır.

Tuş takımına baktığımızda çok kullanışlı olmadığının farkındayım, özellikle de solaklar için kesinlikle kullanışlı değil. Büyük parmaklı veya uzun tırnaklı kullanıcılar için de zamanında zor günler yaşatsa da telefonun tasarım bütünlüğünü numerik tuş takımı bu tasarımı ile tamamlıyor.

Telefona karşıdan baktığımızda Nokia yazısı, ahizesi, ekranı ve numerik tuş takımı bizi karşılıyor. Cihazın önden bakındaki tasarımı gerçekten günümüz modelleri gibi sıkıcı asla değil ve kendisine baktıran bir telefondur. Numerik tuş takımında 5 yönlü olan yön tuşları nedeniyle biraz bu telefon eleştiri almıştı. Ancak bana göre 5 tuşlu yön tuşu yerine bu telefona joystick konulması cihazın genel tasarımını bozabilirdi.

Telefonun sağ tarafına baktığımızda bileğe ip takarak rahat kullanım için bir kısım görüyoruz. Telefonun alt tarafında kalın uçlu şarj girişi ve data aktarım için kablo girişi görmekteyiz. Telefonun sol tarafında ise sol bileğe ip asıp kullanmak isteyenler için bir kısım ve telefonun hoparlörlerini görmekteyiz. Telefonun tepesinde ise telefonun güç tuşu bulunmaktadır.

Telefonun arka tarafı da telefonun ön tarafı kadar kendine has bir tasarıma sahiptir. Telefonun arka tarafında Nokia yazımızı, aynalı bir görsel tasarımı ve kameramızı görüyoruz. Tasarım konusunda kesinlikle günümüz cep telefonları gibi sıkıcı bir model değil.

Bir çok Nokia modeli gibi bu cihaz da çok sağlam bir modeldir. Telefonu yere düşürün hatta sinirlenip fırlatın kendisine bir şey olmaz. Dış kasası çok çizilirse veya kırılırsa yeni bir kapak bu cihaza alabilirsiniz.

Ekran

176×208 piksel çözünürlükte 2.1 inç büyüklüğünde TFT bir ekran bulunmaktadır. Değiştirilebilir tema arayüzüne sahip olan cep telefonun ana ekranındaki kısayollarını da değiştirebilmektesiniz.

Telefon aynı zamanda ekran koruyucu özelliğine de sahiptir. Ekran koruyucuyu kendiniz kişiselleştirebilirsiniz. Varsayılan olarak bildirimlerin ikonlarını, tarih bilgisini ve seçili tercihi göstermektedir. Ekranın günümüz modelleri ile mukayese kabul edilemez.

Kamera

Bu cep telefonunun ön kamerasında herhangi bir kamerası yoktu ancak bu cep telefonunun arka tarafında flaşa sahip olmayan 1 megapiksellik bir kamerası bulunmaktaydı.

Video kaydını bu cep telefonu maksimum 10 dakika boyunca yapabilmektedir. Üstelik bu ses kaydı da sesli olarak yapılmaktadır. 4x dijital olarak yakınlaştırmayı da bu cihazın kamerası yapabilmekteydi.

Günümüz cep telefonlarındaki kadar başarılı olmasa da bu cep telefonunun kamerasında da gece çekim modu bulunmaktadır. Zamanlayıcı ile fotoğraf çekmeyi başaran bu cep telefonu maalesef fotoğraflara konum etiketi ekleyemiyordu. Çünkü bu telefonda dahili bir GPS bulunmamaktaydı.

Bu cep telefonu ile hem geçmişte hem de günümüzde çekilmiş bazı fotoğraf örneklerini sizinle paylaşmak istiyorum.

Performans

123 MHz hızında ARM925T işlenci bu cihazda bulunmaktadır. Symbian S60v2.1 işletim sistemi bu cep telefonunda bulunmaktadır. Bu işletim sistemi sayesinde sis dosya formatında uygulama ve oyunlar kurabiliyordunuz. Doğal olarak zengin bir tema yelpazesi de bu cep telefonu için internette bulunmaktaydı.

8 MB dahili depolamaya sahip olan cep telefonu kutusundan 64 MB büyüklüğünde bir kamera ile gelmekteydi. Bu hafıza kartı videoda gördüğünüz üzere günümüz microSD hafıza kartlarından biraz daha büyüktür.

