Bir tutam nostalji video serisinin bu seferki konuğu Nokia’nın E serisine ait olup QWERTY klavyeye sahip olan bir modeldir. Bu cihazı eminim bir çoğunuz hatırlıyordur. Zamanında Turkcell ile birlikte 3G’nin gelişiyle ülkemizde çok satan modellerden birisiydi. Gelin sizinle Nokia E63 modeline beraber bakalım.
Nokia E63 hakkında konuşmaya başlamadan önce bu cihazın ait olduğu aile hakkında biraz konuşmak istiyorum. Nokia E serisi karşımıza ilk defa 2005 yılında çıkmıştı. Serisinin ilk modelleri Nokia E50, E60 ve E61 olmuştu. Sanılanın aksine serinin tüm modelleri klavyeli değildi. Klavyesiz birkaç E serisi model çeşitli yıllarda tanıtılmıştı. Serinin en büyük hedefi kurumsal hayatta yanına arkadaş arayan kullanıcılardı. Serinin modelleri push email ve çeşitli bağlantı hizmetlerine sahiplerdi. Tahmin edebileceğiniz üzere bu serinin en büyük hedefi BlackBerry modelleriydi. 2011 yılına doğru da serinin son modelleri de E6 ve E7 modelleri olmuştu. Bu kısa bilgi sonrası gelin Nokia E63’ü konuşalım.
Bu cihazın kırmızı ve mavi rengi vardı. Ancak iş kutuya geldiğinde karşımıza kırmızı renkli cihaz çıkıyordu. Kutu üzerinde KVK bandrolünü görüyorsunuz. Kutu üzerindeki bandrollerde bu cihazın Turkcell çıkışlı mavi renkli bir cihaz olduğunu görmek mümkün. Kutusuna bakarak bu cihazın ön plana çıkan özelliklerini anlamam mümkün. Bu cihaz iş dünyasına hitap etmesi için yapılmıştı. Mesajlaşma, internette dolaşmak ve dosyalarınıza rahatlıkla ulaşabilmeniz Nokia E63’ün mottosuydu.
Kutu içerisinde cihazı görüyoruz. Muhtemelen Nokia hafıza kartı, cihazın pili ve cihazın konulduğu bir kısım burada olmak gerekiyordu ancak maalesef muhafaza edilememiş. KVK servislerinin listesinin yazdığı bir kağıt, hızlı başlangıç kılavuzu, E serisi için özel bir katalog ve Nokia E63’ün kullanım kılavuzu bulunuyor.
Bu cihazın dış kasası tamamen plastik. Abisi Nokia E71 kadar kasa olarak kaliteli hissi vermiyor. Arka kapağında Nokia E Series yazısı bulunuyor. Arka tarafta 2 megapiksellik bir kamera, kamera flaşı ve bir de ayna bulunuyor. Ön kamerası olmadığı için bu şekilde bir yöntem izlenmiş. Sol üst kısımda hafıza kartı takmak için bir yer ve USB kablosu bağlamak için bir yer bulunuyor. Üst kısımda kulaklık bağlamak için bir yer ve alt kısımda da ince uçlu Nokia şarj aleti takmak için bir giriş bulunuyor. Alt kısımda mikrofon ve ip takmak için bir yer var onları da dile getirmeden geçmeyeyim.
Boyut olarak cihazı tek elle kullanmak gayet mümkün. Ön tarafta QWERTY klavye bulunuyor. Klavyenin dizilimi kötü değil. Tuşlar nispeten küçük sayılır ancak çok da küçük değil. Klavyedeki tuşların birden fazla işleve sahip olması güzel.
Nokia’nın bu cihazı ile hedef aldığı marka aslında tamamen BlackBerry olmuştu. Finlandiyalı marka QWERTY klavyeye sahip cep telefonlarının olduğu pazarda nispeten uygun fiyatlı bir model ortaya çıkartarak kendine zor da olsa pay kapmak istiyordu.
Cihazda ekran koruyucu özelliği bulunuyor. Bu sayede hep açık ekran misali saati hep görebiliyoruz. Cihazın tuşlarını kilitlemeden bir kenara bırakırsanız ekranda zaman aşımında çalışan bir animasyon oynamaktadır.
Tasarımı itibariyle dikey bir ekran tasarımı bulunuyordu. 2.36 inç büyüklüğünde 320×240 piksel çözünürlükte bir ekranı bulunuyor. Doğal olarak günümüz cihazları kadar ekranı kaliteli değil. Hatta o dönemlere göre de çok kaliteli değil. Ancak bu cihazın fiyatı uygun tutulmak isteniyordu. O yüzden E71’den klavyesi farklı bir materyelden yapılmıştı ve E71 gibi alüminyum kasaya sahip değildi. Bunun bir avantajı olarak da soyulması E71 kadar fazla değildi.
Kamera konusunda dönemine göre de bu cihaz biraz zayıf kalıyordu. 3G desteği sayesinde görüntülü görüşme yapabilen bu cihazın ön tarafında bir kamera olmaması büyük bir eksiydi. Arka kamera da 2MP sabit odaklı flaşa sahip bir kameraydı. 320×240 piksel boyutunda video kaydı da yapabiliyordu. Rakamlar size şu an için komik geliyor olabilir ancak demiş olduğum gibi bu cihazın kamerası o dönem için de çok başarılı sayılmazdı. Bunun sebebi de bu cihazın öne çıkabildiğim kısım multimedya özellikleri değil iş dünyasına ait özellikleriydi.
Cihazda Symbian S60 v9.2 işletim sistemi bulunuyor. 369 MHz ARM11 Freescale işlemciye sahip aygıtta 120 MB RAM ve 2 GB’a kadar MicroSD hafıza kart desteği bulunuyor. Cihazın menü geçişleri son derece iyi. Zaman zaman anlık donmalar yaşanabiliyor. Özellikle internette gezinirken. Ancak 2008 model bir cihazsın 2023 yılındaki internette anlık donmalar yaşaması bence son derece kabul edilir.
Bu cihaz Nokia N78 gibi uzaktan güncelleme yapamıyordu. Bu arada Nokia N78’e ait kanalda nostalji kokan bir video var. İzlemediyseniz onu da izlemenizi öneririm. Bu cihazda da sürümü bilgisayar üzerinden yükseltebiliyoruz ancak ben sürüm değişikliği yapmayacağım. Phoneix ile vs şu anda uğraşmaya hiç gerek yok.
Büyük bir dosyayı açmak istediğinizde cihazın o dosyayı yüklemesini bekliyordunuz. Aslında o dönemler açılır şeklinde karşıma çıkan bu animasyon beni hiç rahatsız etmiyordu. Hıza ne kadar alıştıysak beklerken neden hala bu dosya açılmadı diye düşündüğüm oldu.
Nokia E63 Aralık 2008’de tanıtıldı. Bu cihaz Nokia E61 modelinin yenilenmiş hali gibi düşünülebilir. Bu cihaz E61’e göre çok daha kibar bir tasarıma sahip diyebiliriz. Cihaz ülkemizde yaklaşık 600 TL’ye satışa sunulmuştu.
Ancak bu cihazı Turkcell’den kampanyalı bir şekilde almak mümkündü. Bu cihaz da Turkcell’den alınmış. İçerisinde Turkcell’in zil sesi, animasyonu, turkcellim kısayolu ve teması bulunuyor. Turkcell size gb hediyesi vs vererek aylık ödeme kolaylığı sağlıyordu. Turkcell çıkışlı cihazlarda bir sim kilidi de bulunmuyordu. Görmüş olduğunuz telefonda Türk Telekom hattı takılı ancak cihaz Turkcell çıkışlı. Tabiki de o zamanlar çeşitli teknoloji mağazalarından cihazı kredi kartına taksitle alabiliyorduk. Cihazı taksitle almak daha avantajlıydı.
Nokia E63’te kızılötesi bulunmamaktadır ancak o devirde zaten kızılötesi yerine Bluetooth kullanımı yaygınlaşıyordu. O yüzden bence çok problem değildi. GPS desteği de bu cihazda bulunmuyor ama boşluk tuşuna basılı tutunca flaşı el feneri gibi kullanmak bence bu eksiklikleri ört bas eden cinsten bir güzel özellikti.
Multimedya özellikleri yerine iş hayatı odaklı bir model olmasına rağmen multimedya özellikleri de hiç yok değildi. Kulaklık ile çalışabilen bir radyosu var. Flash Player ve RealPlayer uygulamaları bulunuyor. Podcasting, 3-D sesler ve internet radyosu vardı. Tabiki de MP3 desteği ve 3.5 mm jack girişi vardı.
iPhonelar’da bulunan Odak Modu’nun temeli bu cihazda bulunuyor. Modlar isimli özelliği sayesinde cihazın modunu değiştirdiğinizde cihazın teması, zil sesi, uygulama kısayolları ve duvar kağıdı gibi bazı şeyleri değişebiliyordu.
Nokia E63’e kablosuz klavye bağlamak mümkün. Sonuçta bu cihaz ofis odaklı bir cihazdı. Bu sebepten dolayı telefonla internette gezmek çok rahattı. Eposta tanımlayıp maillerin telefondan takibi çok rahattı. Quickoffice, dosya yöneticisi, dönüştür uygulaması, zip desteği, yazıcı bağlantısı ve Adobe PDF uygulaması ile mobil iş adamlarını hedefleyen bir cihazdı.
İş odaklı bir cihaz diyorum içerisinde doğal olarak maddi değeri olan dosyalar barındıracağını bir telefondu E63. Bu sebepten dolayı da şifreleme adında bir özellik bulunuyordu. Hafıza kartınız ya da telefon hafızanızda bulunan dosyaları E63 şifreleyebiliyordu.
Bas konuş özelliği, telesekreteri ve internet üzerinden telefon özelliği ile çeşitli iletişim kanallarını bu telefon destekliyordu. Ancak kablosuz internet desteği o dönemler bile zayıf sayılan cinstendi.
Komik bir durum ancak bu telefonun içerisinde hiç oyun ön yüklü gelmiyor. Nokia bir telefon alıyorsunuz içerisinde yılan oyunu bile yok çünkü bu telefon iş odaklı bir telefon. İş odaklı derken içerisinde kronometre olmayan iş odaklı bir cep telefonuydu.
Bu telefonda bir de My Nokia servisi bulunuyordu. Ücretsiz olan bu servise üye olduğunuz zaman size cep telefonunuz ile ilgili ipuçları ve destek mesajları geliyordu. Tabi o zamanlar telefona bildirim göndermek kolay değildi. Şimdi iPhone’da bulunan İpucu uygulamasının temeli sayılır mı sizce bu özellik?
Kamera ve GPS ile işim pek olmaz. Ben internette dolaşayım ve maillerimi takip edeyim. Ancak çok fazla da para vermek istemiyorum diyenlerin alması gereken cep telefonu kesinlikle Nokia E63’tü.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
iPhone modelleri rakamlar konusunda Android işletim sistemi kullanan cihazlar kadar şov yapmıyor olsalarda gerçekten çok… Daha fazla oku
iPhone ram temizleme işleminin nasıl yapılacağını bu videoda dile getirmiştim. Ancak gelen yorumlardan şunu fark… Daha fazla oku
iOS 17 güncellemesi yükledikten sonra bir çok iPhone kullanıcısı şarjlarının daha az dayandığını dile getirdiler.… Daha fazla oku
Son dakika hızlı bir canlı yayın ile karşınızdayım. Bu canlı yayında Apple Ekim 2023 Etkinliği… Daha fazla oku
iOS 16 güncellemesi ile birlikte canlı duvar kağıdı özelliği iPhonelar'dan kaldırılmıştı. iOS 17 işletim sistemi… Daha fazla oku
Bildiğiniz üzere 7 yıl kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numarası park ediliyordu. Yeni yasa itibariyle kullanılmayan… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır