Selamlar herkese! Bir tutam nostalji video serisinde Nokia E serisinin en efsane modellerinden birisini konuk edeceğiz. Evet, video serisinde daha önceden Nokia E63’ü konuşmuştuk. Şimdi de gelin bu videoda beraber E63’ün abisi Nokia E71 modelini konuşalım.
Bu telefon 2008 yılında tanıtıldı. Baktığımız zaman 15 yaşında olan bir modelden bahsediyoruz. Nokia E61 modelinin yerini alması için tasarlanan bu iş odaklı telefon ülkemizde yaklaşık 900 TL gibi bir fiyat ile satışa sunulmuştu. Nokia E serisi denilince herkesin gözünde canlanan telefonlardan birisidir. Bu telefonu tasarımı ve özellikleri ile döneminde kullanıcıları sevmişti en azından kameraya az ihtiyaç duyan kullanıcıları.
Kırmızı, beyaz ve gri renklerin hakim olduğu bir kutu tasarımı karşımıza çıkıyor. Kutu üzerinde KVK ve TRT bandrollerini görmek mümkün. Kutunun yan tarafında cihaz modeli ve ait olduğu seri bilgisi bulunuyor. Kutunun arka tarafında telefonun öne çıktığı özellikler ve E71 için Nokia tarafından önerilen aksesuarlarını görmek mümkün.
Kutuyu açtığımızda zengin bir içerik karşımıza çıkıyor. Kutu içerisinde şarj aleti, kitapçıkları, KVK servis listesi, 2.5 mm Jack girişi için bir kulaklık ve bir de telefon için özel tasarlanmış kılıf geliyor. Kaç yıldır kutusu içerisinde kılıf çıkan bir cep telefonu göremedim. Doğal olarak bu kılıf yıllara yenik düşerek sararmış.
Kutusu içeriside 2 GB büyüklüğünde orijinal Nokia marka microSD hafıza kartı da çıkıyor. Bu cihazın kutusundan bir de kulaklık çıkıyor. Bu kulaklık da o dönemlere göre kutudan çıkan normal bir kulaklığa göre gerçekten iyi durumdadır.
Ben bu telefonun tasarımını gerçekten çok seviyorum. Ergonomik telefon tasarımının somutlaşmış halidir. Cihaz zarif bir tasarıma sahip. Kalın bir tasarımda değil. Tamamen plastik olmaması ve kullanılan malzemelerin kalitesi ile de cihaz kullanıcısına ben kaliteliyim diyor. Krom kasa ve paslanmaz çelik arka kapak gerçekten kaliteli hissettiriyor.
QWERTY klavyeye sahip olmasına rağmen cihaz tek el ile çok rahat bir şekilde kullanılabiliyor. Klavye üzerinde bulunan rehber, takvim ve mesajlar tuşuna kısa basma ile uzun basma için farklı işlevler atayabiliyorsunuz.
Telefonun sağ tarafında kulaklık girişi bulunuyor. Kulaklık girişi 3.5 mm Jack girişi değil. Bunun yerine 2.5 mm Jack girişi bulunuyor. Daha ince bir kulaklık girişi kullanılmış. Amaç telefonun daha ince olabilmesidir. Ses yükseklik tuşlarının altında bir de sesli komutlar için bir tuş bulunuyor. Bu sesli komutlar günümüz sesli asistanları kadar iyi değil ancak size biraz sesli komutların sesini dinletmek istiyorum. Biraz nostalji yapalım değil mi?
Telefonun sol tarafında bir kapak bulunuyordu. Ancak bu kapat maalesef bu cihazda olduğu gibi kopabiliyor. Bu kapağın altında data aktarım kablo girişi ve hafıza kartı okuyucu bulunuyor. Bu kapağın üst kısmında ise kızılötesi bulunuyor.
Telefonun üst kısmında güç düğmesi ve hoparlör bulunuyor. Telefonun alt kısmında ince uçlu şarj girişi bulunuyor. Bu şarj girişi uzun vadede kronik sorununu ortaya çıkartıyor. Taktığınız ince uç içeriden rahatça çıkıp gidebiliyor. Hele bir de şarjda cihazı kullanırsanız temassızlık da başlayabiliyor. Bu girişin yanında cihaza bir ip bağlayıp da kullanabilmeniz için bir kısım bulunuyor.
Bu telefon kesinlikle ağır bir telefon değildir, en azından rahatsız edici bir ağırlığı kesinlikle yok. Ancak eleştirel yaklaşmak gerekirse bu kadar ince gözüken bir telefonu daha hafif bekleyebilirsiniz. Ancak size şunu söyleyeyim. Bu cihazda rahatsız edici bir ağırlık bulunmuyor. Size kendisini kaliteli hissettiren zarif bir ağırlık bu telefonda var.
2.36 inç büyüklüğünde 320×240 piksel çözünürlükte bir ekran bu cihazda bulunuyor. Ekranı size küçük geliyor olabilir ancak kesinlikle tüm ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabiliyordunuz. Bu ekranda e-mail okumak ve internette dolanmak çok kolay oluyor.
Arka tarafta 3.2 megapiksel çözünürlükte oto odaklama ve dahili flaşa sahip bir kamera bulunuyordu. 320p video çekimi yapabilen bu cihaz saniyede 15 kare kayıt edebiliyor. Bu cihazı alanların önceliğinin kamera olduğunu sanmıyorum. Ancak o günkü ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir kamerası olduğunu düşünüyorum. İhtiyaç karşılamak derken puslu ve kumlu fotoğraflar ile işinizi görmekten bahsediyorum. Nokia N73 ya da N78 modellerinde olduğu kadar bu kameranın kaliteli olmadığını da bilin. Bu arada kanalda Nokia N78 için de nostalji kokan bir video bulunuyor.
Görüntülü görüşme özelliği bu cep telefonunda bulunuyor ancak maalesef ön kamerayı sadece görüntülü aramalarda aktive edebiliyorsunuz. Farklı uygulamalar ile ön kamera ile fotoğraf çekebiliyor olsanız da Nokia, öz çekim yapabilmeniz için telefonun arkasına bir ayna koymuş.
S60 3rd v9.2 işletim sistemi ile bu cihaz piyasaya çıktı. Symbian’ın bu sürümünü seviyorum. Çünkü bana klasik Nokia kullanım deneyimini sunuyor. Uzaktan güncellemeler yok. Klasik SMS tonu ve gösterişli animasyonlardan uzak bir sürüm. Hepimizin bildiği klasik Nokia kullanım kolaylığı kesinlikle bu cihazda var.
128 MB RAM ve 110 MB dahili hafıza bu cihazda bulunuyor. 369 Mhz ARM 11 çip bu cihazda bulunuyor. Rakamlar itibariyle size bu cihaz şu anda güçsüz gelebilir. Ancak Nokia E71 gerek Wi-Fi performansı gerek ise kullanım sırasında size sunduğu performans gerçekten yeterlidir. İnternette dolaşırken zaman zaman donmaları olabiliyor. Çok hızlı bir şekilde ileti yazarsanız ekrandaki harfler sizden geri kalabiliyor.
Bu cihazda A-GPS olması o dönemler için büyük bir avantajdı. Katılıyorum, bu günlerdeki kadar navigasyon kullanımı yaygın değildi ancak harici GPS modülü kullanmak zorunda kalan bir kesim ben tanıyorum. Nokia Ovi Maps ücretsiz bir şekilde bu telefona da geldi. Evi Maps yerine farklı uygulamaları kullanmak daha iyi olabilir.
İş odaklı bu telefonumuzun bağlantı özelliklerine değinelim. O dönemlerin en havalı özelliklerinden birisi 3G üzerinden görüntülü görüşme desteği Nokia E71’de bulunuyordu. Kablosuz internet desteği mi? Tabiki de bulunuyordu. O dönemlerde kullanımı azalan ama bu cihazda hala bulunan kızılötesi, evet doğru duydunuz. Bluetooth da tabiki de var hatta Bluetooth üzerinden kablosuz klavye de bağlayabiliyorsunuz. Bas konuş özelliği ve cihazınızı modeme çeviren özellikler bu cihazda bulunuyordu. Operatör üzerinden VOIP ya SIP aramaları da bu telefon yapabiliyordu. Şirket içi ağlara rahat bağlanabilmek için VPN desteği de vardı.
Nokia Messaging uygulaması bu telefonu ön plana çıkartan bir uygulamadır. Büyük ekranı sayesinde gelen iletileri büyük bir şekilde görebiliyorsunuz. 10 mail adresine kadar kurulum yapabiliyorsunuz. Senkorizasyon konusunda da bu uygulama gerçekten çok başarılıydı.
İş hayatı odaklı bu telefon multimedya anlamında da başarılı bir modeldi. Müzik çalar, müzik mağazası, RealPlayer, Podcast uygulaması, Flash oynatıcı desteği, kulaklık ile FM radyo, internet radyosu ve YouTube gibi uygulamalara sahipti.
Ön yüklü olan Quickoffice uygulamasının sadece okuma değil döküman oluşturma özelliğine sahip olması da çok büyük avantaj. Zip uygulaması özellikle mail ekleri için çok işe yarıyor. Bluetooth ve Wi-Fi üzerinden kablosuz yazıcı desteğinin o yıllarda olması beni çok şaşırtıyor. Adobe PDF ve sözlük uygulaması de iş dünyası için bu cihazı kullananları eminim zamanında çok mutlu etmiştir.
Nokie E63’te bahsetmiş olduğum Modlar uygulaması bu telefonda da bulunuyor. Size kişiselleştirebileceğiniz 2 adet mod veriyor. Kişisel ve İş olarak isimlendirilen modların isimlerini değiştirebiliyorsunuz. Modların giriş ekran uygulamalarını, temasını ve duvar kağıdını değiştirebiliyorsunuz. Bir nevi iş hayatınız ile kişisel hayatınızı bir birinden ayırabilmeniz için oluşturulmış bir özellik diyebiliriz.
Ana ekran olarak karşımıza çıkan kısımda işlevsiz hiç bir şey karşımıza yok. Hızlı bir şekilde kullanıcı istediğini yapabilsin diye tüm özet bilgiler ve ayarlar karşımızda duruyor. E serisinde bulunan mesaj ve telesekreter araç takımlarını da sevdiğimi söylemem gerekiyor.
Nokia E63’ün boşluk tuşuna basılı tutarak telefonun flaşını el feneri olarak kullanabiliyordum. Ancak Nokia E71’de bu şekilde özellikler bulunmuyor.
Evet, WhatsApp yok ancak bir cep telefonunun şarjının 2.5 gün dayanmasını gerçekten özlemişim. Cebimde taşımayı sevdiğim ve kullanımını sevdiğim Nokia E71’in bendeki yeri farklıdır. Tasarımı ve özellikleri ile o günlerin cep telefonlarını gerçekten özlediğimi bu cihazı kullanırken bir daha hatırladım.
Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim babam sayesinde başlamıştır. Araba manyağı seviyesinde bir ilgim var ancak bunu her ortamda dile getirmem. Teknolojiye ve bilgisayara olan ilgim kendimi tanımaya başladım başlayalı oldu. Şimdi ise kendimce kod yazabilen bir bilgisayar mühendisi olarak çalışıyorum.
Apple, mobil işletim sistemi iOS için son günlerde çok fazla güncelleme yayınlamaya başladı. Bu kadar… Daha fazla oku
iOS 17 güncellemesi sonrasında iPhone modellerine yeni bir özellik geldi. Bu özellik ilk olarak FaceTime'da… Daha fazla oku
iOS işletim sistemi bize değiştirebileceğimi bir çok ayar veriyor. Bu ayarlar menüsünü pek kurcalamadığımız için… Daha fazla oku
Kanalda yaptığımız canlı yayınlardan birisine Ahmet Yaşar tarafından gelen soruyu cevaplayalım. iPhone 11'den iPhone 15'e… Daha fazla oku
Samsung Galaxy Note serisinin Plus modellerinden fiyat olarak uygun sayılabilecek modelini 2023 yılı koşullarına göre… Daha fazla oku
Fark ettiniz mi bilmiyorum ancak 2023 yılı içerisinde hiç yeni iPad modeli tanıtılmadı. Yılın bitmesine… Daha fazla oku
Bu web site kullanıcı deneyimini arttırmak amacı ile çerezleri kullanmaktadır