Bu cep telefonunda arka planda açık kalan uygulamalar özelliği olduğunu biliyor musunuz? iPhone’a bile iOS 4 güncellemesi ile gelen bu özellik Nokia 7610 içerisinde bulunmaktaydı. Menü tuşuna uzun bastığınızda arka planda açık olan uygulamaları görebilir ve c tuşuna basarak ilgili uygulamadan çıkış yapabilmekteydiniz.

Performans konusunda biraz yavaş kalabilen bir cihazdır. Özellikle fotoğraf ve video açışları için zaman zaman kullanıcısını bekletebilir. Uygulama açılışları zaman zaman istendiği kadar akıcı olmayabilir. Hatta zil sesi seçiminde .mid uzantılı zil seslerini önizlemek için bir kaç saniye telefon bekleyebiliyor.

Nokia 7610 Özellikleri

Multimedya özellikleri açısından başarılı bir Nokia modeli olduğunu kabul etmek gerekiyor. RealPlayer video oynatıcısı sayesinde çeşitli formatlarda videoları oynatabilirsiniz. Aynı zamanda MP3 gibi çeşitli müzik formatlarını da bu cep telefonu desteklemektedir. Çeşitli programlar ile internetten indirdiğimiz filmleri altyazı ekleyerek bile bu telefon ile izleyebiliyorduk. Multimedya yönünden zamanında şikayet alan konular ise: mono ses veriyor olması ve maalesef radyo desteğinin bulunmamasıdır.

Bu cep telefonunda 3G desteği ve kızılötesi desteği bulunmuyor. Ancak o dönemler 3G neydi kaç kişi bilirdi ki? Kızılötesi de bu cep telefonunda bulunmuyor. Ama kızılötesinin de bulunmaması çok sorun yaratmamıştı. Çünkü kızılötesine göre daha uzak bir menzile daha hızlı gönderim yapabilen Bluetooth teknolojisi bulunmaktaydı. Bununla beraber Nokia PC Suite uygulaması üzerinden senkorizasyon da yapılabilmekteydi.

MMS, SMS ve Email desteği bu cep telefonu içerisinde bulunmaktadır. Ancak doğruyu söylemek gerekirse bu cep telefonun email yetenekleri çok sınırlıydı. SMS ve MMS konusunda bu telefona söyleyebileceğim bir şey yok. Sonuçta bu cep telefon ile ne aşk hikayeleri yazılmadı ki?

Ofis özellikleri için konuşmak gerekirse tasarımından anladığınız üzere bu cep telefonu ofis odaklı bir cihaz değil. İçerisinde Word, Excel ve Powerpoint için bir uygulama bulunmuyor. Tabiki de bu tip dosyaları açabilecek uygulamaları internetten indirebilirsiniz. Bu tip uygulamalar yok ancak dönüştür, hesap makinesi ve saat gibi uygulamalar bulunmaktadır. İçerisinde xHtml destekleyen bir web tarayıcı bulunuyor ancak tabiki de Opera Mini kullanmadan internete girmenizi pek önermiyorum.

Bu telefon ile ilgili bir şikayetim de ön yüklü olarak hiç bir oyun ile gelmiyor olmasıdır. Evet, internetten oyun yüklemek mümkündür ama sen bir Nokia’sın. Varsayılan olarak nasıl yılan veya Bounce oyunu olmadan gelirsin?

Bu telefonu kullananlar uygulama yöneticisini hatırlayacaktır. Bu uygulama sayesinde cihazda bulunan uygulamaları kurulum dosyasına ihtiyaç olmadan bir birimize gönderebildiğimiz günlere selam olsun.

Neredeyse her Nokia modelinde olan bir konuya 7610 ile değinelim mi? Şu şarj göstergesi neden tutarlı değil? Kendisini bu şarj göstergesi çok uzun süre tam dolu gösteriyor. Ardından 1-2 diş çıkıyor ve aradaki dişleri neredeyse hiç göremeden şarj az uyarısı gelecek kadar şarj seviyesi bir anda iniyor.

Yorumlarım

Bu telefonun bana göre en büyük eksiği otomatik tuş kilidi olmamasıdır. Zamanında bu özellik olmadığı için ne yanlış aramalar olmuştur kim bilir. Ajanda ve yapılacaklar listesi koyup da bu telefona nasıl olur da kronometre uygulaması varsayılan olarak konulmaz anlamış değilim. Saat uygulaması üzerinden aynı anda sadece 1 adet alarm ayarlanabiliyor olması da dikkatimi çekmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir